Materiał promocyjny

Kuchenne akrobacje

</div>

Carpaccio z dojrzewającego, wędzonego, czosnkowego sera podpuszczkowego

Składniki dla dwóch osób:

dojrzewający ser podpuszczkowy, wędzony z gospodarstwa Wiżajny,

dwie gruszki,

25 letni ocet balsamiczny z Modeny,

oliwa extra vergine,

ekorukola,

orzechy pinii,

ekotymianek cytrynowy,

ekokwiaty rukoli,

świeżo tarty pieprz,

bagietka

Sposób przygotowania:

Ser wkładamy do zamrażarki na 1,5 h następnie kroimy na bardzo cienkie plastry. Wykrawamy gniazdo nasienne nie przecinając gruszki i kroimy w poprzek na cienkie plastry. Układamy na talerzu naprzemiennie, podlewamy octem i oliwa i posypujemy tymiankiem oraz pieprzem- na środku talerza układamy rukolę wymieszana z octem, oliwa i orzechami pinii, całość dekorujemy kwiatami rukoli. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Zapiekany dojrzewający, ser podpuszczkowy z suszonymi pomidorami

Składniki dla dwóch osób:

dojrzewający ser podpuszczkowy z suszonymi pomidorami z gospodarstwa Wiżajny,

100 gr. bulki tartej,

50 gr. mąki,

ekojajko,

olej z pestek winogron,

250 gr. ekologicznej kaszy jęczmiennej,

pesto:

pęczek bazylii,

ćwierć pęczka ekomięty,

orzechy nerkowca,

garść startego parmezanu,

2 ząbki czosnku,

oliwa z oliwek/lub pasta pesto di basilico z 50 gr. drobno posiekanej ekomięty,

śmietanka 30%,

opakowanie ekomizuny,

pół pęczka ekomelisy,

pomidor truskawkowy,

sol, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Ser kroimy na centymetrowe plastry moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej z dodatkiem maki i szczypty soli i podsmażamy na oleju z pestek winogron. Ser przekładamy na blachę i 10 min przed skończeniem potrawy wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Składniki pesto blendujemy i łączymy z gotującą się śmietanka, doprawiamy pieprzem i sola, ew. cukrem. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Układamy uformowaną kaszę, na niej ser i obkładamy całość mizuna z posiekana melisa. Na całość lejemy sos pesto i dekorujemy pomidorkiem truskawkowym

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości