Dziś w Dzień Dobry TVN: Basia Ritz i tradycyjna kuchnia kaszubska czyli m.in. grzyby, ryby, miód i sery! Laureatka pierwszej polskiej edycji MasterChef przygotowała: carpaccio z buraków z truskawkami i kozim twarożkiem, buraki zapiekane z gruszką, miodem, kozim serem i tymiankiem i smażony filet z troci na kluseczkach dyniowych z ragout z grzybów z suszoną śliwką. Smacznego!Carpaccio z buraków z truskawkami i kozim twarożkiem
Składniki:
4 średniej wielkości buraki
1 duża cebula
ząbek czosnku
tymianek, rozmaryn (świeże)
ok. 40 g orzechów włoskich
ok. 100 g sałaty (np. roszpunki, szpinaku, mangold)
1 mała czerwona cebula
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
2-3 łyżki octu malinowego
ok. 50 ml bulionu z warzyw
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
1 łyżka galaretki z pigwy (można zastąpić inną, np. jeżynową lub z czarnej porzeczki)
sól morska w młynku
czarny pieprz w młynku
ok. 150 g truskawek
parę jeżyn
ok. 100 g serka koziego (twarożku)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Buraki umyć, wysuszyć i nakłuć szpilą do mięsa. Cebulę pokroić w ćwiartki i podzielić na warstwy. Czosnek pokroić na grube cząstki, obłożyć cebulą, czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem. Owinąć folią aluminiową. Piec ok. 45 minut.
W międzyczasie grubo posiekać orzechy i zrumienić je na patelni bez tłuszczu. Z koziego twarożku uformować kuleczki (opcjonalnie, można je również później położyć łyżeczką na sałatę). Sałatę umyć i osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać ocet, chwilę podsmażyć. Dodać wywar, olej orzechowy i galaretkę. Wymieszać i redukować chwilę na wolnym ogniu. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą.
Upieczone buraki wyjąć z pieca i ostudzić. Następnie obrać, pokroić w cienkie plastry (najłatwiej robi się to przy pomocy maszyny lub tarki) i ułożyć na talerzach. Na carpaccio z buraków ułożyć lekko zaprawioną dressingiem sałatę, owoce, kozi serek i zrumienione orzechy. Polać resztą dressingu. Serwować od razu.
Buraki zapiekane z gruszką, miodem, kozim serem i tymiankiem
Składniki:
4-6 średniej wielkości buraki
1 duża cebula
ząbek czosnku
tymianek, rozmaryn (świeże)
2 gruszki
orzechy włoskie
kozi ser pleśniowy
miód
oliwa
sól morska
czarny, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Buraki (podobnie jak w poprzednim przepisie) umyć, wysuszyć i pokłuć szpilą do mięsa. Cebulę pokroić w ćwiartki i podzielić na warstwy, czosnek pokroić na grube cząstki. Obłożyć cebulą, czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem, owinąć folią aluminiową. Piec ok. 40 minut.
Gruszki umyć, obrać, pokroić w cząstki, usunąć gniazda nasienne. Upieczone buraki wyjąć z pieca, lekko ostudzić, następnie obrać, pokroić w ćwiartki. Ułożyć na przemian z gruszką w żaroodpornym naczyniu. Posypać tymiankiem, posiekanymi orzechami, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć plastry koziego sera i podpiec w piekarniku, aż ser się rozpuści.
Serwować polane lekko miodem.
Smażony filet z troci na kluseczkach dyniowych z ragout z grzybów z suszoną śliwką
Składniki:
Kluseczki:
ok. 200g dyni
ok. 600 g ziemniaków (mącznych)
1 jajko
sól
mąka
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki i dynię. Odcedzić, zmielić lub rozdrobnić widelcem. Dodać jajo, sól i tyle mąki, żeby otrzymać zwarte ciasto. Uformować wałeczki, kroić je jak malutkie kopytka. Ugotować we wrzątku od wypłynięcia. Podawać ze skwarkami, przesmażoną cebulą albo jako dodatek do dań.
4 filety z troci, sandacza lub karpia (ok.150-200 g)
Oczyszczone filety umyć, dobrze osuszyć. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni (na stronie skóry) przez parę minut, obrócić, krótko smażyć z drugiej strony.
Ragout:
kurki, prawdziwki, podgrzybki
2 suszone śliwki
tymianek, rozmaryn, pietruszka (natka, świeża)
czosnek
oliwa
czarny, świeżo zmielony pieprz
sól
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, pokroić w cząstki. Śliwki i zioła posiekać. Na patelnię polać oliwę, dodać czosnek, lekko podsmażyć. Wrzucić grzyby, zioła, śliwki i doprawić. Smażyć przez parę minut, aż zaczną puszczać sok.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"