Przepisy kulinarne

Kounoupidi Kapama - przepis na kalafior w sosie pomidorowym z cynamonem

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Bartek Kieżun
Znana pisarka spełnia swoje marzenia muzyczne

W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Kieżun zaprezentował swoje przepisy prosto z Aten. Jak wygląda autentyczna kuchnia tego regionu? Sprawdź jego przepis na Kounoupidi Kapama, czyli kalafior w sosie pomidorowym z cynamonem.

Kounoupidi Kapama - kalafior w sosie pomidorowym z cynamonem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kilogramowy kalafior
  • 1 duża czerwona cebula
  • 400 g pulpy pomidorowej
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 świeże liście laurowe
  • 50 ml oliwy extra vergine
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania Kounoupidi Kapama

  1. 1Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa.
  2. 2Kiedy się zeszklą doprawiamy oregano i cynamonem. Solimy i dodajemy nieco pieprzu.
  3. 3Kalafior obieramy, zachowując najmłodsze liście (świetnie smakują - nauczyła mnie tego babcia, a było to naprawdę dawno temu).
  4. 4Dzielimy kalafiora na różyczki, dodajemy do garnka. Dusimy przez chwile pod przykryciem.
  5. 5Dolewamy pół szklanki wody. Kiedy kalafior nieco zmięknie dodajemy pomidory.
  6. 6Solimy i dusimy do miękkości, ale pamiętając o tym, by kalafiora nie rozgotować, bo najlepszy jest taki, który chrupie pod zębami.
  7. 7Pod koniec duszenia dodajemy młode liście kalafiora. I tyle!

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Bartek Kieżun

Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

Pozostałe wiadomości