Klasyka kuchni francuskiej – quiche i tarta. Przepisy szefa kuchni Sebastiana Olmy

Mini quiche warzywne z wykorzystaniem tortilli, tarta z cukinią, pomidorkami i sosem z sera Gorgonzola i klasyczne quiche Lorraine z bekonem, serem Gruyère i sosem jajecznym – takie pyszności przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni, Sebastian Olma. Wszystkie są potrawami kuchni francuskiej.

Mini quiche warzywne z wykorzystaniem tortilli

Składniki:

  • 6 tortilli pszennych
    • 500 g kiełbasy chorizo
      • 2 ząbki czosnku
        • 1 biała cebula
          • 1 papryka czerwona
            • 3 pomidory
              • sól
                • 1 łyżeczka ostrej papryki
                  • 1 łyżka ziół prowansalskich
                    • parmezan
                      • świeża bazylia

                        Przygotowanie:

                        Z dużych płatów tortilli wyciąć małe krążki tak, aby po zwinięciu można je włożyć w formę do muffinów bądź babeczek. Po włożeniu powinno się uformować zagłębienie. Na patelni podsmażyć kiełbasę chorizo z czosnkiem, cebulą i papryką, następnie dodać pokrojone pomidory i całość dusić przez około 10 minut. Doprawić do smaku solą, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Gdy masa wystygnie, dodać do niej 3 jajka i dokładnie wymieszać. Nałożyć masę do zagłębienia z tortilli i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 15 minut. Po upieczeniu wyjąć, polać oliwą z oliwek, dodać parmezan i świeże liście bazylii.

                        Tarta z cukinią, pomidorkami i sosem z sera Gorgonzola

                        Składniki:

                        • 1 opakowanie ciasta francuskiego
                          • 100 g masła
                            • 20 g rozmarynu
                              • 100 g mąki pszennej
                                • 300 ml mleka
                                  • 150 g sera Gorgonzola
                                    • 2 żółte cukinie
                                      • 2 zielone cukinie
                                        • 5 pomidorów malinowych
                                          • 1 pęczek świeżego tymianku
                                            • 100 g płatków migdałowych
                                              • 1 opakowanie roszponki

                                                Przygotowanie:

                                                Ciasto francuskie rozwinąć, lekko rozwałkować, polać roztopionym masłem, posypać igiełkami rozmarynu i przełożyć na pergamin. Na wierzch ciasta przyłożyć drugi kawałek papieru i położyć kratkę do pieczenia, tak aby ciasto było z obu tron przykryte dzięki czemu nie będzie w piekarniku rosło. Piec w temperaturze 195 st. C przez 20 minut. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i lekko przysmażyć, dodać mleko i ser Gorgonzola. Poczekać aż sos sam zgęstnieje, pamiętając cały czas o mieszaniu. Doprawić sos do smaku solą oraz pieprzem. Po upieczeniu ciasta wyjąć je z piekarnika i polać sosem z Gorgonzolą. Na wierzch ułożyć cienko pokrojoną cukinię, przekładając ją pomidorkami, przesmarować na koniec warzywa roztopionym masłem i posypać świeżym tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na 25 minut. Po wyjęciu posypać tartę prażonymi migdałami i świeżymi liśćmi roszponki.

                                                Klasyczne quiche Lorraine z bekonem, serem Gruyère i sosem jajecznym

                                                Składniki:

                                                Ciasto:

                                                • 200 g mąki pszennej
                                                  • 125 g masła
                                                    • 2 żółtka

                                                      Farsz:

                                                      • 100 g bekonu w plastrach
                                                        • 2 białe cebule
                                                          • 2 czerwone cebule
                                                            • 2 ząbki czosnku
                                                              • 20 g masła
                                                                • 1 łyżka oleju
                                                                  • 1 kg szpinaku
                                                                    • 3 jajka
                                                                      • 300 ml słodkiej śmietanki
                                                                        • 1/2 łyżki soli
                                                                          • 1/4 łyżki czarnego pieprzu
                                                                            • 1/2 orzecha gałki muszkatołowej
                                                                              • 75 g sera Gruyère
                                                                                • 75 g niebieskiego sera pleśniowego
                                                                                  • 50 g orzechów piniowych
                                                                                    • 400 g gęstego jogurtu naturalnego
                                                                                      • 1 pęczek szczypiorku

                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                        Mąkę przesypać przez sitko do robota kuchennego, dodać pokrojone masło, dwa żółtka i kilka łyżek wody. Wszystkie składniki razem wymieszać przez około 20-30 sekund. Wyjąć ciasto i dalej zagniatać za pomocą dłoni, aby dostało temperaturę. Ciasto powinno być zbite i gładkie, owinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 45 minut. Blaszkę do wypieku tarty posmarować zimnym masłem, wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość około 0,5 cm, nałożyć ciasto na blaszkę i dokładnie uformować, aby całe ciasto zakryło blaszkę, ważne by nie było pęknięć bądź dziur. Na ciasto nałożyć papier do pieczenia, wsypać surową ciecierzycę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 10 minut, następnie wyjąć i zdjąć ciecierzycę razem z papierem. Zapiec ciasto na ładny złoty kolor, zmniejszając temperaturę do 180 st. C przez 15 minut. Bekon, cebulę białą i czerwoną drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i olej do smażenia, dodać bekon, cebulę, zetrzeć czosnek i po 3 minutach smażenia dodać liście szpinaku. Całość dusić przez około 10 minut na małym ogniu, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, przelać na metalowe sitko, aby pozbyć się nadmiaru płynu. W metalowej misce wymieszać jajka ze śmietaną, doprawić wszystko solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na wypieczonym spodzie ułożyć bekon ze szpinakiem, następnie dodać kawałki błękitnego sera, tartego sera Gruyère, orzeszki piniowe i całość zalać sosem śmietanowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na 40 minut. Wyjąć i zostawić na 15 minut, aby ostygło. Przy podaniu można dodać na wierzch łyżkę gęstego jogurtu i odrobinę szczypiorku.

                                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                        >>> Zobacz także:

                                                                                        Autor: Iza Dorf

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości