Przepisy kulinarne

Królewska kuchnia Harapkiewicza

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Kiedyś gotował dla belgijskiej królowej i Dalajlamy, a teraz - w kuchni Dzień Dobry Wakacje - przygotował coś dla nas. O kim mowa? O Wojciechu Harapkiewiczu. Dzisiaj mogliśmy skosztować przygotowane przez niego: półgęsek wędzony na dymie z wiśniowego drewna, grillowaną polędwiczkę z sarny i pieczony ser regionalny.

 

 

 

Dworzyskowy półgęsek wędzony na dymie z wiśniowego drewna

Składniki:

75 g dworzyskowego półgęska

100 ml czerwonego wina

500 ml soku z porzeczek

100 g owoców rokitnika

50 ml octu winnego

100 g białej cebuli

sałaty ogrodowe

kwiaty jadalne

200 ml oliwy

100 g malin

1 łyżka cukru

100 g jabłek

1 garść jeżyn

16 g agaru

Przygotowanie:

Dresing Malinowy: zmiksujemy na gładką masę maliny i ocet. Następnie dodajemy cukier. Stale miksując, dolewamy bardzo powoli olej. Doprawiamy solą i pieprzem. Przecedzamy przez gęste sitko.

Chutney z białej cebuli i rokitnika: cebulę kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy do rozgrzanego garnka. W oddzielnym garnku gotujemy rokitnik, aż puści sok. Po ok. 8 min. przecieramy przez sito. Dodajemy do cebuli. Wszystkie składniki dusimy na małym ogniu, aż staną się miękkie. Na koniec dolewamy miód i ocet jabłkowy, redukujemy do momentu karmelizacji.

Grillowana polędwiczka z sarny

Składniki:

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

4 łyżeczki siemienia lnianego

200 g polędwiczki z sarny

młode warzywa

1 l śmietany 34%

100 g masła

10 g kozieradki

Przygotowanie:

Chips z siemienia lnianego: siemię lniane wraz ze skrobią, solą i wodą zagotowujemy do otrzymania gęstego żelu, który rozsmarowujemy na papierze pergaminowym. Wypiekamy w 170 st. C ok. 10 min. Polędwiczkę sarny grillujemy na patelni grillowej z obu stron – ok. 2 min. z każdej strony. Masło miksujemy wraz z kozieradką i solą.

Pieczony ser regionalny

Składniki:

150 g regionalnego sera pleśniowego kamyk

100 g konfitury różanej

oliwa truflowa

Przygotowanie:

Ser pleśniowy kamyk zapiekamy z oliwą truflową w 170 st. C przez ok. 2 min. Podajemy ułożony na konfiturze różanej.

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

Pozostałe wiadomości