Przepisy kulinarne

Keks na Wielkanoc– jak go przygotować? Przepisy, które warto poznać

Przepisy kulinarne

Autor:
Adrian
Adamczyk
Keks na drewnianej tacy

Keks to wilgotne ciasto podawane na świątecznym stole. Najpopularniejszy jest keks z bakaliami. Gronem wiernych miłośników może pochwalić się również keks z jabłkami. Sprawdź, jak przygotować to ciasto z okazji Wielkanocy.

Keks jest ciastem o długiej historii. Dziś z reguły jada się keks z mąki pszennej. Zastępując ją mąką ryżową, można przyrządzić keks bezglutenowy.

Keks – jakie to ciasto?

Keks, inaczej cwibak, to ciasto pieczone na święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc. Jest to pyszny deser o długiej historii. Jego smak znano już w starożytnym Rzymie. W tamtych czasach keks przygotowywano według przepisu uwzględniającego orzeszki piniowe, rodzynki, owoce granatowca. W wiekach średnich składnikiem keksu był również miód.

Przepisy Darii Ładochy

Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami Dzień Dobry TVN
wideo 2/3

Keks nie zawsze musi smakować tak samo. Z reguły do jego przyrządzenia używana jest mąka pszenna. Jednak osoby uczulone na gluten mogą przygotować keks bezglutenowy z mąki gryczanej lub/i ryżowej. Ponadto niektórzy cwibak robią na zwykłym maśle, inni wolą keks na oleju kokosowym. Możemy też wybierać między keksem na jajkach a keksem z samych białek.

Ciasto keks z reguły jest obficie wypełnione bakaliami. Suszone owoce do keksu nie są jednak jedynym dodatkiem, którego można użyć, przygotowując to ciasto. Jego składnikiem mogą być również świeże owoce. Sporym gronem zwolenników cieszy się keks z jabłkami. Można też przygotować keks bananowy z czekoladą.

Bez względu na rodzaj keksu, pieczony jest on w prostokątnej formie (tzw. keksówce). Jest to dość specyficzne ciasto, najlepiej bowiem smakuje po ok. 2 dniach od upieczenia, dopiero wtedy zyskuje prawdziwą pełnię aromatu i smaku. Szybko się go przygotowuje, nie trzeba być zawodowym cukiernikiem, aby móc cieszyć się jego smakiem. Atutem keksu jest również możliwość jego długiego przechowywania (nawet kilka tygodni). Świąteczny keks, bez względu na to, czy jest z bakaliami, czy z innymi dodatkami, jest wilgotnym ciastem, które rozpływa się w ustach.

Keks z bakaliami - przepis krok po kroku

Składniki (porcja dla 10–12 osób):

  • 500 g mąki tortowej + 1 łyżka,
  • 250 g masła,
  • ¼ szklanki mleka,
  • 50 ml rumu,
  • 200 g cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 4 całe jajka,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¾ łyżeczki aromatu śmietankowego,
  • 100 g rodzynek,
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • 100 g suszonych śliwek.

Przygotowanie:

  1. 1Bakalie pokrój w drobne kawałki, które następnie wymieszaj z łyżką mąki.
  2. 2Dwie szklanki przesianej mąki tortowej wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i sodą.
  3. 3Masło utrzyj z cukrem. Następnie dodawaj po jednym jajku, połącz je z masłem mikserem na najniższych obrotach.
  4. 4Do maślano-jajecznej masy dodaj aromat, ⅓ mąki, wymieszaj wszystkie składniki. Wlej mleko i wsyp kolejne ⅓ mąki, wymieszaj. Następnie dodaj rum, wymieszaj i dosyp ostatnią część mąki.
  5. 5Dodaj bakalie, po wymieszaniu wszystkich składników przełóż ciasto do keksówki o wymiarach 35 × 12 cm.
  6. 6Keks piecz przez 70–75 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.
  7. 7Po upieczeniu odstaw keks z bakaliami w chłodne miejsce na 2–3 dni.

Keks z jabłkami - przepis krok po kroku

Składniki (porcja dla 10–12 osób):

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g cukru,
  • 6 średnich jabłek,
  • cukier waniliowy,
  • 3 jajka,
  • ⅓ szklanki oleju,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • czubata łyżeczka sody,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 120 g bakalii.

Przygotowanie:

  1. 1Obrane jabłka bez gniazd nasiennych pokrój na małe kawałki, zasyp cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i odstaw na 30 minut. W tym czasie owoce puszczą sok.
  2. 2Mąkę przesiej przez sito, po czym dodaj do niej jajka, olej, proszek do pieczenia, sodę. Po wymieszaniu składników ciasta dodaj bakalie i jabłka.
  3. 3Ciasto przełóż do keksówki o wymiarach 35 × 12 cm.
  4. 4Keks z jabłkami piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Keks bezglutenowy - przepis krok po kroku

Składniki (porcja dla 10–12 osób):

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 1 szklanka mąki ryżowej,
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 2 szklanki marchwi,
  • 1 szklanka suszonej żurawiny,
  • 1 szklanka daktyli,
  • 1 szklanka rodzynek,
  • 1 szklanka orzechów,
  • 100 g kandyzowanej skórki z cytryny,
  • 1 cytryna,
  • 1 pomarańcza,
  • 1½ łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 6 łyżek oleju,
  • 1½ szklanki mleka sojowego,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:

  1. 1Obraną marchewkę zetrzyj na tarce, następnie dodaj do niej sok z pomarańczy z cytryny i pomarańczy oraz startą z owoców skórkę, wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. 2Dodaj rodzynki, pokrojone daktyle, żurawinę, skórkę kandyzowaną, orzechy i olej. Po połączeniu ze sobą wymienionych składników odstaw wszystko na 10 minut.
  3. 3Przesiej mąkę gryczaną, kukurydzianą, ryżową, skrobię, proszek do pieczenia, następnie dodaj cukier, cukier waniliowy, cynamon, wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. 4Do mokrych składników dodaj suche składniki, wlej mleko, wymieszaj.
  5. 5Ciasto przełóż do formy o wymiarach 32 × 12 cm.
  6. 6Keks piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, następnie przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Leonidas Santana/Getty Images

Pozostałe wiadomości