Karp w trzech odsłonach. W pasztecie, zupie i smażony

Smażony karp
Smażony karp
Karp pojawia się na wigilijnym stole w większości polskich domów, jednak nie wszyscy za nim przepadają. Z powodu zbyt dużej ilości ości i nieprzyjemnego posmaku mułu. Jak jeść karpia z przyjemnością? Radzi mistrz Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował karpia w trzech odsłonach: pasztet z karpia, karpia pieczonego z grzybami, ogórkami i śliwkami oraz wyborną kwaśnicę z chrupiącym karpiem. Smacznego!

Pasztet z karpia

Składniki:

1 kg fileta z karpia bez skóry

2 jajka gotowane

Jajka

200 ml Śmietanki 30% Łaciatej

200 g pieczarek

2 kajzerki

Mleko do namoczenia bułek

2 cebule

Natka pietruszki

Masło do smażenia

Gałka muszkatołowa

Pieprz

Sól

Sok z cytryny

Przygotowanie:

Cebulę przesmażamy na maśle, podobnie pieczarki.

Bułki namaczamy w mleku i odciskamy.

Mięso z karpia, połowę pieczarek, cebulę, jajka gotowane i bułkę mielimy w maszynce do mięsa.

Do masy dodajemy jajka, śmietankę, przyprawy, natkę pietruszki, koperek i sok z cytryny.

Masę wykładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku na złoty kolor w temp. 170 st. około 50 min.

Karp pieczony z grzybami, ogórkami i śliwkami

Składniki:

3 filety karpia

3 cebule

100 g suszonych borówek

200 g kiszonych ogórków

100 g wędzonych śliwek bez pestek

400 ml Śmietanki 36% Łaciatej

Musztarda francuska

Pieprz

Sól

Koperek

Szczypiorek

Przygotowanie:

Filety z karpia przyprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni przesmażamy cebulę na maśle, dodajemy ogórki kiszone i śliwki wędzone.

Następnie dodajemy śmietankę i na koniec musztardę.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Sosem zalewamy karpia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. na ok. 20 min.

Podajemy z ziemniakami oprószone szczypiorkiem i koperkiem.

Kwaśnica z chrupiącym karpiem

Składniki:

2 filety z karpia

200 ml Śmietanki 18% Łaciatej

Bułka tarta

1 kg Kapusty kiszonej

2 marchwie

2 pietruszki

6 ziemniaków

1 seler

2 cebule

Kminek

Sól

Pieprz czarny ziarnisty

Majeranek

Przygotowanie:

Warzywa przesmażamy na oleju i zalewamy niedużą ilością wody, gotujemy aż zmięknie.

Kapustę gotujemy z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i ziaren pieprzu.

Łączymy z warzywami, doprawiamy pieprzem, kminkiem i majerankiem.

Karpia oprószamy solą, pieprzem, obtaczamy w śmietance z dodatkiem gałki muszkatołowej, a następnie w bułce tartej.

Smażymy na chrupko na maśle.

Podajemy jako dodatek do gęstej kwaśnicy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości