Kounoupidi Kapama - przepis na kalafior w sosie pomidorowym z cynamonem

Znana pisarka spełnia swoje marzenia muzyczne
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Kieżun zaprezentował swoje przepisy prosto z Aten. Jak wygląda autentyczna kuchnia tego regionu? Sprawdź jego przepis na Kounoupidi Kapama, czyli kalafior w sosie pomidorowym z cynamonem.

Kounoupidi Kapama - kalafior w sosie pomidorowym z cynamonem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kilogramowy kalafior
    • 1 duża czerwona cebula
      • 400 g pulpy pomidorowej
        • 6 ząbków czosnku
          • 2 świeże liście laurowe
            • 50 ml oliwy extra vergine
              • 1/2 łyżeczki oregano
                • 1/2 łyżeczki cynamonu
                  • sól, pieprz

                    Sposób przygotowania Kounoupidi Kapama

                    1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa.
                      1. Kiedy się zeszklą doprawiamy oregano i cynamonem. Solimy i dodajemy nieco pieprzu.
                        1. Kalafior obieramy, zachowując najmłodsze liście (świetnie smakują - nauczyła mnie tego babcia, a było to naprawdę dawno temu).
                          1. Dzielimy kalafiora na różyczki, dodajemy do garnka. Dusimy przez chwile pod przykryciem.
                            1. Dolewamy pół szklanki wody. Kiedy kalafior nieco zmięknie dodajemy pomidory.
                              1. Solimy i dusimy do miękkości, ale pamiętając o tym, by kalafiora nie rozgotować, bo najlepszy jest taki, który chrupie pod zębami.
                                1. Pod koniec duszenia dodajemy młode liście kalafiora. I tyle!

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Teofila Siewko

                                  Źródło: Bartek Kieżun

                                  Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości