Steki to ulubione danie litewskiego kulturysty Roberta Burneiki na stałe mieszkającego w Las Vegas, znanego także jako Hardcorowy Koksu. Burneika zachęca w Internecie do trenowania kulturystyki i radzi innym, jak się żywić. T-BONE STEK
Składniki:
sól morska
1 stek T-bone
oliwa z oliwek
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Rozgrzać patelnię. Ręcznikiem papierowym osuszyć stek, przyprawić pieprzem i odrobiną soli. Polać oliwą i delikatnie wmasować w mięso. Na rozgrzaną patelnię ułożyć mięso. Zmniejszyć płomień na średni. Smażyć z każdej strony na brązowy kolor po około 4 minuty z każdej strony. Patelnię z mięsem włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 6-8 minut (stek będzie usmażony medium-rare). Przełożyć stek na deskę do krojenia, odstawić na około 10 minut, aby „odpoczął”.
NEW YORK STEK Z MASŁEM CZOSNKOWYM
Składniki:
Masło czosnkowe:
100g masła
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
sól morska
1 New York stek
świeżo mielony czarny pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Masło dokładnie wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i rozmarynem. Ułożyć na folii spożywczej i przy jej pomocy uformować wałek. Zawinąć szczelnie i włożyć do lodówki, aby stwardniało. Rozgrzać patelnię. Ręcznikiem papierowym osuszyć stek, przyprawić pieprzem i odrobiną soli polać oliwą i delikatnie wmasować w mięso. Rozgrzać patelnię gilową (lub grilla), smażyć z obu stron często obracając (około 8 minut, by był medium). Odstawić na 10 minut, by „odpoczął”. Stek ułożyć na talerzu, z wałka masła ukroić plaster i ułożyć na mięsie. Pozwolić, aby się rozpuściło.
KRWISTE STEKI Z POLĘDWICY WOŁOWEJ W TŁUCZONYM ZIELONYM PIEPRZU
Składniki:
sól morska
oliwa z oliwek
zielony pieprz w ziarnach
2 steki z polędwicy wołowej
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Pieprz wysypać na ściereczkę kuchenną, przykryć. Tłuczkiem do mięsa lub dużym nożem rozgnieść. Ręcznikiem papierowym osuszyć steki, przyprawić odrobiną soli, polać oliwą i panierować w pieprzu. Rozgrzać patelnię. Wlać odrobinę oliwy, ułożyć mięso. Usmażyć z każdej strony po minucie. Patelnię z mięsem włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 4 minuty. Przełożyć steki na deskę do krojenia, odstawić na około 10 minut.
PIECZONE ZIEMNIAKI DO STEKÓW
Składniki:
1 cytryna
oliwa z oliwek
gałązki tymianku
gałązki rozmarynu
1,5 kg ziemniaków
sól i pieprz do smaku
7-8 ząbków czosnku
Przygotowanie:
Ziemniaki bardzo dokładnie wyszorować. Pokroić w ćwiartki. Ułożyć na blasze do pieczenia. Cytrynę pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na ziemniakach. Dodać ząbki czosnku i zioła. Skropić wszystko oliwą z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem. Rękami dokładnie wymieszać zawartość blachy, aby każdy z ziemniaków był dokładnie pokryty oliwą. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut. Podczas pieczenia można kilka razy przemieszać ziemniaczki. Po wyjęciu z piekarnika, ziemniaki można skropić świeżym sokiem z cytryny i dodatkowo posolić.
BUŁKI HAMBURGEROWE
Składniki:
1 jajko
1 żółtko
sezam
20g drożdży
1 łyżka cukru
450g mąki pszennej
200 ml ciepłego mleka
5-6 łyżek mleka w proszku
2 łyżki roztopionego masła
Przygotowanie:
Drożdże, cukier i mleko w proszku rozpuścić w mleku. Dodać masło, jajko i mąkę. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. Z ciasta uformować 6-8 płaskich bułek. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka i posypać sezamem. Piec w rozgrzanym piekarniku około 15 min.
CHESSEBURGERY
Składniki:
ketchup
olej do smażenia
1 czerwona cebula
liście sałaty lodowej
sól i pieprz do smaku
3-4 plastry żółtego sera
600g antrykotu wołowego
3-4 duże plastry pomidora
3-4 bułki do hamburgerów
Przygotowanie:
Mięso pokroić na kawałki i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać drobno posiekaną cebulę. Przyprawić solą i pieprzem. Mięso bardzo dokładnie wyrobić rękami około 3-4 minuty. Uformować 3-4 kotlety i usmażyć na rozgrzanej patelni. Przed końcem smażenia na każdy z kotletów ułożyć plaster sera. Bułki przekroić i podpiec w piekarniku lub opiec na grillu. Sałatę ułożyć na spodach bułek. Na wierzchu ułożyć kotlety, pomidory i cebulkę. Podawać z ketchupem.
Hardcorowy Koksu chce zostać aktorem?
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"