Kuchnia Andrzeja Polana i Ani Piszczałki

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
D3S_6331.JPG

Kabanosy to równie smaczna przekąska jak i składnik pysznych dań obiadowych. Ania Piszczałka, finalistka I edycji programu Top Model, oraz Andrzej Polan, w kuchni Dzień Dobry Wakacje przygotowali: fasolkę szparagową z kabanosami chilli, tartę na słono z fasolką szparagową, kabanosem i kurkami oraz faszerowane kwiaty cukinii. Smacznego!

Dorsz smażony z sałatką z bobu z kabanosem, pomidorami suszonymi

Składniki:

Dorsz filet - 400g

Bób - 300g

Kabanosy wieprzowe- 100g

Pomidory suszone - 100g

Cebula biała

Olej do smażenia

Natka pietruszki, koperek

Cebula dymka

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy pokrojone w cienkie plastry kabanosy, podgotowany obrany bób i pomidory suszone. Na koniec dodajemy natkę, koperek, i dymkę. Dorsza posypujemy solą, pieprzem i smażymy na oleju, najlepiej na pergaminie, to zapobiegnie ewentualnemu przywieraniu ryby do dna patelni.

Faszerowane kwiaty cukinii z pikantnym sosem z kabanosów dojrzewających i pomidorów

Składniki:

Pomidory polskie - 5szt

Kabanosy - 100g

Kwiaty cukinii - 10szt

Ziemniak gotowany - 6szt

Bazylia świeża, majeranek świeży, szczypiorek

Żółtka - 4szt

Ser mozzarella - 250g

Olej do smażenia

Sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy pokrojone kabanosy , chwilę smażymy i dodajemy pomidory pokrojone w kostkę ale bez pestek. Lekko doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem. Na koniec dla aromatu dodajemy skórkę z cytryny. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Cebulę smażymy na oleju, dodajemy do ziemniaków. Mozzarellę drobno siekamy, łączymy z ziołami, żółtkami i ziemniakami. Doprawiamy czarnym pieprzem i solą. Masę nakładamy do kwiatów, zwijamy jak cukierki, obtaczamy w cieście i smażymy na złoty kolor. A właśnie przepis na ciasto, jest bardzo prosty:

Mąka - 200g

Zimna woda - 150ml

Sól

Wszystko mieszamy do uzyskania ciasta o konsystencji lżejszej niż na naleśniki.

Tarta na słono z fasolką szparagową, kabanosem i kurkami

Składniki:

Mąka - 400g

Masło- 200g

Żółtka - 4szt

Fasolka szparagowa zielona - 200g

Kabanos drobiowy - 120g

Kurki świeże - 200g

Cebula - 1szt

Jajka - 5szt

Śmietana 36% - 250ml

Olej do smażenia

Pieprz, sól

tymianek świeży

Przygotowanie:

Z mąki, masła, żółtek i soli przygotowujemy ciasto kruche, wylepiamy nim formę do zapiekania i pieczemy w temp. 180 stopni około 15 minut. Na oleju szklimy cebulę dodajemy kurki, smażymy dosłownie 3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i tymiankiem. Fasolkę gotujemy i kroimy w małe kawałki, kabanosy kroimy w plasterki. Wszystko razem mieszamy, dodajemy jajka roztrzepane ze śmietaną. Masę wykładamy na podpieczony spód i zapiekamy jeszcze około 20 minut.

Fasolka szparagowa żółta z kabanosami chilli i vinigret

Składniki:

Fasolka szparagowa żółta - 200g

Kabanosy chilli - 120g

Olej do smażenia

Ocet winny - 2 łyżki

Musztarda dijon - 1 łyżeczka

Kapary - 1 łyżka

Szalotka - 2szt

Natka pietruszki

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy ocet z musztardą, pieprzem i solą. Powoli dodajemy olej, powstający gęsty sos łączymy z kaparami, szalotką pokrojoną, natką pietruszki. Fasolkę gotujemy krótko, na patelni przesmażamy kabanosy pokrojone na długość fasoli, dodajemy fasolę i jeszcze chwile wszystko razem smażymy, na koniec polewamy vinigret i podajemy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN