Klasyczny makowiec drożdżowy, czyli mak nie byle jak

Makowiec drożdżowy
Makowiec drożdżowy
Źródło: Ola Skowron/East News
Szukasz klasycznego przepisu na makowiec drożdżowy? Sprawdź ten z kuchni Dzień Dobry TVN, który przygotował Piotr Kucharski. Z pewnością pozytywnie zaskoczy.

Klasyczny makowiec drożdżowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Ciasto:
    • 200 g letniego mleka
      • 20 g drożdży
        • 100 g cukru
          • 500 g mąki pszennej
            • 60 g miękkiego masła
              • 4 żółtka
                • białka do posmarowania
                  • Masa makowa:
                    • 50 g wyłuskanych orzechów laskowych
                      • 50 g wyłuskanych orzechów włoskich
                        • 50 g migdałów
                          • 150 g mielonego maku
                            • 300 g mleka
                              • 70 g masła
                                • około 50 g miodu
                                  • 100 g rodzynek
                                    • 50 g pokruszonych ciastek

                                      Sposób przygotowania klasycznego makowca drożdżowego

                                      1. W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier.
                                        1. Dodać mąkę, roztrzepane jajka z żółtkami, i wymieszać na jednolitą masę.
                                          1. Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i zagnieść ciasto przez 5-6minut. Po tym czasie dalej wyrabiając należy zacząć dodawać porcjami masło i dalej wyrabiać około 5-6 minut aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.
                                            1. Ciasto przełożyć z powrotem do miski zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na około 1,5 godziny.
                                              1. W tym czasie przygotuj masę makową.
                                                1. Mak zaparzyć ciepłym mlekiem. Gotować w tym mleku z dodatkiem masła na wolnym ogniu 10-20 minut aż mak zmięknie. Następie wymieszać z posiekanymi orzechami i migdałami i rodzynkami. Wymieszać z miodem (należy go dodać tyle ile lubimy) i pokruszonymi ciasteczkami.
                                                  1. Ciasto podzielić na dwie równe części. Przełożyć na lekko oprószoną powierzchnię i każdy rozwałkować na kwadrat o wymiarach 20x20 cm.
                                                    1. Farsz rozłożyć równomiernie na cieście zostawiając 1 cm wolnego wzdłuż trzech boków. Posmarować tą cześć roztrzepanym białkiem.
                                                      1. Zwinąć ciasto w roladę, tak aby wolny koniec był na wierzchu. Przykleić go dokładnie do ciasta. Zlepić końce aby zamknąć roladę i ułożyć na blaszce złożeniem do dołu.
                                                        1. Odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 40minut.
                                                          1. Rozgrzać piekarnik do 190ºC.
                                                            1. Przed pieczeniem, posmarować makowce roztrzepanym białkiem.
                                                              1. Piec przez 20-25 minut.

                                                                Zobacz także:

                                                                Autor: Teofila Siewko

                                                                Źródło: Piotr Kucharski

                                                                Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości