Komunijne słodkości. Biały tort i efektowne babeczki

Sezon komunijny w pełni. Dlatego do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Agatę Stankiewicz i Małgorzatę Nagat, które przygotowały komunijne słodkości, których nie może zabraknąć na rodzinnym przyjęciu. Na naszym stole pojawiły się: babeczki cytrynowe i waniliowe oraz tort rafaello. Pycha!

Tort rafaello

Składniki:

Biszkopt:

120 g mąki pszennej

40 g mąki ziemniaczanej

165 g cukru

5 jajek

Przygotowanie:

Białka oddzielany od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli na gęstą pianę. Po tym czasie zaczynamy dodawać cukier, łyżka po łyżce cały czas ubijając na wysokich obrotach. Sprawdzamy czy cukier całkowicie się rozpuścił - pianę przecieramy między palcami. Jeśli grudki cukru są wyczuwalne - ubijamy dalej, jeśli nie, możemy zakończyć ubijanie. Zmniejszamy obroty miksera i do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku na niskich obrotach. Mąki przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej w 3 partiach, po każdej dokładnie i delikatnie mieszając szpatułką. Biszkopt przelewamy do rantu lub tortownicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy. Pieczemy przez ok. 40 minut w 170C do suchego patyczka.

Krem kokosowy:

300 ml śmietany kremówki 36%

250 ml śmietanki kokosowej 20% - 22%

150 g białej czekolady

350 g serka mascarpone

120 g wiórków kokosowych

Dzień przed dekorowaniem tortu, śmietankę kremówkę oraz śmietankę kokosową podgrzewamy. Ciepłą zalewamy białą czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Wstawiamy do lodówki na całą noc do schłodzenia. Następnego dnia do schłodzonej masy dodajemy serek mascarpone i całość ubijamy do uzyskania gęstego, zwartego kremu. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe.

Krem maślany do dekoracji:

5 białek

400 g masła

300 g cukru

szczypta soli

Białka razem z cukrem umieszczamy w misie miksera. Całość podgrzewamy na parze wodnej cały czas mieszając. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Jest to sposób przygotowania bezy szwajcarskiej. Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru misę umieszczamy w mikserze i ubijamy końcówką ubijającą do całkowitego wystudzenia miski - trwa to około 20minut. Gdy beza będzie całkowicie wystudzona, biała i lśniąca zaczynamy dodawać masło w temperaturze pokojowej. Zmieniamy mieszadło miksera na mieszające i kawałek po kawałeczku dodajemy masło. ubijamy do uzyskania gładkiej i lśniącej konsystencji. Krem możemy zabarwić na różne odcienie używając barwników spożywczych.

Do nasączenia biszkoptu możemy użyć: czarnej herbaty z sokiem z cytryny, amaretto lub czarnej herbaty z odrobiną ekstraktu migdałowego.

Babeczki cytrynowe

Składniki:

Krem:

200 g serka mascarpone

150 g lemon curdu

200 ml śmietanki kremówki 36%

Mascarpone razem ze śmietanką ubijamy. Łyżka po łyżce dodajemy lemon curd tylko do połączenia, nie miksując zbyt długo.

Ciasto:

360 g mąki pszennej tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

175 g masła

240g cukru

3 jajka

skórka z 3 cytryn

2 łyżki soku z cytryny

180 ml maślanki

Przygotowanie:

Masło ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Gdy masa będzie już ubita zaczynamy dodawać jajka, jedno po drugim mieszając do całkowitego połączenia po każdym dodanym jajku. Dodajemy skórkę otartą z cytryn i 2 łyżki soku. Mąkę razem z proszkiem przesiewamy. Dodajemy ją do masy na przemian z maślanką dokładnie mieszając. Wylewamy ciasto do papilotek i pieczemy przez 25-30 minut w 180C, do suchego patyczka.

Babeczki waniliowe:

Ciasto:

360 g mąki pszennej tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

175 g masła

240g cukru

3 jajka

skórka z 3 cytryn

2 łyżki soku z cytryny

180 ml maślanki

Przygotowanie:

Masło ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Gdy masa będzie już ubita zaczynamy dodawać jajka, jedno po drugim mieszając do całkowitego połączenia po każdym dodanym jajku. Dodajemy skórkę otartą z cytryn i 2 łyżki soku. Mąkę razem z proszkiem przesiewamy. Dodajemy ją do masy na przemian z maślanką dokładnie mieszając. Wylewamy ciasto do papilotek i pieczemy przez 25-30 minut w 180C, do suchego patyczka.

Krem waniliowy:

250 g śmietanki kremówki

250 g mascarpone

2 laski wanilii

konfitura malinowa

100 g śmietanki kremówki podgrzewamy razem z ziarnami wanilii do zagotowania. Przelewamy masę do miski i dodajemy pozostałą część zimnej śmietanki. Wsadzamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ubijamy razem z mascarpone na gładki krem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości