Materiał promocyjny

Kokosanki i inne smakołyki do kawy

Mistrz Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN ciasteczka, które możemy serwować razem z kawą.

Ciasteczko… do kawy proszę

Kokosanki

Składniki:

50 g masła

100 g cukru

50 ml mleka

200 g wiórków kokosowych

2 białka

1 łyżką mąki ziemniaczanej

szczypta soli

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy z połową cukru oraz mlekiem. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy wiórki kokosowe i wszystko razem mieszamy aż wiórki będą lekko uprażone. Odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy z pozostałym cukrem na puch, delikatnie mieszamy z mąką ziemniaczaną i przestudzoną kokosową masą. Szprycujemy ciasteczka na pergamin i pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut.

Ciasteczka maślane w cukrze

Składniki:

200 g masła

300 g mąki

100 g cukru pudru

cukier waniliowy

szczypta soli

Przygotowanie:

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym ale delikatnie, dodajemy mąkę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Rolujemy ciasto w rulon jak na kopytka. Rulon zwilżamy wodą i obtaczamy w cukrze. Kroimy w plastry 0.5cm i układamy na blaszce. Wypiekamy w temp. 180 stopni przez około 10 minut.

Dachówki migdałowe

Składniki:

200 g cukru

200 g płatków migdałowych

40 g masła

40 g mąki

5 białek

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy białka, mąkę i na koniec płatki migdałowe.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości