Kolorowa, wegańska kuchnia Kuroniów

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy zaprezentowali Jan i Aneta Kuroniowie. Zobaczcie co przygotowali, może zainspirują Was ich propozycje!

Quiche

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

2/3 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki cukru

170 g wegańskiego masła lub margaryny

3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

1 posiekana drobno cebula

Czubata łyżka posiekanego świeżego tymianku

1 papryka (kolor do wyboru) posiekana

200 g posiekanego szpinaku

15 suszonych pomidorów z zalewy

0.5 kg tofu (odsączonego)

Szczypta gałki muszkatołowej

½ łyżeczki kurkumy

½ płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Garść świeżych liści bazylii (posiekanych)

½ łyżeczki soli

½ szklanki mleka sojowego (nie słodkiego)

Przygotowanie: Zagnieć składniki na ciasto. Schowaj do lodówki na minimum 30 minut. Następnie rozwałkuj, wyłóż formę i ponakłuwaj widelcem. Zapiecz w temperaturze 185 stopni (opcjonalnie).Na rozgrzanej patelni przesmaż cebulę oraz tymianek do zeszklenia. Dodaj szpinak, suszone pomidory i na małym ogniu mieszaj, aż składniki „siądą”. W blenderze zmiksuj tofu, mleko sojowe i przyprawy – do gładkiej konsystencji. Zmieszaj warzywa i miksturę tofu. Dopraw jeszcze jeżeli konieczne. Wylej na podpieczony spód i wstaw do piekarnika na 30-40 minut (test patyczka). Serwuj quiche na ciepło z dodatkiem kolorowych sałat.

Zielone muffiny na słodko

Składniki:

220 g mąki pszennej

200 g mąki pełnoziarnistej

160 g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

1.5 łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki soli

1/3 szklanki oleju rzepakowego

¾ szklanki mleka

1 opakowanie młodego szpinaku

2 dojrzałe, zgniecione widelcem banany

Łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni

Zmieszaj wszystkie suche składniki w misce.

W blenderze zmieszaj olej, mleko i szpinak. (Szpinak bardzo drobno).

Dodaj mokre składniki do suchych i zmieszaj tylko do połączenia składników.

Napełnij formy muffinów do 2/3 i zapiekaj przez około 20 minut.

Zapiekane Rattatouille

Składniki:

3 łyżki oliwy

2 cebule pokrojone w kostkę

2 łyżki posiekanego świeżego tymianku

5 ząbków czosnku posiekanych

2 szklanki passaty pomidorowej

2 małe cukinie pokrojone w plastry (1/2 cm)

1 żółta cukinia pokrojona w plastry

4 pomidory pokrojone w plastry

2 czerwone cebule pokrojone w plasterki

2 różnokolorowe papryki

2 małe bakłażany pokrojone w plasterki

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 160 C.

Na patelni zeszklij cebulę dodaj czosnek oraz tymianek i smaż na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj passatę i duś 2 – 3 minuty.

Warzywa pokrój w cienkie plastry i wymieszaj w sosie pomidorowym. Następnie układaj w naczyniu żaroodpornym i i zapiekaj całość przez około godzinę.

Krem z pieczonej papryki z pesto

Składniki:

8 dużych czerwonych papryk

łyżki oliwy

1 duża cebula pokrojona w kostkę

2 ząbki czosnku posiekane w płatki

1 łyżka posiekanego świeżego tymianku

1 l bulionu

Sól, pieprz

½ szklanki oliwy

2 łyżki orzechów włoskich

1 posiekany ząbek czosnku

Łyżka startego parmezanu

Łyżeczka soku z cytryny

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 190 C. Papryki przetnij wzdłuż i wyciągnij środek. Zapiekaj do zwęglenia skórki. Przełóż do torebki foliowej lub innego szczelnego opakowania na kilkanaście minut. Obierz ze skórki i posiekaj.

Wszystkie składniki na pesto dokładnie zmiksuj.

Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj czosnek oraz tymianek i smaż na małym ogniu przez 2 – 3 minuty. Wlej bulion i dodaj paprykę. Po zagotowaniu dopraw solą i pieprzem.

Serwuj z pesto.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości