Amatorów smacznej i pachnącej kapusty kiszonej z pewnością ucieszą przepisy mistrza Andrzeja Polana.Brukselki con carne pod ptysiowym ciastem
Składniki:
Mięso mielone - 1 kg
Brukselka - 400 g
Pomidorki cherry - 200 g
Cebula - 3 sztuki
Czosnek - 2 ząbki
Olej - 100 ml
Pomidory w zalewie - 1 puszka
Ser żółty - 80 g
Tortilla lub Lasagne
Ostra papryczka chilli
Sos sojowy
Kumin
Oregano
Majeranek
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulkę szklimy na oleju, dodajemy czosnek, mięso i smażymy. Dodajemy wszystkie przyprawy, sos sojowy i pomidory z puszki. Dusimy wszystko około 20 minut. Pod koniec dodajemy połowę podgotowanych, pokrojonych na połówki brukselek. Mieszamy wszystko razem i jeszcze dusimy 20 minut. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy placek tortilli lub lasagne, układamy warstwę brukselki con carne. Na wierzch kładziemy podgotowane brukselki i pomidorki cherry. Wierzch posypujemy serem. Odstawiamy na bok i zabieramy się za ciasto parzone:
Mąka - 250 g
Woda - 250 ml
Masło - 125 g
Jaja - 4 sztuki
Sól
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Do wrzątku wrzucamy mąkę, mieszając zaparzamy wszystko razem. Powstaje nam "niezły kluch", ale proszę się tym kompletnie nie przejmować. Teraz dodajemy kolejno po jednym jajku dokładnie mieszając. Powstałym ciastem zalewamy wszystko, co mamy w naczyniu, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Placki z kiszonej kapusty z papryką i pieczarkami
Składniki:
Kapusta kiszona - 250 g
Papryka - 1 sztuka
Pieczarki - 100 g
Cebula dymka 1 pęczek
koperek
Mleko - 200 ml
Mąka 200 g
Jajko
Sól, pieprz
Papryka
Przygotowanie:
Kapustę dobrze odciskamy, kroimy i gotujemy w niewielkiej ilości wody do miękkości. Mleko miksujemy z mąką, jajkiem i przyprawami. Paprykę czerwoną, pieczarki kroimy lub ścieramy na tarce. Kapustę przestudzoną, łączymy z papryką, pieczarkami, cebulką koprem i łączymy z ciastem. Na patelni rozgrzewamy olej, i smażymy małe placuszki na złoty kolor z obu stron. Do ciasta można dołożyć pokrojoną w paski wędzonkę. Świetnie smakuje z ostrym sosem pomidorowym.
Strudel z kapustą albo pieczony gołąbek
Składniki:
Kapusta biała - 500 g
Ziemniaki - 200 g
Cebula - 2 sztuki
Szynka - 150 g
Orzechy włoskie 100 g
Majeranek
Sól
Pieprz czarny
Przygotowanie:
Kapustę kroimy i gotujemy do miękkości. Cebulę przesmażamy na maśle, dodajemy szynkę, kapustę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Na koniec dodajemy orzechy pokrojone. Wszystko razem staramy się jeszcze poddusić na małym ogniu. Tak jak bigos.
Ciasto filo - 1 opakowanie.
Jajo - 2 sztuki
Masło - 100 g
Przygotowanie:
Arkusze ciasta filo smarujemy masłem, wykładamy farsz i zwijamy strudel a la gołąbek. Smarujemy jajkiem i pieczemy w temp. 180 stopni C na złoty kolor.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"