Przepisy kulinarne

Kuchnia a'la Ritz

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Z czym kojarzy się Wam niemiecka kuchnia? Okazuje się, że nasi zachodni sąsiedzi nie jedzą tylko kiełbasy ;) Przekonała nas o tym Basia Ritz, która, wraz z mężem, przygotowała dziś w naszej kuchni kilka pysznych, niemieckich dań.

Niebo i ziemia, czyli jabłko i ziemniak. A do tego kaszanka. Koloński rarytas.

Składniki dla 4 osób:

2 czerwone cebule

2 jabłka (kwaśne)

3 łyżki octu balsamicznego

Sól

Świeżo zmielony czarny pieprz

Sok z ½ cytryny

2 łyżki sklarowanego masła do smażenia

Crema di balsamico (krem z octu balsamicznego)

Puree ziemniaczane

300 g ziemniaków (mączystych)

50 ml śmietany kremówki 30%

50 ml mleka

150 g masła

Sól

Gałka muszkatołowa

Świeżo zmielony czarny pieprz

300 g kaszanki

Ok. 100 g mąki

Przygotowanie:

Puree ziemniaczane - Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, dobrze odparować. Przecisnąć przez praskę lub przetrzeć przez sito. Śmietanę i mleko doprowadzić do wrzenia. Dodać razem z masłem do ziemniaków, wymieszać doprawiając solą, świeżo startą gałką muszkatołową i ewentualnie świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Jabłka i cebula - Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Pokropić sokiem z cytryny. Wrzucić na rozgrzaną patelnię ze sklarowanym masłem, posypać lekko cukrem, lekko skarmelizować.

Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w cząstki, smażyć na patelni prawie do miękkości, dodając cukier, sól i ocet balsamiczny.

Kaszanka - Kaszankę pokroić w plastry i posypać lekko mąką. Zrumienić krótko i ostro na bardzo rozgrzanym tłuszczu.

Serwować na podgrzanych talerzach.

Mule po nadreńsku.

Składniki dla 4 osób:

3 kg muli

3 ząbki czosnku

3 cebule

1 marchew

1 por (tylko biała i jasnozielona część)

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

1 liść laurowy

500 ml białego wytrawnego wina

200 ml wywaru warzywnego lub rybnego

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

6 łyżek posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Mule dokładnie umyć, oczyścić skorupki z nieczystości i oberwać bisiory. Wrzucić do miski z wodą i usunąć te sztuki, które nie opadły na dno. Pozbyć się wszystkich muszli, które mają uszkodzone skorupki. Jeżeli muszla jest otwarta, stuknąć nią delikatnie o stół. Jeżeli sama się nie zamknie, jest niejadalna. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić w niej posiekaną drobno cebulę i pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Dorzucić pokrojoną w kostkę marchew i pokrojony w plasterki por, smażyć ok. 3 minut od czasu do czasu mieszając. Dolać wino i wywar, gotować ok. 5 minut na wolnym ogniu. Dodać sól i ziarenka pieprzu i mule. Doprowadzić do wrzenia i przykryć. Gotować przykryte ok. 4 minut, aż mule się otworzą. Serwować posypane natką pietruszki. W oryginale z czarnym chlebem posmarowanym masłem. Ja jednak wolę chrupiącą bagietkę, którą moczę w zupie. W żadnym wypadku nie jeść muli, które nie otworzyły się podczas gotowania!

Placuszki ziemniaczane z wędzonym łososiem i ziołowym twarożkiem.

Składniki na 12 placuszków

2 cebule

500 g ziemniaków sałatkowych (nierozgotowujących się)

2 jajka

2-3 łyżki mąki

Sól

Świeżo zmielony czarny pieprz

Gałka muszkatołowa

Sklarowane masło lub neutralny olej do smażenia

Twarożek:

200 g twarożku delikatnego, 3-krotnie zmielonego

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

sól morska w młynku

Dodatkowo:

6 plastrów wędzonego łososia

Przygotowanie:

Twarożek wymieszać z ziołami i czosnkiem. Doprawić solą. Cebule obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przetarte ziemniaki wycisnąć w bawełnianym ręczniku kuchennym. Wyciśnięte przełożyć do miseczki, dodać przetartą cebulę, sól, pieprz i świeżo startą gałkę muszkatołową. Dodać jajka i wymieszać. Dodać mąkę, wymieszać i odstawić na ok. 5 minut. Masa nie powinna być rzadka. Masło rozgrzać na patelni (powinno być go tyle, aby placuszki nie przywierały do spodu patelni, tylko w niej lekko pływały). Tłuszcz ma odpowiednią temperaturę do smażenia, kiedy naokoło drewienka włożonego do niego tworzą się bąbelki. Na łyżkę nabierać ziemniaki i smażyć porcjami placki. Usmażone placki przekładać na papierowy ręcznik. Na placuszki nałożyć kleks twarożku i plaster wędzonego łososia. Serwować od razu.

Kaiserschmarren. Omlet cesarski.

Składniki dla 2 osób (jedna patelnia)

3 jajka średniej wielkości (podzielone na białka i żółtka)

¼ łyżeczki soli

1 łyżka cukru

140 g mąki pszennej

150 ml mleka

Dodatkowo:

3 łyżki masła

3 łyżki cukru

Cukier puder

Opcjonalnie:

Rodzynki (ewentualnie namoczone w rumie)

świeże owoce (maliny, jeżyny, porzeczki, truskawki, co akurat jest pod ręką)

Bita śmietana lub lody waniliowe

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 175°C. Białka z solą ubić na sztywno. Dodać cukier i miksować jeszcze ok. 1 minuty. W misce wymieszać trzepaczką mąkę, mleko i żółtka. Dodawać porcjami ubitą pianę i delikatnie ją łączyć z ciastem. 1 łyżkę masła roztopić na teflonowej patelni, posypać łyżką cukru. Ciasto wylać na patelnię (jeżeli lubicie rodzynki, posypać nimi teraz ciasto) i smażyć na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Rączkę patelni owinąć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika (na środkową szynie) na ok. 10 minut. Patelnię wyjąć z piekarnika, dodać 1 łyżkę masła i 2 łyżki cukru. Przy pomocy dwóch szpatułek porwać omlet na kawałki i przewrócić na drugą stronę. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Cesarski omlet serwować posypany cukrem pudrem. Wspaniale smakuje ze świeżymi owocami, lekko ubitą śmietaną kremówką z wanilią lub lodami waniliowymi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości