Materiał promocyjny

Kuchnia brazyliska

W związku z trwającym brazylijskim karnawałem, gościem w kuchni Dzień Dobry TVN, była Neuma da Oliveira, rodowita Brazylijka.

Feijoada Completa

Składniki dla 4 osób:

200 g karkówki wieprzowej

200 g żeberek wieprzowych

100 g wędzonego boczku

100 g wędzonej kiełbasy

400 g czarnej fasoli

100 g czarnej fasoli

2 cebule

5 ząbków czosnku

2 czerwone papryki

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki masła

1 mały pęczek szczypiorku

1 mały pęczek pietruszki

2 papryczki piri-piri

Sól czosnkowa,

słodka papryka węgierska,

ostra papryka chili Prymat,

grubo mielony pieprz indyjski rymat

Sposób przygotowania:

Pokrojona w kostkę cebulę oraz wędzony boczek, kiełbasę, czosnek, czerwoną paprykę i papryczki piri – piri podsmażyć w dużym rondlu na oliwie z oliwek i maśle. Dodać pokrojone w kostkę, ugotowane lub grillowane karkówkę i żeberka, całość dusić przez około 15 minut. Następnie do garnka z mięsem dodać ugotowaną, zmiksowaną fasolę i ugotowana czarną fasolę ( lub czarna fasolę z puszki bez zalewy), doprawić do smaku i dusić do miękkości. Przed podaniem danie posypać świeżo siekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. Tak przygotowane danie podawać z ryżem „arros branco”. Aby danie było bardziej aromatyczne, polecam zamarynowanie wieprzowiny w przyprawie do karkówki Prymat, a żeberek w pikantnej przyprawie grillowej Prymat.

Arros Branco

Składniki dla 4 osób:

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

500 g białego ryżu

Sól, biały pieprz Prymat do smaku

Sposób przygotowania:

Posiekane w kostkę cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Ryż dokładnie umyć pod zimną bieżącą wodą i pozostawić na sicie, aby odciekł. Następnie ryż dodać do cebuli, i smażyć, mieszając, aż nabierze złotego koloru. Całość zalać wrzącą wodą 1 cm ponad powierzchnię ryżu. Gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie całą wodę i doprawić do smaku.

Szpinak po brazylijsku

KU

Składniki dla 4 osób:

400 g szpinaku (W tradycyjnym przepisie Brazylijczycy używają couve - popularne w Brazylii liściaste warzywo)

2 łyżki oliwy z oliwek

100 g boczku

2 ząbki czosnku

1 cebula

1 piri-piri

Sól, czarny mielony pieprz, czerwona papryka węgierska Prymat

Sposób przygotowania:

Pokropione w kostkę boczek, cebulę, czosnek i papryczkę piri – piri podsmażyć na oliwie, dodać sparzony szpinak, całość smażyć 7 minut i doprawić do smaku.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości