Przepisy kulinarne

Kuchenne rozmowy w tłoku

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Prosto z "Szymon Majewski Show" do naszej kuchnia zawitały : Doda, Krystyna Janda, Kazimiera Szczuka, Renata Beger... Czyli kuchnia parodystek!

„Sałatka”

Skład:

3 dojrzałe pomarańcze

1 ząbek czosnku

2 słoiczki czarnych oliwek (z pestkami)

Oliwa z oliwek

Sól

Przygotowanie:

Przygotowanie: Obieramy pomarańcze tak, aby pozbyć się białych elementów. Kawałek czosnku wcieramy w miskę, co daje niesamowicie lekki, czosnkowy aromat nie powodując jego dominacji w potrawie. Drylowane ręcznie oliwki i wcześniej obrane pomarańcze wrzucamy do miski. Następnie, dodajemy oliwy z oliwek i szczyptę soli.

„Pieczona cykoria”

Skład:

4 cykorie

Oliwa z oliwek

Pieprz

Sól

Przygotowanie:

Przygotowanie: Pokrojone wzdłuż cykorie polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do nagrzanego piekarnika (około150 stopni Celsjusza). Wyjmujemy po 20 minutach, solimy i od razu serwujemy na stół.

„Lekka sałatka”

Skład:

2 puszki kukurydzy

4 jabłka

1 pęczek szczypiorku

Majonez

Cukier

Sól

Do ozdobienia: Zielona sałata (karbowana) i rzodkiewka

„Sałatka”

Skład:

6 ziemniaków (ugotowanych w mundurkach)

6 pomidorów

1 cebula

1 pęczek koperku

Majonez lub śmietana 18%

Sól

Pieprz

Do ozdobienia: Zielona sałata (karbowana) i bazylia (świeża)

„Deser owocowy”

Skład:

4 kiwi

4 banany

4 mandarynki

1 cytryna

Rodzynki

4 jogurty (z ziarnami zbóż)

Przygotowanie:

Wykrajmy banany i kiwi do wysokich pucharków. Banany możemy skropić cytryną, aby nie ściemniały. Dodajemy mandarynek. Posypujemy rodzynkami. Zalewamy jogurtem. Na wierzchu kładziemy plasterek kiwi (dla ozdoby).

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości