Aktorka i autorka kulinarnego bloga Monika Mrozowska poleca jesienią i zimą rozgrzewające, kolorowe zupy, które jada nawet na śniadanie. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała zupę z pieczonej papryki, z czarnej soczewicy z grzybami, zupę szpinakowa z serkiem philadelphia i bobem oraz „ Krupnik” z kaszą orkiszową i tofu. Skorzystajcie z jej prostych przepisów! Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Zupa z pieczonej papryki
Składniki:
4 czerwone papryki
1 średnia marchewka
1/4 selera
główka czosnku
mała gałązka rozmarynu
1 ostra czerwona papryka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka ciecierzycy
natka pietruszki
Przygotowanie:
Paprykę w całości i główkę czosnku przekrojoną na pół pieczemy w piekarniku, aż papryka przypiecze się z dwóch stron, a czosnek stanie się miękki. W garnku na oliwie z oliwek podsmażamy mieszając od czasu do czasu startą na tarce marchewkę oraz startego selera, listki rozmarynu oraz poszatkowaną ostrą paprykę. Po ok. 7 minutach zalewamy wszystko wodą i dodajemy koncentrat. Upieczona paprykę obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych, czosnek wyciskamy. Paprykę i czosnek dodajemy do zupy i miksujemy. Na koniec wrzucamy ugotowaną ciecierzycę, solimy do smaku i posypujemy natką pietruszki.
Zupa z czarnej soczewicy z grzybami
Składniki:
1/2 szklanki czarnej soczewicy
2 średnie ziemniaki
1/4 średniego selera
1 duża cebula (najlepiej czosnkowa)
mała garść suszonych grzybów
2 ząbki czosnku
1/3 ostrej zielonej papryczki
100 ml słodkiej śmietanki 30 %
5 łyżek oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
groszek ptysiowy
Przygotowanie:
Selera ścieramy na grubej tarce i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, odrobinę solimy i smażymy całość na średnim gazie mieszając od czasu do czasu aż cebula się zeszkli. Na koniec dosłownie na chwilę dorzucamy poszatkowany czosnek i poszatkowaną ostrą papryczkę, chwilę mieszamy i wszystko zalewamy 1,2 l wody. Dodajemy namoczoną soczewicę, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zmielone w młynku grzyby i całość gotujemy aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Na końcu dodajemy śmietankę, solimy i pieprzymy do smaku. Możemy zupę zmiksować, ale nie jest to konieczne. Podajemy z groszkiem ptysiowym.
Zupa szpinakowa z serkiem philadelphia i bobem
Składniki:
250 g szpinaku (może być mrożony, ale w liściach)
4 ząbki czosnku
2 pory (tylko jasne części)
1 pietruszka
1/4 selera
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
4 łyżki oliwy z oliwek
opakowanie śmietankowego serka 125 g
ok. 150 g bobu
3 łyżki masła
sól do smaku
Przygotowanie:
Drobno poszatkowany czosnek podsmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie z oliwek, następnie dorzucamy poszatkowane pory i startą na tarce pietruszkę oraz selera. Całość smażymy ok. 5-7 minut. Następnie dorzucamy szpinak, który chwilę dusimy i całość zalewamy 1,2 l wody. Gotujemy ok. 10 minut. W tym czasie w małej ilości osolonej wody z masłem gotujemy bób, gdy stanie się miękki ( po ok. 10 minutach) dodajemy go do zupy szpinakowej. Solimy do smaku, dodajemy gałkę muszkatołową, a na koniec śmietankowy serek.
"Krupnik" z kaszą orkiszową i tofu
Składniki:
1 średnia biała cebula
1 średnia marchewka
1 mała pietruszka
2 małe ziemniaki
ok. 100 g wędzonego tofu
4 łyżki masła klarowanego ghee
1/3 szklanki kaszy orkiszowej
2 liście laurowe
3 łyżki sosu sojowego jasnego
3 ziarenka ziela angielskiego
czarny pieprz do smaku
sól do smaku
kilka gałązek natki pietruszki
odrobina liści kolendry
3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Cebulę, marchewkę, pietruszkę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzane klarowane masło i smażymy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu ok. 5-7 minut. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę i zalewamy wszystko 1,2 l wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy całość na małym ogniu, aż ziemniaki i kasza się ugotują. Na patelni podsmażamy na oliwie z oliwek pokrojone w małą kostkę tofu. Pod koniec, gdy się przyrumieni, dolewamy sos, a następnie całość dorzucamy do zupy. Solimy i pieprzymy do smaku, a na talerzu posypujemy poszatkowaną natką pietruszki i kolendrą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"