Materiał promocyjny

Kolorowe smaki lata - kolor zielony

W wakacyjnym cyklu "Kamis - kolorowe smaki lata", Anna Starmach przygotowała potrawy, których wspólnym mianownikiem był zielony kolor. Towarzyszyła jej znana z zamiłowania do ekologii aktorka Iza Miko.

MOZARELLA Z CUKINIĄ I ZIELONYM PESTO Z PIETRUSZKI

SKŁADNIKI:

300 g sera mozarella di Buffalo

1 cukinia

duży pęczek pietruszki

50 g orzeszków piniowych

oliwa z oliwek

sok z limonki

pomidorki koktajlowe

PRZYPRAWY KAMIS:

Sól Morska ziołowa w młynku

Pieprz czarny ziarnisty w młynku

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię pokrój w cienkie plasterki, zgrilluj z dwóch stron. Ser pokrój w plastry. W blenderze zmiksuj pietruszkę z orzeszkami, solą, pieprzem i sokiem z limonki. Ser i cukinie układaj naprzemiennie na talerzu podawaj z Pesto, udekoruj pomidorkami.

ZIELONY CHŁODNIK Z AWOKADO

SKŁADNIKI:

3 duże awokado

500 ml bulionu warzywnego

200 ml kwaśnej śmietany

sok z 1 limonki

świeża kolendra

1 cebula

1 ząbek czosnku

PRZYPRAWY KAMIS:

Szafran nitki

Sól Morska w młynku

Pieprz Kolorowy w młynku

PRZYGOTOWANIE:

W blenderze zmiksuj pokrojoną wcześniej cebulę, czosnek, obrane awokado, sok z limonki i bulion. Dopraw do smaku, podawaj z kwaśną śmietaną, kolendrą, udekoruj nitkami szafranu.

ZIELONA ZUPA SZCZAWIOWA

SKŁADNIKI:

słoiczek szczawiu lub 400 g świeżego szczawiu

400 g świeżego szpinaku

1 l bulionu warzywnego

200 ml śmietanki 18%

3 jajka na twardo

2 ząbki czosnku

1 cebula

2 łyżki masła

PRZYPRAWY KAMIS:

Sól Morska w młynku

Gałka Muszkatołowa

Pieprz Biały Mielony

PRZYGOTOWANIE:

W dużym rondlu rozpuść masło, dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie świeży szpinak i szczaw (jeśli używasz słoiczka dodaj go gdy szpinak zmięknie). Warzywa zalej połową bulionu, ugotuj. Następnie zmiksuj, dodaj resztę bulionu i zagotuj, dopraw do smaku, nie zapomnij o gałce muszkatołowej. Zupę podawaj z odrobina śmietany i jajkiem!

SPAGHETTI Z ZIELONYM CURRY GORGONZOLLĄ I SZPINAKIEM

SKŁADNIKI:

500 g makaronu spaghetti

3 łyżki zielonej pasty curry

2 szklanki mleka kokosowego

100 g gorgonzoli

500 g szpinaku

świeża kolendra

PRZYPRAWY KAMIS:

Pieprz Kolorowy w młynku

Sól Morska w młynku

Czosnek granulowany

Papryka słodka w płatkach

PRZYGOTOWANIE:

W rondlu podgrzewaj pastę z zielonego curry, w momencie gdy zacznie wydawać charakterystyczny intensywny zapach dodaj mleko kokosowe, gotuj na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje, dopraw do smaku. Dodaj pokrojony szpinak oraz rozdrobniona gorgonzolę. Spaghetti ugotuj al dente w osolonej wodzie, podawaj z sosem, świeżą kolendrą i Papryką Słodką w płatkach

TIRAMISU Z ZIELONĄ HERBATĄ I KIWI

SKŁADNIKI:

6 żółtek

6 łyżek cukru

500 g mascarpone

2 szklanki mocnego, lekko słodkiego naparu z zielonej herbaty

6 kiwi

2 łyżki gorzkiego kakao

20 biszkoptów (‘’kocie języczki”)

PRZYPRAWY KAMIS:

Wanilia laska

Przyprawa do Kawy i Deserów

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka ucieraj z cukrem aż zamienia się w puszystą masę. Dodaj mascarpone, wanilię i dokładnie wymieszaj. Biszkopty zanurzaj w herbacie, pokryj je 1 masy, następnie przykryj ją biszkoptami, nałóż resztę masy, udekoruj kiwi pokrojonymi w plasterki, gorzkim kakao oraz Przyprawą do Kawy i Deserów!

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości