Materiał promocyjny

Kobiety Kudelskiego w kuchni

Dzisiaj premiera sztuki Some Girl(s) w warszawskim Teatrze Kamienica. Spektakl realizowany jest przez Projekt Teatr Warszawa w koprodukcji z Teatrem Kamienica Emiliana Kamińskiego. Z tej okazji do kuchni DDTVN zaprosiliśmy obsadę spektaklu: Karolinę Muszalak, Magdalenę Stużyńską–Brauer, Olgę Bończyk i Roberta Kudelskiego.

Łosoś podpiekany z miodem i chrzanem

Składniki:

2 dzwonki łososia

2 łyżeczki chrzanu

2 łyżeczki miodu

Przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz czosnkowy, papryka, curry, sól

Sposób przygotowania:

Łososia posypujemy ziołami i zapiekamy w folii w piekarniku – około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika nacieramy chrzanem i miodem i krótko podpiekamy na patelni.

Sałatka

Składniki:

Główka sałaty lodowej

Paczka rukoli

Słoik suszonych pomidorów w zalewie w oleju

Słoik kaparów

Paczka sera pleśniowego (gorgonzola lub lazur)

Dwie łyżki oliwy z oliwek

Bazylia

Sposób przygotowania:

Sałatę rwiemy na kawałki, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.

Gęś pieczoną z owocami

Składniki:

1 mała wypatroszona gęś

3 główki czosnku

Słoik konfitury z czarnych porzeczek lub z płatków róży

2 świeże jabłka

1 marchewka

4 figi

Garstka suszonych śliwek bez pestek

Suszona mięta

Świeży rozmaryn

Zioła do drobiu

Dwie łyżki miodu

Dwie łyżki octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Gęś nacieramy czosnkiem, przyprawiamy i odrobina konfitury, na koniec posypujemy mięta. W środek gęsi kładziemy pokrojone w paski jabłka, figi, śliwki i marchewkę, obkładamy ząbkami czosnku przekrojonymi na pół i wkładamy do naczynia żaroodpornego.

Zupa krem kalafiorowo-imbirowa

Składniki:

1 kalafior

1 cukinia lub kabaczek

1 cebula

Mały słoik marynowanego imbiru

Przyprawy: sól, pieprz, oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

W garnku na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną cebulę. Kalafiora kroimy na drobno, oddzielamy 10 małych różyczek i odkładamy na bok. Do cebuli dorzucamy pokrojonego kalafiora i cukinię lub kabaczek. Wszystko razem podsmażamy jeszcze 5 min. Zalewamy wrzątkiem, tak by woda zakryła nam warzywa. Solimy, pieprzymy i dodajemy szczyptę imbiru i gotujemy 20 min. Po ugotowaniu wrzucamy do blendera i miksujemy wszystko. Po zmieszaniu wrzucamy jeszcze na chwile do garnka, dodajemy 10 różyczek z kalafiora i gotujemy 5 min. Podajemy na talerzu posypane natka pietruszki lub imbirem.

Banany w cieście

Składniki:

3 banany

Duża paczka ciasta pszennego (można kupić w kuchni świata, lub w sklepie tajskim)

2 łyżki brązowego cukru

Puszka mleka skondensowanego słodkiego

Puszka mleka kokosowego

Butelka oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Sposób przygotowania:

Banany kroimy w paski, posypujemy brązowym cukrem i zawijamy w pszenne ciasto jak gołąbki. Smażymy na głębokim oleju do zrumienienia. Wyjmuje z patelni, tłuszcz odsączamy na papierze. Do małego rondla wlewamy mleko kokosowe i skondensowane i gotujemy. Banany podajemy polane sosem.

Autor: Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości