Kuchenne czary Polana

Dynia, rydze, papryka, pomidory, brukselka, kabanosy i ... Andrzej Polan! Zobaczcie co naszemu mistrzowi udało się dziś wyczarować w kuchni Dzień Dobry TVN! Zapewniamy, że pachniało niesamowicie, a smakowało jeszcze lepiej! Czekamy na kolejną wizytę Andrzeja! :D

Ciepła sałatka z fasolą Jaś i kabanosem extra wieprzowym

Składniki:

Kabanos extra wieprzowy 100g

Fasola Jaś 100g

Cebula 1szt

Rydze kilka sztuk

sól, pieprz,

Majeranek świeży, natka pietruszki, koper,

Lisć laurowy, ziele angielskie, kminek ziarno,

Przygotowanie:

Fasolę namaczamy na noc, odlewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i kminku i soli. Na patelni przesmażamy pokrojoną drobno cebulkę, dodajemy pokrojonego w krążki kabanosa, przesmażamy chwile i dodajemy rydze. Chwile smażymy i łączymy wszystko z fasola. Posypujemy koprem, natką pietruszki i liśćmi świeżego majeranku.

Drożdżowe, zawijane z kabanosem exclusive wieprzowym, papryką, brukselką i orzechami

Składniki:

Mąka 1kg

Olej 200ml

Woda 300ml

Mleko 150ml

Drożdże 100g

Sól 1 łyżka

Cukier 2 łyżki

Z w/w składników przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.

Papryka czerwona 4szt

Dynia 200g

Brukselka 20szt

Kabanosy exclusive wieprzowy 100g

Cebula czerwona 1szt

Orzechy laskowe 100g

Olej do smażenia

Sól, pieprz,

Koper, tymianek świeży,

Jajko do smarowania ciasta

Ser żółty 200g

Przygotowanie:

Na patelni przesmażamy cebulę, dodajemy kabanosy, następnie dodajemy paprykę, brukselkę, dynię i orzechy laskowe. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Ciasto rozwałkowujemy, nakładamy farsz, zwijamy jak makowiec i kroimy w plastry. Zawijane drożdżowe układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, smarujemy jajkiem i posypujemy serem tartym, pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut.

Bakłażany z suchą krakowską wieprzową, kaszą i serem

Składniki:

Bakłażany 4szt

Cebula 1szt

Sucha krakowska wieprzowa 150g

Kasza jęczmienna pęczak 150g

Pomidory 5szt

Pieczarki 200g

Bryndza owcza 200g

Natka pietruszki, cząber, koperek,

Przygotowanie:

Bakłażany kroimy w grube plastry i obsmażamy na złoty kolor. Na patelni przesmażamy cebulę, dodajemy paprykę i pieczarki. Smażymy kilka minut i łączymy z kaszą ugotowaną, pomidorami pokrojonymi w kostkę, bryndzą. Bakłażany napełniamy farszem, układamy na wierzch plastry krakowskiej i zapiekamy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości