Krem z topinamburu i boczniaków podany z chipsami z jarmużu - przepis Jaśka Kuronia

Krem z topinamburu i bocznikaów
Krem z topinamburu i boczniaków podany z chipsami z jarmużu - przepis Jaśka Kuronia
Źródło: Mateusz Jagielski/East News
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, to warzywo znane w kuchni polskiej od XVIII wieku. Jego jadalną częścią jest bulwa. Sprawdź, jak przygotować krem z topinamburu i boczniaków podany z chipsami z jarmużu z przepisu Jaśka Kuronia. 

Krem z topinamburu i boczniaków podany z chipsami z jarmużu - przepis krok po kroku

Składniki na krem:

  • 2 łyżki masła,
    • duża cebula pokrojona w kostkę,
      • 3 ząbki czosnku posiekane w płatki,
        • 300 g boczniaka ostrygowatego pokrojonego w cienkie paski,
          • 2 gałązki tymianku,
            • kawałek białej części pora,
              • kawałek selera naciowego,
                • 2 liście laurowe,
                  • 1/2 l mleka,
                    • 1 l bulionu,
                      • 1 kg obranego i pokrojonego topinamburu,
                        • 200 g sera topionego typu „złoty ementaler”,
                          • sól, pieprz.

                            Składniki na chipsy z jarmużu:

                            • 100 g jarmużu,
                              • kilka kropel oliwy,
                                • odrobina pieprzu ziołowego,
                                  • odrobina wędzonej papryki,
                                    • sól, pieprz.

                                      Sposób przygotowania kremu z topinamburu i boczniaków

                                      • Rozpuść masło, dodaj cebulę i czosnek, smaż mieszając 3–4 minuty.
                                        • Z tymianku, pora, selera i liści laurowych zrób bouqet garni, umieść go w rondlu.
                                          • Dodaj boczniaka i smaż mieszając kilka kolejnych minut.
                                            • Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
                                              • Liście jarmużu natrzyj oliwą i przyprawami, piecz przez 5 minut lub do lekkiego zrumienienia.
                                                • Wlej mleko i bulion. Kiedy całość się zagotuje dodaj topinambur i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
                                                  • Na ostatnie 5 minut dodaj ser topiony i dopraw solą i pieprzem.
                                                    • Wyjmij bouqet garni i całość zmiksuj.
                                                      • Serwuj z chipsami z jarmużu.
                                                        eBook Pomysły na lunch
                                                        eBook Pomysły na lunch

                                                        Zobacz także:

                                                        Autor: Teofila Siewko

                                                        Źródło: Jasiek Kuroń

                                                        Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości