Kasza manna na wytrawnie? Takiego przepisu się nie spodziewasz. Sprawdź, jak zrobić kaszę mannę z sosem pomidorowym i oliwkami

Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościła kasza manna, ale w zupełnie nowej odsłonie. Grzegorz Zawierucha zaprezentował, jak zrobić ją na wytrawnie - z sosem pomidorowym i oliwkami. Sprawdź jego przepis.

Kasza manna z sosem pomidorowym i oliwkami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 łyżki kaszy manny
    • szklanka mleka
      • 2 średnie pomidory
        • 1/2 szklanki wody
          • 50 g sera pleśniowego
            • mała cebula
              • ząbek czosnku
                • łyżeczka miodu
                  • garść wydrylowanych oliwek
                    • garść świeżej bazylii
                      • garść świeżej natki pietruszki
                        • oliwa z oliwek
                          • sól i pieprz do smaku

                            Sposób przygotowania kaszy manny z sosem pomidorowym i oliwkami

                            1. Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy szklimy drobno posiekaną cebulkę.
                              1. Następnie dodajemy posiekany ząbek czosnku i pokrojone w drobną kostkę pomidory (wcześniej sparzone ze skórki).
                                1. Dodajemy miód, przykrywamy i dusimy, aż pomidory się rozpadną.
                                  1. Dodajemy posiekane oliwki, bazylię i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. 
                                    1. Do rondelka wlewamy mleko i postawiamy na małym ogniu.
                                      1. W szklance mieszamy wodę, kaszę manny, sól i pieprz. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy zawartość szklanki.
                                        1. Zmniejszamy ogień, cały czas mieszamy i gotujemy około 10 minut.
                                          1. Po zdjęciu z ognia dodajemy pokruszony ser pleśniowy.
                                            1. Kaszę przelewamy do miseczek i dodajemy sosem pomidorowym.
                                              1. Posypujemy jeszcze świeżo posiekaną bazylią i pietruszką.

                                                Zobacz także:

                                                Autor: Teofila Siewko

                                                Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości