Batalia o tytuł najlepszego kotleta trwa w Europie od XIX wieku. Włosi i Austriacy zarzucają sobie nawzajem skopiowanie przepisu. Kotlet schabowy po wiedeńsku najczęściej serwowany jest z sałatką ziemniaczaną. Składnikiem głównym jest mięso wołowe. Pomimo tego że na przestrzeni lat powstały różne wariacje tego dania, na początek warto przetestować najbardziej tradycyjną wersję i jedną małą modyfikację przepisu. Podróżnik Michał Cessanis odwiedził Wiedeń, gdzie spróbował oryginalnego sznycla. Zobacz też: 7 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie - przepisy Darii Ładochy >>>
Kluczowym składnikiem, decydującym o smaku dania, jest odpowiednio dobrane mięso. Kotlet wiedeński musi być kruchy i soczysty. Przepis ma dwie podstawowe zalety – jest banalnie prosty i stosunkowo szybki.
Kotlet cielęcy po wiedeńsku – lista składników
Wołowina zawiera kreatynę, która jest szczególnie ceniona przez osoby chcące zwiększyć swoją masę mięśniową. Dodatkowo ma w swym składzie łatwo przyswajalne żelazo, dzięki czemu idealnie nadaje się dla osób cierpiących na anemię. Jest też bogatym źródłem witaminy E i A. Niska zawartość tłuszczów oraz wysoka białka sprawia, że szczególnie polecana jest osobom, które uprawiają różnorakie sporty.
Na początek bierzemy pod lupę mięso wołowe. Jak kupić smaczny kawałek? Unikajmy takich elementów jak łopatka oraz antrykot, te bowiem idealnie nadają się do dań mielonych lub zup. Naszą uwagę musimy skupić na udźcu. Kotlety po wiedeńsku powinny być zrobione właśnie z tej części. Jak zatem znaleźć mięso dobrej jakości? Na sklepowych ladach kawałki wołowiny leżą jeden obok drugiego – szczególną uwagę należy zwrócić na ich kolor. Szukamy jasnoczerwonych kawałków, pozbawionych krwistych plam i wybroczyn, które są typowe dla mięsa ze starych zwierząt. Następnie zwracamy uwagę na tłuszcz, a tak naprawdę na jego kolor. Najlepszy będzie jasnokremowy. Zakłada się, że im ciemniejszy, tym z gorszej jakości mięsem mamy do czynienia. Następnie badamy sprężystość. Jeśli ślad po naciśnięciu zostaje na długo, oznacza to, że świeżość mięsa jest wątpliwa. Kiedy znajdziemy już odpowiedni kawałek, kupujemy 4 jednocentymetrowe plastry, które będą przeznaczone dla 4 osób i możemy zacząć przyrządzać kotlet po wiedeńsku. Przepis zakłada użycie bułki tartej i mąki, jednak osoby z nietolerancją glutenu swobodnie mogą korzystać z produktów niezawierających tego białka.
Oprócz mięsa potrzebne będą jajka. Sugerujemy kupno tych oznaczonych symbolem ,,0”. Kolejnym składnikiem jest olej – możemy wykorzystać słonecznikowy lub z pestek winogron. Jeśli nie tolerujemy laktozy, wybierzmy masło pozbawione cukru mlecznego. Do panierki będziemy używać bułki tartej oraz mąki. Dodatkowo przydadzą się: sól, pieprz i cytryna. Kotlet po wiedeńsku z jajkiem serwowany jest w wielu restauracjach w całej Europie, dlatego oprócz tradycyjnego przepisu przedstawimy lekko zmodyfikowaną wersję.
Kotlet po wiedeńsku – przepis
Na początek należy umyć mięso pod zimną wodą. Po osuszeniu używamy soli i pieprzu – wedle uznania. Kotlety pojedynczo wkładamy do worka foliowego i bardzo cienko rozbijamy. Staramy się osiągnąć 3 mm grubości. Postępujemy tak z każdym kawałkiem, następnie skrapiamy je sokiem z cytryny i odstawiamy na 20 minut do lodówki. Aby uniknąć mieszania się zapachów, kotlety szczelnie przykrywamy. Cienkie rozbicie, sok z cytryny i schłodzenie mięsa sprawią, że będzie soczyste i kruche. Czas na panierkę, która ma istotne znaczenie, gdy przygotowujemy kotlety po wiedeńsku . Osoby nietolerujące glutenu lub chore na celiakię muszą całkowicie usunąć z diety to białko. Zamiast bułki tartej proponujemy miazgę ze zwykłych płatków kukurydzianych. Mąkę pszenną zastępujemy zaś ryżową. Rozbijamy 3 jajka do głębokiego talerza bądź miseczki i dokładnie mieszamy za pomocą widelca. Do kolejnego naczynia wsypujemy 4 łyżki mąki. W ostatnim umieszczamy taką samą ilość bułki tartej.
Kotlet po wiedeńsku ma chrupiącą złotą panierkę. Po 20 minutach wyciągamy mięso z lodówki i dokładnie obtaczamy je w mące, następnie w jajku, a na sam koniec w bułce tartej lub płatkach kukurydzianych. Na patelnię wlewamy olej i czekamy, aż będzie gorący. Następnie kładziemy kotlety i smażymy z obu stron, aż panierka złociście się przyrumieni. Mięso jest rozbite na cienkie plastry, więc uważajmy, aby zbyt długo go nie smażyć, gdyż będzie po prostu suche. Na sam koniec smażenia dodajemy na każdy kawałek odrobinę masła, zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy pokrywką. Po 2 lub 3 minutach pod przykryciem mięso stanie się bardziej pulchne. Kotlety serwujemy na dużych talerzach, udekorowanych kawałkiem cytryny.
Kotlet po wiedeńsku z jajkiem wymaga wcześniejszego przygotowania tego dodatku. Przyjęło się, że na jeden sznycel przypada jedno jajko, które musi być w całości usmażone na osobnej patelni. Nie chcemy, aby tłuszcz z mięsa zmienił smak i aromat naszego dodatku. Źle widziana, a wręcz zabroniona jest jajecznica, dlatego należy ostrożnie ściągać całość z patelni. Jajko układamy na kotlecie i dekorujemy potrawę odrobiną masła. Zarówno tradycyjny, jak i lekko zmodyfikowany przepis na kotlet po wiedeńsku nie zajmuje zbyt wiele czasu. Jako dodatek możemy serwować młode ziemniaczki w mundurkach (o ile jest na nie sezon), kaszę jęczmienną lub ryż. W restauracjach ceniących tradycyjne przepisy do zamówionego zestawu otrzymamy pyszną sałatkę ziemniaczaną, znaną w Austrii jako kartoffelsalat.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"