Krem z młodych buraków z zapiekaną cebulą z przepisu Piotra Kucharskiego
26 kwietnia 2022, 7:22
- Autor:
- TeofilaSiewko
- Źródło:
- Piotr Kucharski
Krem z młodych buraków z zapiekaną cebulą z przepisu Piotra Kucharskiego Krem z buraków Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News
Kiedy dzień staje się dłuższy, coraz chętniej sięgamy po młode warzywa. Wśród nich znajdziemy młode buraki i botwinkę. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszny krem z młodych buraków z zapiekaną cebulą. Sprawdź jego przepis.
Krem z młodych buraków z zapiekaną cebulą - przepis krok po kroku
Składniki:
- 6 średniej wielkości cebule,
- sól i pieprz,
- 50 g masła,
- marchewka,
- kawałek korzenia pietruszki,
- mały kawałek selera,
- oliwa z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 pęczki młodych buraków,
- 2 ziemniaki,
- sól i pieprz,
- sok z cytryny,
- 100 ml śmietany kremówki.
Sposób przygotowania kremu z młodych buraków
- 1Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Cebule obrać i przekroić w poprzek na połówki. Każdą połówkę posmarować masłem i umieścić w foremce do pieczenia muffinek.
- 2Przyprawić solą i pieprzem.
- 3Wstawić do piekarnika na około 40-50 minut.
- 4W tym czasie zetrzeć na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Podsmażyć na oliwie z oliwek.
- 5Dodać posiekany czosnek oraz pokrojone buraki. Przesmażyć przez kilka minut.
- 6Zalać około 2 litrami wody, dodać ziemniaki i ugotować, aż wszystko będzie miękkie.
- 7Pod koniec solidnie doprawić pieprzem i solą, dodać śmietankę i zmiksować. Ponownie doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- 8Cebule ułożyć na talerzach, dookoła nalać zupy.
Zobacz także:
Autor:Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
Podziel się
Polecane w Przepisy kulinarne
Pozostałe wiadomości
Bądź z nami bliżej na
Dzień dobry!Jedno konto do wszystkich usług