Przepisy kulinarne

Konfitura z cebuli. Idealna do kanapek, burgerów i serów

Przepisy kulinarne

GettyImages-1216666546.jpg

Cebula jest wykorzystywana w medycynie od tysięcy lat. W starożytnym Egipcie wierzono, że ma moc odpędzania demonów. Ma całą masę leczniczych zastosowań, związki siarki i antyoksydanty. Warzywo to wykazuje też działanie antybakteryjne, obniża poziom cholesterolu i działa antynowotworowo. To bliska krewna czosnku i pora.

Zdrowotne właściwości cebuli

Cebula pomaga zapobiegać próchnicy zębów, udarom, zawałom, chorobie wieńcowej, nowotworom. Jest dobrym składnikiem diety odchudzającej. Hamuje rozwój komórek rakowych. Pomaga na trądzik i reumatyzm. Łagodzi obrzęk po ukąszeniach owadów. Jakie ma dobroczynne składniki? Lista jest bardzo długa.

Co zawiera cebula? Składniki odżywcze:

  • kwercetyna - antyoksydant, obniża ciśnienie we krwi, działa antynowotworowo
  • związki siarki- zabija bakterie, obniża poziom cholesterolu, leczy cukrzycę i działa antynowotworowo,
  • witamina C - przeciwutleniacz, wspomaga układ odpornościowy,
  • kwas foliowy- zapobiega wadom płodu, wspomaga układ odpornościowy,
  • witamina B6,
  • witaminy z grupy K, E, A,
  • wapń,
  • potas,
  • beta-karoten,
  • błonnik,
  • żelazo,
  • chrom - przeciwdziała cukrzycy.

Biorąc pod uwagę właściwości odżywcze cebuli, warto o niej pamiętać komponując jadłospis. Jest warzywem, które doskonale nadaje się także na przetworu. Zobacz, jak przygotować z niej konfiturę, która będzie doskonałym dodatkiem do dań głównych i przekąsek.

Konfitura z cebuli - składniki i przepis

Składniki na konfiturę z cebuli:

  • 5 cebuli dużych,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki octu balsamicznego,
  • 4 łyżki miodu,
  • 100 ml wina,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przygotować konfiturę z cebuli?

  1. 1Cebulę kroimy w kostkę.
  2. 2Na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy cebulę i sól.
  3. 3Dodajemy wino, ocet, miód, przyprawy.
  4. 4Smażymy, aż cebula będzie miękka.
  5. 5Kiedy wystygnie, przekładamy do słoika i odkładamy w chłodne miejsce.

Gotowe!

Cebuli nie powinny spożywać osoby cierpiące na refluks żołądkowy, zespół jelita drażliwego, chore nerki i niewydolność serca.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Konfitura z jabłek

Autor: Karolina Kubicka

Pozostałe wiadomości