Materiał promocyjny

Kozi ser Pascala Brodnickiego

Kozi ser Pascala Brodnickiego
Kozi ser Pascala Brodnickiego
Kozi ser to przysmak, który można albo pokochać, albo znienawidzić. Nie każdy jest w stanie się do niego przekonać ze względu na intensywny i dla wielu przykry zapach. Pascal Brodnicki udowodnił nam jednak, że nie ma pyszniejszego dania niż dobry gatunkowo ser kozi z lampką czerwonego wina. Po ostatniej wizycie we Francji poznał bowiem tajniki jego produkcji, a także wstąpił do elitarnego bractwa.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Picodon panierowany migdałami na świeżych pomidorach

Składniki:

4 picodons aoc (ser kozi)

2 łyżki musztardy

1 jajo

100 gr bulki tartej

100 gr pudru migdałowego

2 pomidory pokrojone w kosteczkę bez pestek i skorki

2 szalotki posiekane

20 gr orzechów pini prażonych

3 łyżki oleju orzechowego

1 1/2 c łyżki octu

2 bazylii posiekanej

2 łyżki świeżej mięty

Mix sałat

Krema di balsamico

Przygotowanie:

W miseczce wymieszaj pomidory , szalotkę, bazylię, miętę i łyżkę oleju orzechowego z octem sola i pieprzem, Weź rynnę kucharską do formowania okręgów, wypełnij ją świeżością pomidorową na twoim talerzu. Weź ser i posmaruj go musztardą z 2 stron, zanurz go w jajku rozbełtanym, a następnie w bułce tartej, potem znowu w jajku, a na koniec w pudrze migdałowym. Podgrzej patelnię z odrobiną masła, podsmaż na nim ser. Możesz też użyć frytkownicy. Połóż upieczony ser na pomidorze, na ser połóż kilka liści sałaty, posyp orzeszkami pinii i polej kilkoma kropelkami octu balsamicznego.

podawaj od razu.

Tartar z pomidorów i bita śmietaną z serem Picodon

Przygotowanie : 10 min

pieczenie : 5 min

Składniki:

1 picodon AOC (ser kozi 80gr)

20 ml śmietany tłustej i płynnej

150 gr pomidorów bez skóry

10 liści bazylii

1 łyżka octu balsamicznego

sól

pieprz z młynka

Przygotowanie :

W przeddzień zagotuj śmietanę z serem tak, aby się rozpuścił, włóż do lodówki. Przelej przez sitko, aby otrzymać jednolita masę. Posiekaj pomidory w małą kosteczkę, i wymieszaj z posiekana bazylią, octem balsamicznym sola i pieprzem, odstaw do lodówki również. Nazajutrz ubij śmietankę, w której masz rozpuszczony ser mikserem albo rob ja syfonem. Przygotuj małe, przezroczyste szklaneczki i wypełnij je pomidorami i nałóż ubitą śmietankę z serem. Podawaj z tartinkami grillowanego chleba.

Clafoutis z pomidorków koktajlowych z picodon i tymiankiem.

Przygotowanie : 10 min

Pieczenie : 30 min

składniki dla 6 osob:

2 picodons (male kozie serki)

380 gr pomidorków koktajlowych

6 jaj

20 ml mleka

2 łyżki maki czubate

2 małe ząbki czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka masła (do smarowania foremek)

kilka szczypt tymianku

sól i pieprz

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do 180 stopni , umyj pomidorki koktajlowe, wysusz je, pokrój każdy na 4 cząstki, posmaruj masłem 6 miseczek żaroodpornych lub 1 duże naczynie, posmaruj je masłem, połóż pomidorki pokrojone, pokrój ser na kawałeczki i wysyp go na pomidorki, obierz czosnek i zmiażdż go i wyłóż na pomidorki z serem. Wbij jaja do miseczki wymieszaj z mlekiem, posól, popieprz i rozbij widelcem. Do innej miseczki wsyp make i wlej 1/5 masy jajecznej i ubij na jednolita masę. Wlej całość masy jajecznej i dalej ubijaj. Wlej całość do żaroodpornych naczynek z pomidorami. Piecz ok 30 min. Na koniec : kiedy wierzch clafoutis jest ładny zloty wyjmij go z piekarnika posyp tymiankiem, możesz jeść na ciepło lub na zimno.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości