Materiał promocyjny

Kawa na lato! Przepisy na miniserniczki, tartę oraz orzeźwiającą frappe

W kuchni Dzień Dobry Wakacje rządzi kawa. Poznajcie proste przepisy na letnią odsłonę małej czarnej - mrożoną frappe oraz kawowe miniserniczki i tartę waniliowo-kawową. Niech moc kawy będzie z wami!

Frappe - prosty przepis na mrożoną kawę

Składniki:

  • 2 łyżeczki Nescafé Classic
    • 2 łyżeczki cukru
      • woda lub mleko

        Przygotowanie:

        Dodaj 2 łyżeczki Nescafé Classic, 2 łyżeczki cukru i 30 ml wody. Spień wszystkie składniki . Następnie dodaj lód i dolej wody lub mleka. Gotowe!

        mat. promocyjne

        Kawowe miniserniczki w słoikach

        Spód:

        • 300 g ciasteczek typu digestive
          • 60 g rozpuszczonego masła
            • łyżeczka cukru

              Nadzienie:

              • 600 g waniliowego serka homogenizowanego
                • 100 ml śmietany kremówki 36% + 50 g do dekoracji
                  • 100 ml kawy rozpuszczalnej b. mocnej
                    • 2 łyżki żelatyny
                      • ew. opakowanie galaretki owocowej
                        • ew. gorzka czekolada do dekoracji

                          Przygotowanie:

                          1. Ciasteczka pokrusz, wymieszaj z przestudzonym masłem oraz cukrem. Wyłóż nimi spód słoików.
                            1. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj serki i miksuj dalej, aż do połączenia składników. Kawę zagotuj, odczekaj 2 minuty i dodaj do niej żelatynę. Mieszaj do rozpuszczenia. Po przestudzeniu połącz z masą z serków i śmietany.
                              1. Tak przygotowaną masę rozlej do słoiczków i włóż na minimum godzinę do lodówki. Możesz udekorować bitą śmietaną, startą gorzką czekoladą lub galaretką owocową.

                                Tarta waniliowo–kawowa

                                Ciasto kruche:

                                • 200 g mąki
                                  • 100 g zimnego masła
                                    • jajko klasy wagowej "L"
                                      • szczypta soli
                                        • ewentualnie 20 ml wody

                                          Przygotowanie ciasta:

                                          1. Masło pokrój w niewielką kostkę i za pomocą noża wkrój w mąkę zmieszaną z solą. Następnie rozrabiaj masło z mąką do momentu kiedy ciasto będzie miało "piaskową" konsystencję. Wbij jajko i zagnieć ciasto (nie za długo). Jeżeli ciasto bardzo ciężko się wyrabia dolej odrobinę wody. Po zagnieceniu ciasto zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
                                            1. Nagrzej piekarnik. Posmarowane masłem lub olejem foremki wyłóż rozwałkowanym cienko ciastem i ponakłuwaj widelcem, żeby nie "spuchło". Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.

                                              Wypełnienie:

                                              • 600 g śmietany kremówki
                                                • 2 łyżki kawy
                                                  • 50 g cukru pudru
                                                    • laska wanilii lub łyżka dobrej jakości aromatu waniliowego
                                                      • 2 łyżki żelatyny
                                                        • 150 serka kremowego

                                                          Przygotowanie wypełnienia:

                                                          Śmietanę zagotuj z kawą, cukrem pudrem, laską wanilii i zredukuj o ¼ objętości. Odczekaj kilka minut i dodaj żelatynę. Serek utrzyj aby uzyskał kremową masę i dodaj do przestudzonej masy kawowo–waniliowej. Wyłóż masę na ciasto i włóż do lodówki do stężenia (minimum 1,5 godziny).

                                                          Zobacz także:

                                                          Krem zabajony, pasta, risotto, parmigiana – dania włoskie, szybkie i łatwe

                                                          Ulubione potrawy dzieci według Kasi Bosackiej. Poznaj niezawodne przepisy

                                                          Koktajl z pokrzywą i energetyczna zupa z zielonych warzyw - przepisy Agnieszki Cegielskiej

                                                          Autor: Adrianna Kowalczyk

                                                          Materiał promocyjny
                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości