Przepisy kulinarne

Kuchnia bez jaj i mleka

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Na naszą skrzynkę ddtvn@tvn.pl przyszedł e-mail od młodej mamy, która karmi piersią, z prośbą, by w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowano potrawy bez jaj i mleka, bo jej kilkumiesięczna córeczka uczulona jest na mleko, a także na jajka i konserwanty. W odpowiedzi na prośbę Pani Ani z Gdańska Maciej Szaciłło wraz z córką Karoliną przygotował potrawy bez jaj i mleka.

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Komosa ryżowa ze smażonym tofu i mieszanką sałat

W przypadku alergii na jajka warto sięgnąć po tofu, które tak jak żółtko zawiera lecytynę, bardzo ważny składnik mózgu i tkanki nerwowej. Nie polecałbym jednak tofu małym dzieciom przed 7 miesiącem życia ze względu na bardzo dużą ilość białka.

Składniki:

1 ½ szklanki komosy ryżowej

3 szklanki wody

½ łyżeczki soli

3 łyżki oleju ryżowego

180 g tofu

¼ szklanki sosu teriyaki

2 łyżki oleju sezamowego

kawałek imbiru wielkości kciuka

ząbek czosnku (jeśli karmimy piersią to czasami lepiej pominąć czosnek)

sok z połowy cytryny

gotowa mieszanka sałat (np. endywia, frise, roszponka, rukola, radicchio itp.)

50 g kiełków rzodkiewki lub brokuła

pęczek koperku

3 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni

sos winegret:

¼ szklanki oliwy z oliwek

2 łyżeczki musztardy

sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Komosę ryżową gotujemy w podwójnej ilości wody z solą. Po zagotowaniu zmniejszamy gaz do minimum, przykrywamy pokrywką i co jakiś czas sprawdzamy czy ziarenka quinoa zaabsorbowały całą wodę i czy są miękkie. Tofu kroimy w plastry lub kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy i podsmażamy tofu. Po około 2-3 minutach wlewamy sos teriyaki zmieszany z olejem sezamowym, startym imbirem, wyciśniętym czosnkiem i sokiem z cytryny. Całość dusimy aż sos odparuje. Sos do sałaty: wszystkie składniki mieszamy razem. Gotową mieszankę sałat posypujemy kiełkami, poszatkowanym koperkiem, uprażonym sezamem i polewamy sosem winegret. Sałatę podajemy z usmażonym tofu i komosą ryżową.

Kotleciki z komosy ryżowej i czerwonej soczewicy

Komosa ryżowa jest bardzo bogata w wapń, zawiera go więcej niż krowie mleko. Jest więc bardzo dobrym produktem, który może być spożywany przy alergii na produkty mleczne. Jeśli chodzi o dzieci, to można dodawać ją do zupek kremów - jest z natury bezglutenowa, więc nie trzeba czekać aż dziecko ukończy roczek.

Składniki:

1 szklanka komosy ryżowej, nazywanej często quinoa (można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przez Internet)

½ szklanki czerwonej soczewicy

½ szklanki pestek dyni lub słonecznika

pęczek pietruszki

1 łyżka zmielonego kminu rzymskiego

2 ząbki czosnku (jeśli karmimy piersią, to czasami lepiej pominąć czosnek)

sól i pieprz do smaku

papier do pieczenia

bułka tarta

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Komosę ryżową gotujemy z dwiema szklankami wody i odrobiną soli (około20 minut). Soczewicę gotujemy osobno w 1 i ½ szklanki wody aż się całkowicie rozpadnie tworząc gęstą pastę (około 20 minut). Oba składniki mieszamy i dodajemy zmielone w młynku pestki słonecznika lub dyni. Natkę pietruszki drobno szatkujemy i dodajemy razem z kminem, wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i formujemy kulki wielkości śliwki. Każdą kulkę spłaszczamy formując okrągły placuszek. Obtaczamy w bułce tartej. Kotleciki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą z oliwek. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika z funkcją termoobiegu. Pieczemy w temp 200 stopni na złocistobrązowy kolor. Podajemy z sałatą, sosem winegret i pieczoną papryką.

Mleko migdałowo–ryżowe (alternatywa dla mleka krowiego)

Składniki:

¾ szklanki obranych migdałów

¼ szklanki ryżu brązowego

szczypta soli

syrop z agawy

lub słód ryżowy (do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością)

Przygotowanie:

Ryż brązowy gotujemy z 1 ½ szklanki wody, aż będzie bardzo miękki. Migdały miksujemy w blenderze z 3 szklankami wody. Całość przelewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 7 minut na małym gazie. Mleczko przecedzamy i miksujemy z ryżem i wodą z gotowania ryżu. Dodajemy sól i syrop lub słód do smaku. Całość przecedzamy jeszcze raz. Taki napój bardzo dobrze zastępuje mleko. Migdały zawierają dużo minerałów: wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, witaminy: kwas foliowy, B2, B3, E. Mają alkaliczny odczyn i są dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Mleczko takie jest również alternatywą dla mleczka sojowego, które nie nadaje się dla małych dzieci. Jagoda nasza córeczka od piątego miesiąca dostawała oprócz mleka mamy właśnie mleko migdałowo – ryżowe. Przez internet można kupić specjalną maszynkę do robienia mleka sojowego, można też w niej zrobić mleko migdałowe. Koszt takiego urządzenia zwraca się bardzo szybko biorąc pod uwagę ceny substytutów mleka.

Budyń czekoladowy lub waniliowy z mleczka kokosowego

Składniki:

1 ½ szklanki mleka kokosowego

3 łyżki skrobi kukurydzianej z kukurydzy niemodyfikowanej genetycznie (powinno być napisane na opakowaniu, że nie zawiera GMO)

cukier trzcinowy, lub naturalny słodzik : słód jęczmienny, orkiszowy, ryżowy, syrop buraczany, z agawy itp.

laska wanilii

3 łyżki kakao z certyfikatem ekologiczności lub karobu

sok malinowy

Przygotowanie:

W małym garnku zagotowujemy szklankę mleka kokosowego. Pozostałe mleczko mieszamy ze skrobią kukurydzianą i z jednym z dodatków. W przypadku gdy chcemy zrobić budyń waniliowy dodajemy laskę wanilii przeciętą na pół i nasionka z niej wyskrobane. Jeśli chcemy budyń czekoladowy dodajemy kakao, lub karob (w przypadku alergii na kakao możemy użyć karobu) Do gotującego się mleczka kokosowego wlewamy powoli cały czas mieszając rozrobioną skrobię kukurydzianą z dodatkami. Całość gotujemy 3-4 minuty, zdejmujemy z gazu i słodzimy. Budyń waniliowy podajemy z sokiem malinowym, a do czekoladowego pasuje syrop buraczany.

Omlet z mąki, ciecierzycy i ziemniaków

Jeśli nie możesz jeść jajek, a masz ochotę na omlet, to spróbuj użyć mąki z ciecierzycy. Taki omlet nazywa się socca po hiszpańsku lub cecina i farinata po włosku. Piecze się go w piekarniach i pizzeriach np. w Toskanii.

Składniki

¼ szklanki mąki z ciecierzycy

½ szklanki mąki pszennej

½ łyżeczki świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

¾ szklanki wody

4 łyżki oliwy z oliwek

pęczek szczypiorku

pęczek koperku

70 g tofu

1 ząbek czosnku

sól i pieprz do smaku

ugotowane ziemniaki na parze pokrojone w plastry (2-3 ziemniaki)

oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę z ciecierzycy i pszenną mieszamy z wodą i roztartymi z cukrem drożdżami. Dodajemy oliwę z oliwek, poszatkowane zioła, rozkruszone tofu, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Odstawiamy na pół godziny żeby trochę urosło. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wykładamy parę plasterków ziemniaków i podsmażamy. Solimy i pieprzymy. Wylewamy trochę ciasta tak, aby przykryło ziemniaki. Smażymy na średnim gazie, aż omlet się zetnie i przyrumieni.

Pasta słonecznikowa

Jeśli nie możesz jeść masła, bo jesteś uczulony na produkty mleczne, a masz ochotę na kanapkę, ale nie chcesz, żeby była sucha i niesmaczna możesz spróbować przygotować pastę na bazie oleju kokosowego. W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje tłuszczu: surowy, tłoczony na zimno i rafinowany (dużo tańszy). Z powodzeniem możesz użyć rafinowanego, który pomimo oczyszczania w wyższej temperaturze zawiera bardzo cenny składnik: kwas laurynowy, występujący jeszcze tylko w jednym pokarmie – mleku matki. Kwas laurynowy ze względu na to, że należy do grupy średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych praktycznie nie potrzebuje enzymów do trawienia i bardzo szybko zamieniany jest w energię. Działa antybakteryjnie, zabija wirusy i grzyby. Olejem kokosowym można zastąpić masło w słodkich i słonych wypiekach.

Składniki:

250 ml rafinowanego oleju kokosowego (do dostania przez internet)

½ szklanki pestek słonecznika

1 cebula

1 jabłko

2 łyżki słodkiej papryki

¼ łyżeczki ostrej papryki

1 łyżka majeranku

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Olej kokosowy i pestki słonecznika podgrzewamy na patelni. Po około 5 minutach kiedy pestki staną się złocistobrązowe dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i czekamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłko, słodką i ostrą paprykę, majeranek, sól i pieprz. Całość dusimy około 10 -15 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Pasta przypomina trochę smalec i, żeby zastygła, powinniśmy ją wstawić do lodówki.

Pasta z bakłażana i tahini

Składniki:

2 małe bakłażany

½ szklanki sezamu

pęczek koperku

1 ząbek czosnku

sok z cytryny do smaku

1 łyżeczka uprażonego na suchej patelni kminu rzymskiego

1 łyżka oleju sezamowego

4 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bakłażany nakłuwamy wykałaczką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 30 minut z termoobiegiem, aż bakłażany będą miękkie. Wyjmujemy z piekarnika i przy użyciu łyżki oddzielamy miękki miąższ od skórki. Sezam mielimy w młynku do kawy i łączymy z upieczonym bakłażanem. Całość mielimy w blenderze z poszatkowanym koperkiem, wyciśniętym ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny, zmielonym kminem, olejem sezamowym, solą i pieprzem do smaku. Pastę przekładamy do miseczki i polewamy oliwą z oliwek.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości