Przepisy kulinarne

Kuchnia biało-czerwona. Mrozowska dziękuje naszym!

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż maciej przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy biało-czerwone. Choć nasza reprezentacja nie wyszła z grupy, a oczekiwania Polaków były ogromne, Monika dziękuje piłkarzom - jak mówi - za to, co było, bo były emocje, naprawdę się wzruszyłam, nawet poleciało parę niecenzuralnych słów - mówiła w Dzień Dobry TVN.

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Zupa z białych szparagów z czerwona grzanką

Składniki:

½ kg białych szparagów

2 ząbki czosnku

4 szalotki

2 łyżki masła

1 l wywaru warzywnego

2 średnie ziemniaki

szklanka słodkiej śmietanki 30%

sól i pieprz do smaku

grzanki:

1 bagietka

oliwa z oliwek

słodka papryka

ostra papryka

ok. 100 g parmezanu

Przygotowanie:

Szparagom odcinamy zdrewniałe końcówki, kroimy na 3 cm kawałki i podsmażamy na maśle z poszatkowanym czosnkiem i drobno pokrojoną szalotką. Po ok. 5 minutach zalewamy wywarem warzywnym i dodajemy obrane, pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie (10 minut), a następnie całość miksujemy. Podajemy z czerwonymi grzankami:

Bagietkę kroimy na kromki i każdą z nich podpiekamy z dwóch storn na patelni na odrobinie oliwy z oliwek. Ciepłe kromki wrzucamy do miski z papryką słodką, ostrą ( proporcje wedle uznania :)

i startym drobno parmezanem. Obtaczamy w w.w. składnikach i gotową czerwoną grzankę dodajemy do zupy.

Owocowe szaszłyki

Składniki:

½ kg arbuza

½ kg białego melona

sok z ½ cytryny

patyczki do szaszłyków

łyżeczka do wycinania kuleczek z owoców

Przygotowanie:

Z melona i arbuza wycinamy kulki (te z melona obtaczamy w soku z cytryny), które na przemian nakłuwamy na patyczki do szaszłyków.

Budyń śmietankowy z malinami

budyń:

½ l mleka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

½ laski wanilii

3 płaskie łyżki cukru trzcinowego

dodatki:

½ kg malin ( mogą być mrożone)

2 płaskie łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

W 100 ml mleka mieszamy mąkę ziemniaczaną, wyskrobane ziarenka wanilii i cukier. 400 ml mleka zagotowujemy, zdejmujemy z gazu i dodajemy pozostałe 100 ml z mąką, cukrem i wanilią. Ponownie stawiamy na gaz i ciągle mieszając, doprowadzamy do gotowania raz jeszcze. Zdejmujemy z gazu. Maliny w garnku gotujemy razem z cukrem ok. 10 minut. Polewamy gotowy budyń.

Bianca z pikantnym sosem paprykowym

ciasto:

2 szklanki mąki krupczatki

1 szklanka mąki białej

¼ kostki drożdży

letnia

1 łyżka cukru

¾ łyżeczki soli

sos:

puszka krojonych pomidorów

1 czerwona papryka

½ ostrej czerwonej papryki

4 łyżki oliwy z oliwek

sól do smaku

Przygotowanie:

Drożdże ucieramy z cukrem, a gdy zaczną się rozpuszczać dolewamy do nich letnią wodę. W misce mieszamy mąkę krupczatkę z mąką białą. Dodajemy sól i wlewamy drożdże, cały czas mieszając. Dodajemy jeszcze ok. 1/3 wody, by ciasto stało się miękkie i sprężyste. Przekładamy na blat i wyrabiamy, podsypując odrobiną mąki, żeby się nie przyklejało. Ciasto przykryte ściereczka odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto wyrabiamy jeszcze raz i dzielimy na kulki wielkości mandarynki, każdą z nich rozwałkowujemy cienko podsypując mąką. Każdy z placków polewamy odrobina oliwy z oliwek i posypujemy sola morską. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (220 stopni) na ok. 5-7 minut. Gotową pizzę podajemy z ostrym sosem:

Na rozgrzanej patelni z oliwą oliwek podsmażamy drobno pokrojony czosnek i ostrą paprykę (smażymy aż czosnek stanie się złocisty), następnie dorzucamy pokrojoną w małą kostkę paprykę (dusimy pod pokrywką na małym ogniu ok. 10 minut), a na koniec dodajemy pomidory z puszki. Po zagotowaniu zdejmujemy z gazu i solimy do smaku.

Biało-czerwone naleśniki

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

woda

1 łyżka cukru trzcinowego

szczypta soli

olej ryżowy

dodatki:

syrop klonowy

1 kg truskawek

opakowanie 300 g śmietanki 30%

płaska łyżka cukru trzcinowego

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę, cukier, sól, mleko i taką ilość wody, by uzyskać rzadkie ciasto, z którego na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju ryżowego smażymy cienkie naleśniki. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w kostkę. Śmietanę ubijamy z cukrem. Usmażone naleśniki podajemy z odrobiną syropu klonowego, truskawkami i bitą śmietaną.

Sałatka biało-czerwona

Składniki:

1 średnia biała rzepa

2 ugotowane buraki

1 biała cebula

100 g greckiej fety

sos:

1/3 szklanki oliwy z oliwek

1 płaska łyżka musztardy sarepskiej

sok z ½ cytryny

1 płaska łyżeczka miodu wielokwiatowego

Przygotowanie:

Buraki, cebulę i rzepę kroimy w cienkie plasterki (najlepiej mandoliną). Układamy na półmisku, posypujemy pokruszoną fetą i polewamy sosem (wszystkie składniki dokładnie mieszamy).

Biało-czerwone sandwicze

Składniki:

4 ciabatty

2 pomidory malinowe

2 opakowania sera mozzarella

oliwa z oliwek

sos:

opakowanie jogurtu ok. 330g

2 ząbki czosnku

mały pęczek koperku

sól kamienna do smaku

Przygotowanie:

Sos: jogurt mieszamy z drobno pokrojonym koperkiem, wyciśniętym czosnkiem czosnkiem i solą. Ciabatty kroimy na pół i podpiekamy na patelni na odrobinie oliwy z oliwek. Mozzarellę i pomidory kroimy w cienkie plasterki i układamy w podpieczonych bułkach i polewamy odrobina sosu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości