Kalafior i brokuły w kuchni

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Kalafior i brokuły w kuchni

Joseph "Józek" Seeletso przygotował dziś w Dzień Dobry TVN potrawy z kalafiora i brokułów.

Kalafior z aromatycznymi okruszkami

Składniki:

1 mały kalafior

100 g masła

1 łyżeczka anchois

1 łyżeczka uwędzonego czosnku

1 łyżeczka kaparów

1 łyżeczka posiekanej bazylii

100 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Zblanszuj kalafior w osolonej wodzie z odrobiną soku z cytryny. Po 10-12 minutach odsącz. Rozpuść na patelni, dodaj czosnek, kokos, kapary i anchois. Smaż 3 minuty na małym ogniu, dodaj bazylię. Zawartością patelni polej kalafiora.

Zapiekanka z brokułów i mielonego mięsa

Składniki:

2 kg mielonej wieprzowiny

3 kg zblanszowanych różyczek brokułów

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki posiekanej cebuli

1 łyżeczka kurkumy

4 łyżki masła

1 laska cynamonu

sól, pieprz

zalewa jajeczna:

3 ubite jajka

1 1 szklanki mleka

Przygotowanie:

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj przyprawy i mięso. Smaż, aż zbrązowieje. Dodaj brokuły i koncentrat pomidorowy , dopraw solą i pieprzem. Przełóż do foremki żaroodpornej. Wymieszaj w misce jajka z mlekiem. Zalej miksturą mięso i brokuły. Wstaw do piekarnika i piecz aż jajka się zetną. Podawaj z ryżem i sałatą.

Tempura z brokułów i puree z kalafiora

Puree:

1 kalafior podzielony na różyczki

1 litr mleka

100 g masła

100 ml śmietanki

odrobina wanilii

Przygotowanie:

Ugotuj kalafiora w mleku do miękkości przez 10-15 minut. Odsącz. Przełóż do garnuszka, wlej śmietanę , podgrzewaj przez 2 minuty. Przetrzyj przez sito. Dodaj masło i wanilię, podgrzej, dopraw solą i pieprzem.

Tempura z brokułów

Składniki:

1 brokuł podzielony na różyczki

200 g mąki

200 ml schłodzonej wody gazowanej

2 żółtka

olej do smażenia

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę z wodą i żółtkami. Dopraw solą i odstaw na 30 minut. Zblanszuj brokuły w osolonej wodzie (wystarczą 3 minuty). Odsącz. Zanurz w miksturze mączno-jajecznej. Smaż w głębokim tłuszczu na złoto. Podawaj z puree z kalafiora i pesto z rukoli.

Pesto z rukoli

Składniki:

1 pęczek rukoli

100 g orzeszków piniowych

2 ząbki czosnku

200 ml oliwy

sól, pierz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki utrzyj w moździerzu na gładką pastę, dopraw solą i pieprzem.

Kalafior z brokułami i sałatką z cytrusów

Składniki:

200 g małych różyczek kalafiora

200 g małych różyczek brokułu

2 pomarańcze podzielone na segmenty

2 limonki podzielone na segmenty

1 obrana marchewka

2 grejpfruty podzielone na segmenty

100 ml oliwy

sól, pieprz

Przygotowanie:

Pokrój marchew w małe słupki. Wymieszaj z resztą składników, dopraw solą i pieprzem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN