Kaczka na miękko, jajko w koszulce i pascha

Agnieszka Więdłocha i Andrzej Polan
Agnieszka Więdłocha i Andrzej Polan
Agnieszka Więdłocha, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowała: kaczkę na miękko z chrupiącym selerem i sałatką z truskawek, jajko w koszulce z domową solą selerową i majonezem z wędzonych szprotek oraz paschę na słono.

Kaczka na miękko z chrupiącym selerem i sałatką z truskawek

Składniki:

6 udek kaczki

olej do smażenia

olej z bazylią

500g świeżych truskawek

czarny pieprz ziarnisty

sól morska

gwiazdki anyżu

liść laurowy

tymianek świeży

1 seler naciowy

syrop z płatków róży

ocet winny jabłkowy

sok i skórka z cytryny

Przygotowanie:

Udka kaczki zasalamy solą morską i odstawiamy na noc. Następnego dnia udka otrzepujemy z nadmiaru soli, osuszamy na ręczniku papierowym i wstawiamy do szerokiego rondla. Dodajemy anyż, tymianek, pieprz w ziarnach, liść laurowy i zalewamy olejem. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 150 stopni na około 3 godziny. Truskawki kroimy w dowolne cząstki, skrapiamy sokiem z cytryny i syropem z płatków róży. Selera naciowego kroimy w długie paski, skrapiamy octem winnym wymieszanym z olejem z bazylią. Kaczkę miękką obsmażamy przed podaniem na patelni, podajemy z truskawkami i selerem.

Jajko w koszulce z domową solą selerową i majonezem z wędzonych szprotek

Składniki:

10 jajek

2 łyżki sóli morskiej grubej lub płatki

1 łyż. nasion koperku włoskiego

kilka listków selera naciowego

Jajka gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i octu bez skorupek wlewając je powoli do wrzątku. Sól morską łączymy z nasionami, listkami selera i miksujemy.

4 Żółtka

50g Szprotki wędzonej

1 szklanka oleju o z czosnkiem

1 łyżka musztardy dijon

2 łyżki soku z cytryny

sól

czarny pieprz

200g rukoli

Przygotowanie:

Żółtka miksujemy ze szprotkami, musztardą i sokiem z cytryny. Do masy powoli dodajemy olej z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Jajka w koszulce podajemy na majonezie z wędzoną szprotką i , obok kładziemy gałązki rukoli i w łupinie z jajka podajemy sól selerową.

Pascha na słono

Składniki:

3l mleka niepasteryzowanego

5 żółtek gotowanych

8 jajek

1l śmietany kwaśnej

4 łyżki chrzanu

100 ml oleju z pomidorami suszonymi

1 ogórek zielony

1 pęczek koperku

1 pęczek rzodkiewki

4 ogórki małosolne

liście szpinaku

Przygotowanie:

Mleko gotujemy, jajka mieszamy ze śmietaną i chrzanem, dodajemy do gotującego mleka. Kiedy na wierzchu pojawi się kożuszek, odstawiamy masę do przestudzenia. Przestudzoną masę wykładamy na gazę i odstawiamy na noc. Żółtka gotowane miksujemy i dodajemy olej z pomidorami suszonymi. Następnie dodajemy powoli ser odciśnięty. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym. Dodajemy pokrojone nowalijki, mieszamy i wykładamy do blaszki wyłożonej gazą. Dociskamy od góry i odstawiamy do stężenia. Wierzch paschy dekorujemy pozostałymi warzywami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości