Przepisy kulinarne

Karp w roli głównej i inne wigilijne potrawy według Andrzeja Polana

Przepisy kulinarne

Źródło:
Andrzej Polan
Andrzej Polan
Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVNAndrzej Polan

Wigilia tuż - tuż, a królem świątecznego stołu jest nikt inny jak karp. W naszej kuchni po mistrzowsku przyrządza go Andrzej Polan. Sprawdź jego przepisy na karpia smażonego z marynowaną czerwoną kapustą i pyzami grzybowymi, a także postną, wigilijną zupę grzybową z sokiem z kiszonych ogórków oraz przedwojenny tort orzechowy.

Karp smażony z marynowaną czerwoną kapustą i pyzami grzybowymi

Składniki na karpia smażonego z marynowaną czerwoną kapustą:

  • 1 kg filet z karpia
  • sól, pieprz czarny
  • koperek
  • 6 łyżek bułka tarta
  • 2 łyżeczki mąka pszenna
  • masło klarowane do smażenia
  • kawałek czerwonej kapusty
  • 100g cukier
  • 100ml woda
  • 100ml woda
  • 6 szt ziemniak duży
  • skrobia ziemniaczana
  • natka pietruszki

Jak przyrządzić karpia smażonego z marynowaną czerwoną kapustą

Karpia oprószamy pieprzem i odstawiamy. Ziemniaki 4 szt. ścieramy na drobnej tarce masę wykładamy na sitko i odcedzamy. Wodę z ziemniaków wylewamy, a skrobię z dna miski przekładamy z powrotem do ziemniaków. 2 pozostałe gotujemy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki łączymy, dodajemy przesmażoną cebulę, grzyby suszone, natkę pietruszki, sól, pieprz czarny do smaku. W razie potrzeby dodajemy łyżkę skrobi ziemniaczanej. Formujemy małe pyzy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i skrobi ziemniaczanej.

Wodę, cukier, ocet łączymy razem i taką marynatą zalewamy poszatkowaną kapustę. Kiedy już wszystko jest gotowe, rozgrzewamy masło, karpia solimy, mąkę łączymy z bułką tartą, koperkiem i solą. W takiej panierce obtaczamy delikatnie filety z karpia i smażymy tuż przed podaniem od strony skóry 4 minuty i przekładamy na drugą stronę. Odcedzamy na ręczniku z tłuszczu.

Zupa grzybowa postna wigilijna z sokiem z kiszonych ogórków

Składniki na zupę grzybową postną wigilijną:

  • 100g grzyby suszone
  • 1 włoszczyzna
  • 2szt cebula
  • 300ml sok z kiszonych ogórków
  • natka pietruszki, koper
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • pieprz czarny, sól
  • kminek mielony, cząber
  • 400g karp filet
  • 10 szt. ziemniak
  • 1 łyżka masła

Jak przyrządzić zupę grzybową postną wigilijną

Z włoszczyzny przygotowujemy wywar warzywny, warzywa wyjmujemy, możemy je przeznaczyć na sałatkę, a do wywaru dodajemy grzyby suszone. Odstawiamy na godzinę lub dłużej, grzyby powoli miękną, oddają w tym czasie swój aromat i kolor.

Po tym czasie raz jeszcze wszystko razem zagotowujemy, dodajemy sok z kiszonych ogórków. Doprawiamy przyprawami. Na koniec dodajemy cebulę pokrojoną bardzo drobno i wysmażoną na mocno złoty kolor. Karpia smażymy tak jak w przepisie poprzednim, ziemniaki gotujemy, ubijamy łącząc z masłem i koperkiem.

Przedwojenny tort orzechowy

Składniki na przedwojenny tort orzechowy:

  • 500g orzechy mielone
  • 400g cukier drobny
  • 20szt żółtka
  • 14szt białka
  • 6 łyżek bułka tarta
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia

Jak przyrządzić przedwojenny tort orzechowy

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, w trakcie dodajemy cukier i nie przerywamy ubijania. Kiedy tylko białka będą niczym beza, dodajemy żółtka i ubijamy razem. Orzechy mielimy, łączymy z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy orzechy, delikatnie mieszamy i wylewamy do tortowiny, czas pieczenia 40 minut, temperatura 180 stopni.

  • 1l mleko
  • 12 żółtek
  • 1og cukier
  • 2 szt. cukier wanilinowy
  • 8 łyżek mąka krupczatka
  • 200g masło
  • 2 szt. czekolada gorzka
  • 100ml rum

Żółtka mieszamy z 1 szklanką mleka oraz mąką, pozostałe zagotowujemy z masłem i cukrami. Do gotującego się mleka dodajemy czekoladę, wlewamy żółtka z mąką, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, aż powstanie nam aksamitny budyń. Upieczony biszkopt nasączamy, przekładamy masą. wstawiamy do lodówki do stężenia.

Zobacz także:

Luiza Bebłot

Źródło: Andrzej Polan

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości