Przepisy kulinarne

Krem z borowików i polędwiczka wieprzowa z borowikami

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Niedawno przeprowadziła się do Polski, by prowadzić w Gdańsku własną restaurację. Czy jest wymagającą szefową? Czy sama przygotowuje potrawy? W kuchni Dzień Dobry Wakacje Basia Ritz i jej popisowe dania z grzybów. Skorzystajcie z przepisów na: zupę krem z borowików, borowiki na rukoli i polędwiczkę wieprzową z borowikami w sosie śmietanowym. Smacznego!

 

 

Zupa krem z borowików

Składniki:

ok. 500 g świeżych borowików

1 szalotka

1 ząbek czosnku

oliwa z oliwek

ok. 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego

sól morska

świeżo zmielony czarny pieprz

świeży tymianek

świeża natka pietruszki

ok. 200g śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić i pokroić w cząstki. Szalotkę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oliwy, dodać szalotkę i czosnek - zeszklić. Dodać listki tymianku i borowiki - krótko przesmażyć. Zalać bulionem, zagotować. Dodać śmietanki, zblendować, doprawić solą, pieprzem, ewentualnie sosem sojowym. Doprowadzić do wrzenia. Krem podawać posypany posiekaną natką pietruszki i na płatki pokrojonymi prawdziwkami.

Krótko smażone borowiki na rukoli

Składniki:

młode, twarde, zdrowe borowiki – 500 g

rukola

pomidorki koktajlowe

szczypior z cebulką

natka pietruszki

ząbek czosnku

1 mała papryczka chili

ser grana padano

oliwa z oliwek extra vergine

cytryna

sól morska

świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Borowiki oczyścić i pokroić w plastry. Rukolę umyć, osuszyć. Pomidorki koktajlowe pokroić w cząsteczki. Zioła posiekać (nie za drobno). Ułożyć na talerzach, polać oliwą, sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Czosnek i chili posiekać na bardzo drobno. Na patelnię wlać oliwę, dodać czosnek i chili, lekko podsmażyć. Dodać prawdziwki, posiekane zioła, doprawić solą i pieprzem, krótko przesmażyć. Podawać na rukoli, posypane płatkami sera Grana Padano.

Polędwiczka wieprzowa z borowikami w sosie śmietanowym

1 polędwiczka wieprzowa – ok. 500 g

orzechy laskowe, zmielone – paczka

borowiki – 500 g

3 szalotki

odrobina wywaru (ok. 1 szklanki)

400 g śmietany kremówki 30%

ziemniaki

masło

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

czerwona słodka papryka w proszku

świeży tymianek

natka pietruszki

parę listków rukoli

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 90°C. Polędwicę umyć, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić z błon. Doprawić papryką, solą i pieprzem. obsmażyć ze wszystkich stron, na dobrze rozgrzanym oleju tak, by mięso było bardzo dobrze zrumienione. Obtoczyć w orzechach. Polędwicę włożyć na ruszt do piekarnika i zostawiać na ok. 60 minut. Grzyby oczyścić pędzelkiem lub wilgotną ściereczką. pokroić w cząstki. Na głębokiej patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Szalotki pokroić w kostkę. wrzucić na rozgrzaną oliwę. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić. dodać borowiki, lekko podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Zalać wywarem, a następnie dodać śmietanę. zagotować. Zagęścić mąką, doprawić. Mięso wyjąć z piekarnika i zostawić na ok. 3 – 5 minut, a następnie pokroić w plastry.

W trakcie pieczenia mięsa ugotować ziemniaki do miękkości. odcedzić, a następnie przy pomocy miksera kuchennego zrobić purée, dodać śmietankę i masło, doprawić solą. Dodać posiekaną rukolę, wymieszać.

Mini pavlove z pomarańczowym kremem

Składniki na bezy:

6 białek (jajka wielkości M)

szczypta soli

300 g cukru drobnego do wypieków

2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka białego octu winnego

Składniki na masę:

250 g serka mascarpone

4 łyżki likieru pomarańczowego

2 łyżki cukru

obrana skórka z pomarańczy

200 g śmietany kremówki do ubicia (30%)

opcjonalnie: śmietana fix do usztywniania

dodatkowo owoce do przybrania (jagody, poziomki, jeżyny lub maliny)

trochę bazylii

Przygotowanie:

Misę miksera i nakładki do ubijania przetrzeć papierowym ręcznikiem nawilżonym octem. Do miski wlać dokładnie oddzielone od żółtek białka (nie mogą zawierać ani odrobiny żółtka), dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Zacząć ubijać na najwolniejszych obrotach, tak, by piana się napuszyła i potem stopniowo zwiększać obroty. Kiedy piana będzie sztywna, stopniowo (po łyżce) dodawać cukier, nie przerywając miksowania. po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijać jeszcze przez około 3 minuty, by ustabilizować pianę. Piana powinna być bardzo gęsta i lśniąca. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, ubijać jeszcze przez ok. 1 minutę. Ubitą pianę wyłożyć na narysowane okręgi na papierze. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 100°C i piec bezy przez 90 minut. zostawić do schłodzenia w uchylonym piekarniku. Serek mascarpone włożyć do miski, wlać 4 łyżki likieru, dodać 2 łyżki cukru, skórkę z pomarańczy i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno (można dodać usztywniacz) i przy pomocy szpatułki połączyć delikatnie z masą. Bezy udekorować masą, ułożyć owoce, udekorować listkami bazylii.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

Pozostałe wiadomości