Kreatywne gotowanie: gulasz warzywny z kaczuszką z ryżu

Paulina Krajewska, mama czwórki pociech i blogerka kulinarna pokazała, jak przygotować proste i ładne danie dla dzieci - gulasz warzywny z kaczuszką z ryżu.

Gulasz warzywny z kaczuszką z ryżu

Składniki:

  • biały, krótkoziarnisty ryż
    • bulion warzywny ugotowany
      • mleka
        • mąka pszenna
          • masło
            • kurkuma
              • zioła prowansalskie
                • pieprz czarny
                  • sól himalajska
                    • przegotowana woda
                      • mieszanka mrożonych warzyw
                        • marchewka
                          • suszone algi nori

                            Przygotowanie:

                            Gulasz: do garnka wrzucamy łyżkę masła, a następnie garnek stawiamy na ogieniu. Po rozpuszczeniu masła wrzucamy warzywa. Mieszamy chwilę i zostawiamy wszystko pod przykryciem. Podczas gdy warzywa podsmażają się na maśle, do szkalnki z mlekiem wsypujemy mąkę i mieszamy. Do garnka wlewamy mleko z mąką oraz wcześniej ugotowany bulion. Wszystko doprawiamy. Gulasz przekładamy do miseczki lub na talerz.

                            Kaczuszka z ryżu: klika łyżek ugotowanego ryżu mieszamy z kurkumą. Formujemy kaczuszkę i kładziemy ją na gulaszu. Z ziaren pieprzu robimy oczka, a z wyciętego kawałka marchewki - dzióbek.

                            >>> Zobacz także:

                            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości