Kieszonki z kozim serem, figami i tymiankiem - przepis Caroliny Pietyry

Różne rodzaje serów na drewnianej desce
Derek Cooper/Getty Images
Źródło: Moment RF
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem rządzą najlepsze sery. Przygotowaniem pysznych dań z ich użyciem zajęła się Carolina Pietyra. Jak zrobić kieszonki z kozim serem, figami i tymiankiem? Sprawdź przepis.

Kieszonki z kozim serem, figami i tymiankiem - przepis

Składniki:

  • 1 gotowe ciasto francuskie
    • 6 łyżeczek miodu
      • 2 kawałki chabichou
        • 200 g dżemu figowego
          • 2 łyżki świeżego tymianku
            • 1-2 żółtka
              • świeżo zmielony pieprz

                Kieszonki z kozim serem, figami i tymiankiem - sposób przygotowania

                1. Piekarnik nagrzać do 200°.
                  1. Ciasto posmarować cienką warstwą miodu i pokroić na kwadraty o dwunastocentymetrowych bokach.
                    1. Chabichou ułożyć na boku i pokroić na plastry o grubości 2,5 cm.
                      1. Ułożyć plastry sera po środku każdego kwadratu. Na ser nałożyć półtorej łyżki dżemu figowego i posypać odrobiną tymianku i świeżego pieprzu.
                        1. Kwadrat złapać za rogi unieść je i zakręcić tak, aby uformować sakiewkę.
                          1. Sakiewki posmarować rozbełtanym żółtkiem i włożyć do piekarnika na 15 minut, aż będą miały złoty kolor.

                            Zobacz także:

                            Źródło: Carolina Pietyra

                            Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości