Kucharz Adamus

Najpopularniejszy DJ w Polsce, kończy muzyczną karierę! Postanowił postawić na swoje dwie pasje – podróże i gotowanie. Jak będzie wyglądało teraz jego życie? Czy będzie musiał zmienić pseudonim? O tym wszystkim opowiedział nam … oczywiście w kuchni, gdzie zademonstrował swoje kulinarne umiejętności.

TOM KHA - DJ

Składniki:

300 gram piersi z indyka

kawałek galangalu lub imbiru wielkości kciuka

pasta chilli - tom kha gai

2 łodygi trawy cytrynowej lub 3 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej

4 listki limonki kaffir (lub skórka otarta z połowy limonki)

1 papryczka chili

5 suszonych grzybów shiitake lub pieczarek

2 puszka mleka kokosowego (400 ml)

sok z połowy limonki

1-2 łyżeczki cukru

sos rybny do smaku

posiekana tajska bazylia (może być też zwykła) do przybrania

z grubsza posiekana świeża kolendra

Sposób przygotowania: Imbir obieramy i kroimi w plasterki lub ścieramy na tarce. Łodygę trawy cytrynowej miażdżymy. Pieczarki kroimy w duże kostki. Papryczkę chili kroimy w plasterki. Do naczynia wlewamy 200 ml mleka kokosowego, podgrzewamy, wrzucamy piersi z indyka, czekamy aż się delikatnie podgotują. Dodajemy starty galangal lub imbir, trawę cytrynową (lub pastę), listki limonki kaffir, papryczkę chili i 2 łyżki sosu rybnego. Gotujemy do miękkości mięsa (około 10 minut). Dolewamy mleko kokosowe 200-400ml wg uznania, dodajemy grzyby (shiitake lub pieczarki pokrojone w plasterki) i doprawiamy do smaku sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym. Gotujemy zupę jeszcze około 5 minut. Porcję zupy posypujemy kolendrą i bazylią wedlug uznania.

WARZYWA - THAI THAI PO DJ’SKU

Składniki:

3 papryczki ostre

2 papryki słodkie, duże

ojej kokosowy

pieczarki - 200 gram

cebula duża

słonecznik łuskany

sos sojowy

chili przyprawa

oregano przyprawa

dziki ryż

Sposób przygotowania: Rozgrzać olej na woku, dodać cebulę pokrojoną w prążki lub kostkę, podrumienić. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, dodać pieczarki i słonecznik. Doprawić oregano i chili wg uznania. Lekko podlać sosem sojowym. Osobno ugotować ryż, podawać osobno ryż, osobno warzywa.

MANGO L:ASI DJ KOKO

Składniki:

1 dojrzałe mango

200 ml gęstego jogurtu naturalnego

25 ml miodu płynnego

200 ml mleczka kokosowego (pół puszki)

szczypta mielonego kardamonu

Sposób przygotowania: Obrać mango od pestki. Miąższ mango wrzucić do blendera wraz z resztą składników. Zmiksować dokładnie. Koktajl gotowy od razu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości