Karpatka – przepis na tradycyjne puszyste ciasto

karpatka
Fot. ffolas / Getty Images
Ciasto karpatka to jedno z tradycyjnych, dobrze nam znanych ciast. Składa się z dwóch warstw ciasta, pomiędzy którymi umieszcza się puszysty budyniowy krem. Klasyczny przepis na karpatkę można modyfikować, dodając między innymi ulubione owoce, orzechy czy czekoladę.

Wśród wielu wymyślnych przepisów na ciasta, znaleźć można również te klasyczne, tradycyjne wypieki, doskonale znane z kuchni babci czy mamy. Jednym z nich jest przepis na karpatkę . Karpatka domowa to prosty wypiek, który umili niedzielne popołudnia, a dzięki możliwości prostej modyfikacji przepisu na stole może gościć karpatka z truskawkami , czekoladowa karpatka czy karpatka z malinami. Ulubione owoce wystarczy dodać do kremu, którym przełożone są dwie warstwy ciasta lub ułożyć na wierzchu karpatki.

Więcej:

Przepis na karpatkę z budyniem

Najbardziej znana wersja karpatki to ta z kremem na bazie budyniu waniliowego. Do przygotowania ciasta o wymiarach około 25 cm na 36 cm potrzebne będzie:

  • 125 g masła,
    • 1 szklanka mąki pszennej,
      • 1 szklanka wody,
        • 5 jaj,
          • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

            Do przygotowania kremu do karpatki zaopatrzyć się należy w:

            • 2 opakowania budyniu waniliowego,
              • 750 ml mleka,
                • 200 g miękkiego masła,
                  • 50 g cukru.

                    Sposób przygotowania:

                    Pieczenie ciasta rozpocznij od roztopienia w garnku masła, dodania do niego wody i zagotowania. Następnie do mieszanki wsyp mąkę i przez chwilę mieszaj drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji. Masę przełóż do miski i odstaw do wystudzenia. Wówczas dodaj jaja, proszek do pieczenia i zmiksuj całość. Ciasto podziel na 2 części, jedną z nich przełóż do wysmarowanej masłem blachy. Rozsmaruj na blaszce, możesz do tego użyć kuchennej łopatki, chochelki lub łyżki. Żeby ciasto się nie kleiło, narzędzie, którego używasz, co chwilę mocz w ciepłej wodzie. Blachę włóż do nagrzanego do 200℃ piekarnika i piecz około 20 minut, aż uzyska złoty kolor. Po ostudzeniu wyjmij ciasto i powtórz czynności z pieczeniem drugiego placka.

                    Szybka karpatka truskawkowa z mascarpone i białą czekoladą

                    Do przygotowania masy do karpatki potrzebna będzie masa budyniowa. Żeby ją przygotować, wymieszaj w szklance mleka budyń z dodatkiem cukru, następnie wlej mieszankę do gotującego się mleka i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Kiedy budyń zacznie bulgotać, zdejmij go z kuchenki i odstaw do ostudzenia – pamiętaj o mieszaniu go co jakiś czas w czasie studzenia. W misce zmiksuj miękkie masło, żeby uzyskać puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj chłodny budyń i dalej miksuj. Po uzyskaniu jednolitej puszystej masy rozsmaruj ją na jednym placku ciasta i przykryj drugim. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na minimum godzinę, a przed podaniem posyp je cukrem pudrem.

                    Karpatka z orzechami i powidłami śliwkowymi

                    Często pieczone ulubione ciasto z czasem może się nieco znudzić. Warto wtedy delikatnie zmodyfikować przepis, dodając do ciasta ulubione dodatki. Alternatywą dla tradycyjnej karpatki może być karpatka z dodatkiem orzechów i powideł śliwkowych . Do upieczenia ciasta potrzebne będą dwie blaszki o wymiarach około 25 cm na 38 cm. Do jej przyrządzenia przygotuj:

                    • 4 jajka,
                      • 2 ½ szklanki mąki,
                        • 1 kostka margaryny,
                          • szklanka cukru,
                            • 2 łyżki cukru waniliowego,
                              • łyżeczka proszku do pieczenia,
                                • łyżka mąki ziemniaczanej,
                                  • słoik powideł śliwkowych,
                                    • 100 g orzechów włoskich,
                                      • 100 g orzechów laskowych.

                                        Do przygotowania kremu do ciasta:

                                        • 2 szklanki mleka,
                                          • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
                                            • 3 łyżki mąki pszennej,
                                              • 2 opakowania cukru waniliowego,
                                                • pół szklanki cukru,
                                                  • kostka margaryny.

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Przygotowanie ciasta należy rozpocząć od przesiania mąki. Następnie dodaj do niej margarynę, żółtka, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj ciasto. Ciasto podziel na dwie części i rozłóż na blaszce. Na ciasto wyłóż powidła śliwkowe oraz ubitą pianę powstałą z białek jaj, cukru oraz mąki ziemniaczanej. Następnie posyp je orzechami i każdy placek piecz około 30 minut w temperaturze 180℃.

                                                    Przygotowanie kremu rozpocznij od zagotowania szklanki mleka oraz wymieszania mąki i cukru w drugiej szklance mleka. Taką mieszankę wlej do gotującego się mleka i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Następnie wystudź i stopniowo dodawaj do niej margarynę, miksując. Pod koniec dodaj cukier waniliowy. Kiedy masa będzie gładka i puszysta, wyłóż krem na jeden placek, następnie przykryj go drugim plackiem tak, żeby powidła śliwkowe i orzechy były na górze.

                                                    Autor: Adrian Adamczyk

                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości