Przepisy kulinarne

Kokosowe przysmaki króla kokosów

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Król kokosów Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne przysmaki o egzotycznym smaku: kurczaka w kokosie z sałatką z ogórka, sałatkę z kokosem, ekspresową zupę z mleczka kokosowego, ciasto kokosowo-marchewkowo-morelowe. Na deser była kokosowa panna cotta z wiśniami.

Kurczak w kokosie z sałatką z ogórka

Składniki:

2 jajka

4 filety z kurczaka

6 łyżek wiórek kokosowych

sól

pieprz

olej kokosowy

2 ogórki szklarniowe

1 czerwona cebula

1 mała papryczka chili

3 łyżeczki cukru

4 łyżki octu winnego

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Roztrzepać jajka ze szczyptą soli i pieprzu. Filety przyprawić solą i pieprzem. Zanurzyć w jajku, a następnie "opanierować" w wiórkach. Ułożyć na lekko natłuszczonej blaszce do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 min. W tym czasie cienko pokroić ogórka w plasterki, cebulę w piórka, a chili drobno posiekać. Ocet wymieszać z cukrem i warzywami. Przyprawić solą i pieprzem. Kurczaka podawać pokrojonego w plasterki na sałatce.

Sałatka z kokosem

Składniki:

5 łyżek jogurtu naturalnego

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka otartej skórki z limonki

sok z jednej limonki

8 łodyg selera naciowego

1/2 świeżego kokosa

garść rodzynek

1 jabłko

sól do smaku

pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jogurt wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, skórką i sokiem z limonki. Selera, kokosa i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z jogurtem. Dodać rodzynki. Przyprawić solą i pieprzem.

Ekspresowa zupa z mleczka kokosowego

Składniki:

1 łyżka czerwonej pasty curry

400 g mleczka kokosowego (1 puszka)

100 g boczniaków

1 paczka szerokiego makaronu ryżowego

1 opakowanie kiełków do smażenia

1 zielone chilli

1/2 pęczka dymki

sól do smaku

pieprz do smaku

sok z cytryny

sos sojowy do smaku

olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Na 2 łyżkach oleju kokosowego przesmażyć pastę curry. Dodać mleczko kokosowe i 1/2 puszki (pozostałej po mleczku) wody, zagotować. W tym czasie przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju kokosowego, podsmażyć na nim kiełki, dodać do zupy, zostawiając olej na patelni. Następnie podsmażyć pokrojone w paski boczniaki, dodać do zupy. Połowę posiekanego chilli razem z makaronem dodać do zupy i ją zagotować, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać w miseczkach. Zupę można posypać posiekanym chilli, dymką i lekko skropić sosem sojowym.

Ciasto kokosowo-marchewkowo-morelowe

Składniki:

200 g mąki z pełnego przemiału

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżeczka cynamonu

200 g oleju kokosowego

150 g cukru brązowego

3 duże jajka

200 g tartej marchewki

skórka otarta z cytryny

150 g suszonych moreli, najlepiej niesiarkowanych

100 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 170 st. C. Nasmarować keksówkę o wymiarach 11x22 cm olejem kokosowym. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól wymieszać w misce. Olej kokosowy ubić w misce mikserem elektrycznym przez ok. minutę. Dodawać porcjami cukier, ciągle ubijając aż wszystko się połączy i będzie kremowe oraz miękkie. Do tłuszczu dodać jajko i łyżkę mąki, wymieszać aż wszystko się połączy. Powtórzyć to z pozostałymi jajkami. Dodać resztę mąki, startą marchewkę, pokrojone w kostkę morele, skórkę z cytryny i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać aż wszystko się połączy. Przelać do natłuszczonej keksówki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. godziny.

Kokosowa panna cotta z wiśniami

Składniki:

2 łyżeczki żelatyny

400 ml mleczka kokosowego

5 łyżek cukru

1 paczka cukru z prawdziwą wanilią

400 g mrożonych wiśni

Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć w czerech łyżkach zimnej wody. Mleczko podgrzać z cukrem waniliowym i połową cukru. Wiśnie przesmażyć przez chwilę na patelni z resztą cukru. Połowę ułożyć w czterech szklankach. Namoczoną żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku aż się rozpuści. Zalać wiśnie w szklankach i odstawić do zastygnięcia. Gdy żelatyna zwiąże wierzch deserów, udekorować resztą wiśni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości