Susz i bakalie, czyli nieodłączne elementy świąt. Poznaj przepisy Beaty Kartowicz

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Kompot wigilijny, keks bożonarodzeniowy, tartaletki korzenne i bułeczki cynamonowo–bakaliowe. Takie pachnące przyprawami świąteczne słodkości powstają dziś w naszej kuchni. Zobacz, jak przyrządza je Beata Kartowicz.

Kompot wigilijny

Składniki:

  • 30 dag suszonych owoców: (jabłka, gruszki, śliwki wędzone)
  • garść rodzynek
  • 10–15 dag suszonych śliwek bez pestek (najlepsze nasze polskie odmiany)
  • 8–10 goździków
  • kora cynamonu
  • kilka łyżek miodu
  • po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej
  • dobrze umyta pomarańcza i cytryna

Sposób przygotowania:

  1. 1Owoce przelewamy na sicie wrzątkiem, przekładamy do garnka i zalewamy 1,5 litra przegotowanej zimnej wody, tak aby lustro wody znajdowało się 2–3 cm nad owocami.
  2. 2Odstawiamy na minimum 2 godz. Dodajemy goździki i cynamon. Gotujemy ok. 20 min. Jeśli owoce wchłonęły zbyt dużo wody, uzupełniamy ją. Kompot dosładzamy miodem.
  3. 3Kompot wigilijny doprawiamy przyprawami korzennymi. Zanim ostygnie, dodajemy pomarańcze i cytryny pokrojone w plastry oraz sok z połowy pomarańczy i połowy cytryny. Schładzamy.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Tartaletki korzenne

Składniki na 8 sztuk:

Ciasto:

  • 350 g mąki,
  • 200g masła,
  • 5 żółtek,
  • 150 g cukru pudru,
  • przyprawy korzenne (¼ łyżeczki cynamonu, ¼ kardamonu, ¼ imbiru mielonego, ¼ łyżeczki
  • gałki muszkatołowej)

Nadzienie:

  • 75 g trzcinowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 60 ml rumu
  • 200 g suszonej żurawiny
  • 60g świeżej żurawiny
  • 75 g mrożonych porzeczek
  • 75 g rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • pół łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 pomarańcza, skórka i sok
  • pół łyżeczki pasty waniliowej
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

  1. 1Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, żółtka, cukier, przyprawę korzenną i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy do lodówki na 30 minut.
  2. 2W garnku na małym ogniu rozpuszczamy cukier w rumie, dodajemy żurawinę, cynamon, goździki, imbir, porzeczki, rodzynki, skórkę i sok pomarańczowy. Widelcem można rozgnieść owoce. Doprowadzić masę do delikatnego wrzenia i gotować przez około 20 minut. Zdejmij z kuchenki i ostudź nadzienie i dodaj miód.
  3. 3Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy, dzielimy na koła o wielkości trochę większej, jak formy na tartaletki, ale nie za cienko. Każdą foremkę smarujemy olejem.
  4. 4Wykładamy foremkę ciastem, dajemy do każdej nadzienie z pozostałego niewykorzystanego ciasta, wykrawamy malutkie gwiazdki, które układamy na farszu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy około 30 minut.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Bułeczki cynamonowo–bakaliowe

Składniki:

  • ciasto drożdżowe:
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 80 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru białego
  • szczypta soli
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 70 g miękkiego masła
  • 250 g konfitury pomarańczowej

Składniki masa cynamonowa:

  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 160 g cukru drobnego do wypieków
  • 18-20 g cynamonu
  • pół łyżeczki pasty waniliowej
  • 300 g bakalii (rodzynki, morele, skórka pomarańczowa, żurawina, figi, daktyle, płatki

Sposób przygotowania:

  1. 1Przygotowujemy ciasto drożdżowe, wkładamy do miski, przykrywamy papierem i czekamy, aż wyrośnie.
  2. 2Stolnicę posypujemy mąką, wyciągamy z miski ciasto drożdżowe, wałkujemy w kształcie prostokąta, smarujemy masłem w temperaturze pokojowej oraz konfiturą pomarańczową wymieszaną z bakaliami.
  3. 3Posypujemy cukrem trzcinowy z cynamonem, zwijamy w kształcie rolady i kroimy na 3-centymetrowe bułeczki i układamy na blasze. Czekamy 10–15 minut, smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
  4. 4Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 20-25 minut.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Keks bożonarodzeniowy

Składniki na keksówkę 25 x 12 cm:

  • 150 g masła
  • 3 jajka w temp. pokojowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g bakalii (rodzynki, żurawina, morele, figi, migdały słupki)
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 jabłka
  • ¼ łyżeczki kardamonu mielonego
  • ¼ łyżeczki imbiru,
  • ¼ łyżeczki pasty waniliowej

Sposób przygotowania:

  1. 1Masło o temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i pastą waniliową miksujemy wszystkie składniki na keks na wolnych obrotach.
  2. 2Następnie dodajemy do masy bakalie, kandyzowane skórki i jabłko pokrojone w kostkę. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.
  3. 3Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut.

Zobacz też:

Co można przygotować wcześniej na Boże Narodzenie? Propozycje Piotra Kucharskiego

Kuchnia pachnąca orzechami. Poznaj przepisy Andrzeja Polana

W naszej kuchni rządzi Aleksandra Juszkiewicz. Poznaj przepisy zwyciężczyni 9. edycji MasterChefa!

Autor: Luiza Bebłot