Karnawałowe przekąski – najlepsze przepisy od Kasi Bukowskiej

Karnawał to czas zabaw w gronie przyjaciół i znajomych. W kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Bukowska przygotowała przekąski, które można podać podczas domowego przyjęcia.

Karnawałowe wrapy z warzywami

Składniki:

  • 250 g kremowego serka śmietankowego typu Philadelphia
    • 3 czubate łyżki masła orzechowego
      • 3-4 łyżki sosu słodko-ostrego chili
        • 3 łyżki sezamu
          • 1 garść natki kolendry
            • 5 tortilli pszennych
              • 2 duże marchewki
                • 1 duży ogórek
                  • 1 zielone jabłko
                    • 4-5 liści sałaty lodowejPorady dietetyków

                      Przygotowanie:

                      Kremowy serek (najlepiej w temperaturze pokojowej) ucieramy z masłem orzechowym, sosem słodko-ostrym, uprażonym na suchej patelni sezamem i drobno posiekaną natką kolendry – ewentualnie pietruszki. Próbujemy i w razie konieczności doprawiamy do smaku – solą, pieprzem, sosem lub miodem.

                      Równe porcje sosu rozsmarowujemy na tortillach i przygotowujemy warzywa.

                      Obraną marchewkę kroimy w słupki, ogórka również (radzę wykroić pestki ze środka, one rozmoczą gotowe zawijasy), jabłko kroimy w cienkie słupki, z sałaty odrywamy twarde części.

                      Na równo rozsmarowanym na tortilli serku układamy kawałek sałaty oraz słupki warzyw, po czym bardzo ciasno zwijamy ją w rulon. Każdą tortillę owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki.

                      Przed podaniem każdy rulonik kroimy na ukos, by otrzymać ok. 4-5 kawałków. Ustawiamy je na półmisku i podajemy.

                      Karnawałowe talarki z kozim serem, gruszką i miodowymi orzechami włoskimi

                      Składniki:

                      • 5 łyżek miodu
                        • 1 łyżka masła
                          • 2 garście orzechów włoskich
                            • 1 opakowanie okrągłych krakersów
                              • 150 g sera koziego do smarowania
                                • 1 kwaśna, jędrna gruszka
                                  • sól
                                    • świeżo mielony pieprz

                                      Przygotowanie:

                                      Na patelni rozgrzewamy miód i masło, po czym dodajemy orzechy włoskie. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez kilka minut, by miód zgęstniał i dokładnie okleił orzechy. Lekko doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

                                      Na krakersie rozprowadzamy łyżeczkę miękkiego serka koziego. Staramy się tak go nałożyć, by po środku powstało lekkie zagłębienie, w którym zgromadzi się miód. Krakersy układamy na półmisku.

                                      Gruszkę kroimy w cienkie półplasterki, które układamy na serku. Na końcu układamy w zagłębieniu serka lekko przestudzony orzech włoski z miodem.

                                      Karnawałowa serowa bagietka z oliwkami

                                      Składniki:

                                      • 1 długa bagietka
                                        • 1 słoiczek tapenady oliwkowej lub ulubionego pesto
                                          • 1 garść tartego cheddara
                                            • 1 garść czarnych oliwek
                                              • 1 garść zielonych oliwek
                                                • 1 kulka mozzarelli

                                                  Przygotowanie:

                                                  Bagietkę kroimy w poprzek i układamy na kratce piekarnika przeciętą stroną w górę. Podpiekamy ją pod włączonym grillem aż nabierze złotego koloru i zrobi się lekko chrupiąca. Na podpieczonej bagietce rozprowadzamy cienką warstwą tapenadę lub pesto, tarty cheddar, pokrojone w plasterki oliwki i porwaną na kawałki mozarellę. Bagietki wstawiamy z powrotem do piekarnika i podpiekamy, by roztopić i delikatnie zrumienić ser. Wykładamy na ładną deskę i kroimy w ukośne kawałki.

                                                  Karnawałowa przekąska: kulki z sera feta i ziół w boczku i precelkach

                                                  Składniki:

                                                  • 5 plasterków wędzonego boczku
                                                    • 200 g sera feta
                                                      • 100 g kremowego serka śmietankowego typu Philadelphia
                                                        • 1 garść koperku
                                                          • 1 garść natki pietruszki
                                                            • 2 garście precelków lub paluszków
                                                              • świeżo mielony pieprz

                                                                Przygotowanie:

                                                                Boczek układamy na kratce piekarnika. Należy pamiętać, by pod kratką ustawić blachę, która będzie łapała kapiący tłuszcz. Włączamy funkcję grill i opiekamy boczek, aż zrobi się brązowy i chrupiący.

                                                                Ser feta i kremowy serek śmietankowy ucieramy w misce, aż dokładnie się połączą. Dodajemy drobno posiekane świeże zioła i mielony pieprz (do smaku). Mieszamy. Masa łatwiej będzie się formować, gdy będzie zimna, wstawiamy ją więc na chwilę do lodówki.

                                                                Gdy boczek jest gotowy, wyjmujemy go z pieca i odstawiamy do ostygnięcia. Precelki lub paluszki kruszymy drobno. Możemy zawinąć je w ścierkę i rozdrobnić przy pomocy wałka, możemy posłużyć się również robotem kuchennym. W drobniutkie kawałeczki kroimy również boczek. Wszystkie okruszki mieszamy razem w misce.

                                                                Schłodzony serek feta nabieramy łyżeczką i formujemy z niego kulkę. Obtaczamy ją dokładnie w precelkach i boczku, i układamy na talerzu.

                                                                Karnawałowy dip z wędzonego łososia i koperku ze skórką cytrynową

                                                                Składniki:

                                                                • 250 g kremowego serka śmietankowego typu Philadelphia
                                                                  • 1/2 szklanki śmietany 12 proc.
                                                                    • 1-2 łyżeczki chrzanu śmietankowego
                                                                      • 1 garść szczypiorku
                                                                        • 1 garść koperku
                                                                          • 1 cytryna
                                                                            • 250 g wędzonego łososia
                                                                              • sól
                                                                                • świeżo mielony pieprz

                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                  Kremowy serek, śmietanę, chrzan (na początek łyżeczkę), posiekany szczypiorek i koperek, skórkę otartą z wyparzonej we wrzątku cytryny oraz sok wyciśnięty z połowy owocu oraz połowę wędzonego łososia przekładamy do robota kuchennego z zamontowanym ostrzem.

                                                                                  Mielimy wszystko na gładko i przekładamy do miski. Jeżeli nie mamy robota kuchennego, możemy wszystkie składniki rozdrobnić przy pomocy blendera ręcznego.

                                                                                  Drugą połowę łososia siekamy drobno nożem i mieszamy ręcznie z dipem. Próbujemy i doprawiamy do smaku – sokiem z cytryny, solą, pieprzem, ewentualnie chrzanem.

                                                                                  Wierzch dipu możemy lekko posypać mieloną ostrą papryką. Podajemy z pokrojonymi warzywami, krakersami lub grillowanymi kromkami bagietki.

                                                                                  Karnawałowe faszerowane jajka w stylu śródziemnomorskim

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 5 dużych jajek ugotowanych na twardo
                                                                                    • 1/4 szklanki majonezu
                                                                                      • 1 łyżka musztardy
                                                                                        • 1 szczypta mielonej ostrej papryki
                                                                                          • 1 łyżka kaparów
                                                                                            • 4 suszone pomidory z oleju
                                                                                              • 1 garstka bazylii
                                                                                                • 2 łyżki płatków migdałów
                                                                                                  • sól
                                                                                                    • pieprz

                                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                                      Ugotowane jajka obieramy ze skorupek, przekrajamy na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka. Ucieramy je w misce widelcem na gładko, dodajemy majonez, musztardę, ostrą paprykę oraz sól i pieprz – do smaku. Białka jajek nadziewamy z powrotem masą z żółtek i przechodzimy do dekoracji. Siekamy kapary, suszone pomidory kroimy w paseczki, płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Jajka ozdabiamy wszystkimi dodatkami na raz, albo każde inaczej.

                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                      Autor: Iza Dorf

                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Claudia Totir/Getty Images

                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości