Przepisy kulinarne

Jiaozi - tradycyjne chińskie pierożki. Przepisy i propozycje podania

Przepisy kulinarne

Autor:
Adrian
Adamczyk
Getty Images Anantaradhika/Getty Images

Znane od tysięcy lat, przyrządzane z okazji chińskiego Nowego Roku, mają szczególne miejsce w kuchni chińskiej. Są bardzo delikatne, a jednocześnie chrupiące. Podaje się je z farszem mięsnym, owocami morza lub warzywami. Jiaozi idealnie smakują maczane w sosie sojowym.

Jiaozi to tradycyjne pierożki, które w Chinach i krajach ościennych mają szczególne znaczenie. Znane i przyrządzane od tysięcy lat, są daniem głównym podawanym podczas chińskiego Nowego Roku. Bardzo delikatne i aksamitne, o chrupiącym spodzie - są prawdziwym rarytasem kuchni chińskiej. Zazwyczaj podawane z sosem sojowym, w którym macza się przygotowane, jeszcze gorące pierożki.  Zobacz, jak je przygotować.

Jiaozi - podstawowy przepis krok po kroku

Pierożki jiaozi są typowym daniem kuchni chińskiej, która słynie z prostych przepisów. Do ich wykonania potrzebne będą zaledwie 3 składniki. Ciasto po przygotowaniu jest bardzo delikatne, z charakterystycznym chrupiącym spodem.Podaje się je z sosem sojowym, z dodatkiem ziół i soku z cytryny. Świetnie smakują również z pastą paprykową.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • szklanka wrzącej wody,
  • szczypta soli.

Sposób wykonania:

  1. 1Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj na gładką masę. Pozostaw do przestygnięcia.
  2. 2Kiedy ciasto przestanie być gorące, zacznij ugniatać je rękoma. W dotyku powinno być elastyczne i sprężyste. Przykryj zagniecione ciasto i odstaw na 30 min.
  3. 3Następnie rozwałkuj je na bardzo cienki placek i wycinaj krążki wielkości szklanki.
  4. 4Po umieszczeniu farszu uformuj pierożki (tak jak polskie pierogi, czyli z falbanką na brzegach). Następnie każdy pierożek ustaw, spłaszczając go u podstawy - pierożki chińskie jiaozi paruje się “na stojąco”, falbanką do góry.
  5. 5Gotowe pierożki ustaw na rozgrzanej patelni i smaż je na stojąco przez 2 minuty na oleju sezamowym. Dzięki temu spód pierożków będzie chrupiący, a pozostała część delikatna i aksamitna w smaku. 

Jiaozi z wieprzowiną - przepis krok po kroku

Do przygotowania potrzebne będzie ciasto na pierogi z przepisu powyżej. Do rozwałkowanego i poporcjowanego ciasta należy dodawać farsz i lepić pierożki.

Składniki:

  • 300 g mięsa wieprzowego mielonego (chudego - z szynki lub ze schabu),
  • 1 drobno posiekana cebula,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • centymetrowy kawałek korzenia imbiru, starty na małych oczkach,
  • 1 marchewka starta na małych oczkach,
  • 3 łyżki wody,
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry.

Sposób wykonania:

  1. 1Wszystkie składniki dokładnie połącz ze sobą, następnie nadziewaj gotowe ciasto.
  2. 2Pierożki paruj przez 25 minut, a następnie przez 2 minuty smaż ustawione falbanką do góry.
  3. 3Podawaj od razu po przygotowaniu.

Jiaozi z wołowiną - przepis krok po kroku

Do przygotowania potrzebne będzie ciasto na pierogi z przepisu powyżej. Do rozwałkowanego i poporcjowanego ciasta należy dodawać farsz i lepić pierożki. Zobacz, jak przygotować farsz na pierożki z wołowiną.

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego,
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego,
  • 3 łyżki wody,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 marchewka starta na małych oczkach.

Sposób wykonania:

  1. 1Wszystkie składniki połącz ze sobą, a następnie nadziewaj gotowe ciasto.
  2. 2Pierożki paruj 25 minut, następnie przez 2 minuty smaż ustawione falbanką do góry.
  3. 3Podawaj od razu po przygotowaniu. 

Jiaozi z krewetkami - przepis krok po kroku

Do przygotowania potrzebne będzie ciasto na pierogi z przepisu powyżej. Do rozwałkowanego i poporcjowanego ciasta należy dodawać farsz i lepić pierożki.

Farsz krewetkowy klasyczny - składniki:

  • 300 g małych krewetek (drobno posiekanych),
  • 1 ząbek czosnku (także drobno posiekany),
  • 1 łyżka świeżej, posiekanej kolendry,
  • sok z połowy cytryny.

Sposób wykonania:

  1. 1Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i nadziewaj przygotowane ciasto.
  2. 2Paruj pierożki przez 20 minut, a następnie smaż przez 2 minuty.
  3. 3Podawaj od razu po przygotowaniu. 

Składniki na farsz krewetkowy toskański: 

  • 300 g małych krewetek (drobno posiekanych),
  • 100 g suszonych pomidorów (odsączonych i posiekanych na drobno),
  • 2 ząbki czosnku (także drobno posiekanego),
  • szczypta bazylii,
  • szczypta oregano,
  • szczypta tymianku.

Sposób wykonania:

  1. 1Wszystkie składniki dobrze ze sobą połącz, a następnie nadziewaj pierożki.
  2. 2Paruj je 15 minut, a następnie przez 2 minuty smaż ustawione falbanką do góry.
  3. 3Podawaj od razu po przygotowaniu.
  4. 4Dobrze komponują się ze schłodzonym, białym wytrawnym winem. 

Jiaozi z warzywami - wegetariański przepis krok po kroku

Do przygotowania potrzebne będzie ciasto na pierogi z przepisu powyżej. Do rozwałkowanego i poporcjowanego ciasta należy dodawać farsz i lepić pierożki.

Składniki:

  • 200 g kapusty pekińskiej (poszatkowanej na cienkie paseczki),
  • 1 marchewka (starta na małych oczkach),
  • 1 czerwona papryka (starta na małych oczkach),
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany),
  • 1 cebula (bardzo drobno posiekana),
  • 50 g odsączonych grzybów mun,
  • sól,
  • 2 łyżki sosu sojowego.

Sposób wykonania:

  1. 1Wszystkie składniki połącz ze sobą i nadziewaj gotowe ciasto.
  2. 2Gotowe pierożki paruj 15 minut, a następnie smaż przez 2 minuty, ustawione falbanką do góry.
  3. 3Podawaj od razu po przygotowaniu.

Jiaozi z warzywami i drobiem - przepis krok po kroku

Do przygotowania potrzebne będzie ciasto na pierogi z przepisu powyżej. Do rozwałkowanego i poporcjowanego ciasta należy dodawać farsz i lepić pierożki.

Składniki:

  • 200 g piersi z kurczaka (drobno posiekanej),
  • 1 cebula (drobno posiekana),
  • 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekane),
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta chilli,
  • 60 odsączonych grzybów mun,
  • 1 łyżka czerwonej fasoli.

Sposób wykonania:

  1. 1Wszystkie składniki dobrze ze sobą połącz, a następnie nadziewaj przygotowane ciasto.
  2. 2Pierożki paruj przez 20 minut, a następnie przez 2 minuty smaż ustawione falbanką do góry.
  3. 3Podawaj od razu po przygotowaniu. 

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

Pozostałe wiadomości