Przepisy kulinarne

Kuchnia. Co zamiast chleba?

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha szukała alternatywy dla chleba. Zobaczcie jakie były jej propozycje.

Domowe placki z marchewki zamiast chleba

Składniki:

1/2 szklanki tartej marchewki

1/2 szklanki tartego parmezanu

2 jajka

3-4 łyżki mąki owsianej

Do podania:

świeża rukola

1 ogórek zielony

świeże awokado miękkie

pomidorki koktajlowe

mielone pistacje

kilka plastrów szynki serrano

Przygotowanie:Marchewkę po starciu dokładnie odciśnij z wody. Połącz z parmezanem. Dodaj jajka i mąkę. Dokładnie wymieszaj. Powinna powstać dość plastyczna masa. Z tej masy uformuj kulki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przyłóż kolejny papier i delikatnie rozwałkuj kulki na cienkie placki. Lub po prostu rozklep je dłońmi. Wstaw placki do piekarnika na 15 minut na 200 stopni. Następnie dodaj dodatki i podawaj zamiast pieczywa.

Pieczony chlebek z komosy ryżowej w 20 minut

Składniki:

300 g komosy ryżowej namoczonej przez całą noc

80 g pomidorów suszonych w oleju i odsączonych na ręczniku papierowym

szczypta oregano

szczypta tymianku

szczypta ziół prowansalskich

1/2 łyżeczki soli

świeżo mielony pieprz

60 ml mleka

25 ml oleju

Do podania: świeży serek śmietankowy, kozi ser w plastrach, czarne oliwki, świeżą bazylia

Przygotowanie: Wszystkie składniki na chleb wrzucamy do misy miksera i blendujemy na gładką masę. Wstawiamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Należy go pokroić po całkowitym ostudzeniu.

Domowe chlebki z patelni

Składniki:

500 g maki pszennej

240 g wody

60 g oleju słonecznikowego

1/2 łyżeczki soli

szczypta oregano

Dodatkowo:rukola, szpinak, awokado, pomidory, ogórki, szynka długodojrzewająca, 4 jajka, hummus (gotowy)

Przygotowanie:Z podanych składników na ciasto zagnieć kulę. Przełóż do innego naczynia i odstaw na 10 minut. Podziel ciasto na 12 części. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj każdą kulę na okrągły placek. Usmaż placki z obu stron na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu. Następnie ułóż dodatki na chlebkach i podawaj.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości