Materiał promocyjny

Karnawałowe frykasy

Tartinka orzechowa faszerowana tatarem, Kaszka na różowo, Pumpernikiel z pastą z awokado i robakiem to karnawałowe propozycje Grzegorza Łapanowskiego i Tomasza Jakubiaka, gości Dzień Dobry TVN.

Tartinka orzechowa faszerowana tatarem ze śledzia bryndzą i jarmużem

Składniki:

około 12 tartinek

ciasto na tartę

120 g masła

250 g mąki

1 żółtko

kilka kropli oleju sezamowego

3 łyżki wody

Na farsz:

4 filety śledziowe

2 korniszony

1 czerwona cebula

sok z cytryny, pieprz

1 opakowanie bryndzy

3 garście jarmużu lub cykorii (wtedy do dresingu dodajemy jeszcze łyżeczkę miodu)

4 łyżki oleju z orzechów pistacjowych lub oliwy

1 łyżka balsamico np. figowego ew. konfitura z cebuli dla ozdoby

Przygotowanie:

Mąkę i masło dobrze rozcieramy. Następnie dodajemy jajo, olej i wodę. Jeśli ciasto nie chce się związać, możemy dodać jeszcze trochę wody. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Ze śledzi, ogórka i cebuli przygotowujemy tatara, doprawiając go sokiem z cytryny i pieprzem (ew. natką piertuszki). Ciasto rozwałkowujemy wycinamy kółka i wkładamy je do foremek na ciasteczka, nakłuwamy widelcem w paru miejscach i zapiekamy w piekarniku przez około 20 min. Po tym czasie wyciągamy je i odstawiamy do wystygnięcia. najlepszy będzie przemrożony jarmuż. Obrywamy tylko delikatne części listków i parzymy je wrzątkiem, a po kilkunastu minutach odcedzamy i suszymy naszą zieleninę. Dressing jest bardzo prosty w przygotowaniu - wystarczy oliwa i ocet. Jeszcze tylko nasza bryndza... Dzielimy ją na tyle kawałków, ile mamy tartinek i do każdej wkładamy sałatkę z jarmużu, bryndzę i tatara ze śledzia. Gotowe! Pyszne i wykwintne danie na karnawałową imprezę.

Kus Kus kawior, czyli kaszka na różowo

Składniki:

1 opakowanie kiełków na patelnię (mix)

1/2 opakowanie kaszki Kus Kus

1 cebula

łyżka masła

łyżka oliwy

pęczek natki pietruszki

1/2 pęczka kopru

kilka łyżek soku z cytryny

barszcz do zalania kaszki

pieprz, sól

Przygotowanie:

Ostatnio łączyłem tę sałatkę z ogórkiem i selerem naciowym – to również polecam. Szukając jednak czegoś bardziej sezonowego zdecydowałem się na kiełki i cebulę. Tę siekamy bardzo drobno i smażymy na tłuszczu na małym ogniu przez dłuższą chwilę, następnie dodajemy kiełki, zwiększamy ogień i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy czosnek. Barszcz ogrzewamy i zalewamy nim kaszę (około 1 cm ponad poziom Kus Kusu). Kiedy nasiąknie płynem, dodajemy pozostałe składniki – siekane zioła, pędy i przyprawy.

Pumpernikiel z pastą z awokado i robakiem

Składniki:

kilka kromek pumpernikla

awokado

1 opakowanie kremowego serka np. Bielucha

szczypta chili

ząbek czosnku

czerwona cebula

pół pęczka natki pietruszki

2 łyżki oliwy

szczypta czarnego sezamu

garść sporych krewetek

mięta

Przygotowanie:

Chlebek kroimy w trójkąty. Z awokado przygotowujemy salsę serową. Czosnek, cebulę, chili, zioła siekamy, awokado kroimy w kostkę i mieszamy z serkiem i sokiem z cytryny. Krewetki smażymy na oliwie, a następnie dorzucamy miętę, by zrobić z niej chrupkie chipsy. Kanareczki serwujemy – chlebek, pasta, robak i zioło dla ozdoby. Smacznego!

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości