Humus z warzywami i grissini, smażone pieczarki z czosnkiem, rozmarynowe oliwki, roladki z szynki parmeńskiej i rukoli, kremowy kozi ser z granatem i szczypiorkiem oraz czekoladowe cukierki czyli pyszne karnawałowe przekąski przygotowali dziś w kuchni Dzień Dobry TVN: Piotr Kucharski i Anna Piszczałka. Smacznego!Humus z warzywami i grissini
Składniki:
Humus:
250 g ciecierzycy
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy z oliwek
50 g soku z cytryny
1 łyżeczka soli
6 suszonych pomidorów
około 12 liści bazylii
Dodatki:
3 marchewki
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
3 łodygi selera naciowego
paluchy grissini
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę namoczyć w wodzie na minimum 6 godzin. Następnie odlać wodę a ciecierzycę ugotować w czystej wodzie do miękkości. Odcedzić ciecierzycę zachowując wodę z gotowania. Ciecierzycę zmiksować z czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny, i przyprawami. Ciągle miksując dolać tyle wody z gotowania, aby osiągnąć gładką masę o konsystencji gęstego jogurtu. Humus podzielić na 3 części. Jedną zostawić bez dodatków. Do drugiej dodać drobno pokrojone pomidory a do trzeciej posiekane listki bazylii. Warzywa pokroić w słupki i razem z paluchami grissini podać z humusem.
Smażone pieczarki z czosnkiem
Składniki:
300 g pieczarek o małych kapeluszach (Ø 1-2 cm)
6 ząbków czosnku
wędzona papryka
sól i pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Pieczarki umyć i osuszyć. Na patelni podgrzać łyżkę oleju i podsmażyć jedną trzecią pieczarek aż zrobią się złociste. Pod koniec smażenia dodać posiekane dwa ząbki czosnku. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka sekund żeby czosnek się nie spalił. Przełożyć do miski i osuszyć ręcznikami papierowymi. Powtórzyć to z pozostałymi porcjami pieczarek. Przyprawić pieprzem, solą i wędzoną papryką.
Rozmarynowe oliwki
Składniki:
300 g czarnych oliwek z pestkami
1 gałązka rozmarynu
3 pomidory suszone
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Oliwki odsączyć i lekko rozgnieść. Igły rozmarynu drobno pokroić, dodać do oliwek. Pomidory drobno pokroić, dodać do oliwek. Pieprz rozgnieść i razem z oliwą dodać do oliwek i wymieszać wszystko. Odstawić do zamarynowanie do lodówki na 2-3 godziny. Najlepiej na kilka dni.
Roladki z szynki parmeńskiej i rukoli
Składniki:
10 plastrów szynki parmeńskiej
100 g sera ricotta lub podobnego
2-3 łyżki mleka
sól i pieprz
duża garść rukoli
Sposób przygotowania:
Plastry szynki ułożyć jeden obok drugiego, aby nachodziły na siebie tak, aby powstał duży płat szynki. Serek wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Posmarować szynkę serem i posypać rukolą. Zwinąć rulon i ostrym nożem pokroić na 1,5 cm kawałki.
Kremowy kozi ser z granatem i szczypiorkiem
Składniki:
150 g kremowego serka koziego
250 g kremowego serka do kanapek
pestki z połówki granatu
1 mały pęczek szczypiorku
1 łyżka miodu
2 łyżki octu winnego
sól i pieprz
bagietka do podania
Sposób przygotowania:
Wymieszać ze sobą sery na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Rozsmarować na płaskim talerzu. Posypać pestkami granatu i posiekanym szczypiorkiem. Ocet wymieszać z miodem i polać po wierzchu. Bagietkę pokroić na kromki i podpiec w piekarniku aż będą chrupiące. Podawać z serkiem.
Czekoladowe cukierki
Składniki:
200 g mlecznej czekolady
200 ml śmietany 30%
50 g słupków migdałowych
50 g wyłuskanych pistacji
50 g orzechów laskowych
50 g dmuchanego ryżu
Sposób przygotowania:
Kwadratową foremkę o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy będzie rozpuszczona dodać do niej śmietanę i wymieszać. Pistacje, orzechy i słupki migdałowe wyłożyć na blachę do pieczenia i podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC i podpiec około 8-10 minut. Z orzechów laskowych i pistacji zdjąć skórki i odstawić całość do ostygnięcia. Następnie posiekać i dodać razem z ryżem do czekolady i wymieszać. Całość przelać do formy i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny do schłodzenia. Następnie ostrym nożem zanurzonym w gorącej wodzie pokroić na równe kawałki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"