Przepisy kulinarne

Kasza jaglana - polskie złoto

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Rozgrzewa, odkwasza, syci i wzmacnia. Zawiera dużo błonnika. Nieoceniona w kuchni. Reni Jusis przygotowała omlety z kaszą jaglaną, niedzielną pomidorową z kaszą jaglaną oraz budyń, batony i ciasto z kaszy jaglanej.

Omlety z kaszą jaglaną

Składniki:

6 jajek - zerówki

szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

ewentualnie łyżka mąki gryczanej lub kukurydzianej

zielony groszek (ugotowany, może być w zalewie w słoiczku, należy unikać z puszki)

maliny w syropie lub domowa konfitura z malin

Przygotowanie:

Miksujemy kaszę z jajkami (jeśli powstałe ciasto będzie zbyt rzadkie dodajemy odrobinę mąki). Do wytrawnych omletów dodajemy szczyptę soli do smaku, a jeśli chcemy podać na słodko to odrobinę cynamonu. Dekorujemy na talerzu ulubionymi warzywami na ciepło lub owocami sezonowymi lub konfiturą.

Niedzielna pomidorowa z kaszą jaglaną

Składniki:

2 l wody źródlanej

500 g przecieru pomidorowego

4 łyżki kaszy jaglanej

3 średnie marchewki

2-3 średnie ziemniaki

1 średnia pietruszka

1/2 średniego selera

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

3 duże listki laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

1 łyżeczka zmielonego, suszonego lubczyka

3 łyżeczki świeżych listków tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku.

Przygotowanie:

Zagotować 2 litry wody. W międzyczasie drobno pokroić cebulę i zeszklić ją na oliwie z oliwek z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Do wrzątku dodać liście laurowe, ziele angielskie i kaszę (wcześniej dokładnie wypłukaną). Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa i lubczyk. Gdy kasza i warzywa będą już prawie miękkie, do zupy wlać przecier pomidorowy, dodać zeszkloną cebulę, tymianek i posolić do smaku. Całość wymieszać i zagotować.

Budyń i batony z kaszy jaglanej

Składniki:

szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

surowe sproszkowane kakao

pół szklanki mleka migdałowego lub sojowego

garść suszonych daktyli i moreli

Przygotowanie:

Do ostudzonej kaszy jaglanej dodajemy owoce i kakao. Z tak powstałej masy lepimy batony lub kulki i odstawiamy je do ostudzenia. Jeśli chcemy zrobić budyń dodajemy stopniowo podczas miksowania letnie mleko roślinne, aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji.

Ciasto z kaszy jaglanej

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej,

2,5 szklanki soku z ananasa

2 łyżeczki mielonej wanilii

opcjonalnie 2 łyżeczki cukru trzcinowego

1 szklanka lekko prażonych wiórków kokosowych

2 słodkie jabłka lub 6 słodkich miękkich śliwek

cynamon

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wypłukać i sparzyć wrzątkiem. Wsypać do garnka i zalać sokiem ananasowym, gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż sok zrówna się z poziomem kaszy. Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem około 10 minut. Następnie do kaszy dodać wiórki kokosowe, wanilię, 2-3 łyżki zmielonych płatków owsianych (wtedy danie będzie zawierało gluten) lub mąki kukurydzianej, łyżkę oleju rzepakowego. Wymieszać, przełożyć do małej formy na ciasto. Wierzch tak przygotowanej kaszy przykryć owocami, posypać cynamonem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 20 minut. Gotową kaszę wyjmować z formy po ostudzeniu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości