Jiaozi - tradycyjne chińskie pierożki. Przepisy i propozycje podania

przygotowywane chińskie pierożki
Anantaradhika/Getty Images
Źródło: Getty Images
Znane od tysięcy lat, przyrządzane z okazji chińskiego Nowego Roku, mają szczególne miejsce w kuchni chińskiej. Są bardzo delikatne, a jednocześnie chrupiące. Podaje się je z farszem mięsnym, owocami morza lub warzywami. Jiaozi idealnie smakują maczane w sosie sojowym.

Jiaozi to tradycyjne pierożki, które w Chinach i krajach ościennych mają szczególne znaczenie. Znane i przyrządzane od tysięcy lat, są daniem głównym podawanym podczas chińskiego Nowego Roku. Bardzo delikatne i aksamitne, o chrupiącym spodzie - są prawdziwym rarytasem kuchni chińskiej. Zazwyczaj podawane z sosem sojowym, w którym macza się przygotowane, jeszcze gorące pierożki.  Zobacz, jak je przygotować.

Jiaozi - podstawowy przepis krok po kroku

Pierożki jiaozi są typowym daniem kuchni chińskiej, która słynie z prostych przepisów. Do ich wykonania potrzebne będą zaledwie 3 składniki. Ciasto po przygotowaniu jest bardzo delikatne, z charakterystycznym chrupiącym spodem.Podaje się je z sosem sojowym, z dodatkiem ziół i soku z cytryny. Świetnie smakują również z pastą paprykową.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
    • szklanka wrzącej wody,
      • szczypta soli.

        Sposób wykonania:

        1. Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj na gładką masę. Pozostaw do przestygnięcia.
          1. Kiedy ciasto przestanie być gorące, zacznij ugniatać je rękoma. W dotyku powinno być elastyczne i sprężyste. Przykryj zagniecione ciasto i odstaw na 30 min.
            1. Następnie rozwałkuj je na bardzo cienki placek i wycinaj krążki wielkości szklanki.
              1. Po umieszczeniu farszu uformuj pierożki (tak jak polskie pierogi, czyli z falbanką na brzegach). Następnie każdy pierożek ustaw, spłaszczając go u podstawy - pierożki chińskie jiaozi paruje się “na stojąco”, falbanką do góry.
                1. Gotowe pierożki ustaw na rozgrzanej patelni i smaż je na stojąco przez 2 minuty na oleju sezamowym. Dzięki temu spód pierożków będzie chrupiący, a pozostała część delikatna i aksamitna w smaku. 

                  Jiaozi z wieprzowiną - przepis krok po kroku

                  Do przygotowania potrzebne będzie ciasto na pierogi z przepisu powyżej. Do rozwałkowanego i poporcjowanego ciasta należy dodawać farsz i lepić pierożki.

                  Składniki:

                  • 300 g mięsa wieprzowego mielonego (chudego - z szynki lub ze schabu),
                    • 1 drobno posiekana cebula,
                      • 2 łyżki sosu sojowego,
                        • centymetrowy kawałek korzenia imbiru, starty na małych oczkach,
                          • 1 marchewka starta na małych oczkach,
                            • 3 łyżki wody,
                              • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry.

                                Sposób wykonania:

                                1. Wszystkie składniki dokładnie połącz ze sobą, następnie nadziewaj gotowe ciasto.
                                  1. Pierożki paruj przez 25 minut, a następnie przez 2 minuty smaż ustawione falbanką do góry.
                                    1. Podawaj od razu po przygotowaniu.

                                      Jiaozi z wołowiną - przepis krok po kroku

                                      Do przygotowania potrzebne będzie ciasto na pierogi z przepisu powyżej. Do rozwałkowanego i poporcjowanego ciasta należy dodawać farsz i lepić pierożki. Zobacz, jak przygotować farsz na pierożki z wołowiną.

                                      Składniki:

                                      • 300 g mielonego mięsa wołowego,
                                        • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego,
                                          • 3 łyżki wody,
                                            • 1 łyżka sosu sojowego,
                                              • 1 marchewka starta na małych oczkach.

                                                Sposób wykonania:

                                                1. Wszystkie składniki połącz ze sobą, a następnie nadziewaj gotowe ciasto.
                                                  1. Pierożki paruj 25 minut, następnie przez 2 minuty smaż ustawione falbanką do góry.
                                                    1. Podawaj od razu po przygotowaniu. 

                                                      Jiaozi z krewetkami - przepis krok po kroku

                                                      Do przygotowania potrzebne będzie ciasto na pierogi z przepisu powyżej. Do rozwałkowanego i poporcjowanego ciasta należy dodawać farsz i lepić pierożki.

                                                      Farsz krewetkowy klasyczny - składniki:

                                                      • 300 g małych krewetek (drobno posiekanych),
                                                        • 1 ząbek czosnku (także drobno posiekany),
                                                          • 1 łyżka świeżej, posiekanej kolendry,
                                                            • sok z połowy cytryny.

                                                              Sposób wykonania:

                                                              1. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i nadziewaj przygotowane ciasto.
                                                                1. Paruj pierożki przez 20 minut, a następnie smaż przez 2 minuty.
                                                                  1. Podawaj od razu po przygotowaniu. 

                                                                    Składniki na farsz krewetkowy toskański: 

                                                                    • 300 g małych krewetek (drobno posiekanych),
                                                                      • 100 g suszonych pomidorów (odsączonych i posiekanych na drobno),
                                                                        • 2 ząbki czosnku (także drobno posiekanego),
                                                                          • szczypta bazylii,
                                                                            • szczypta oregano,
                                                                              • szczypta tymianku.

                                                                                Sposób wykonania:

                                                                                1. Wszystkie składniki dobrze ze sobą połącz, a następnie nadziewaj pierożki.
                                                                                  1. Paruj je 15 minut, a następnie przez 2 minuty smaż ustawione falbanką do góry.
                                                                                    1. Podawaj od razu po przygotowaniu.
                                                                                      1. Dobrze komponują się ze schłodzonym, białym wytrawnym winem. 

                                                                                        Jiaozi z warzywami - wegetariański przepis krok po kroku

                                                                                        Do przygotowania potrzebne będzie ciasto na pierogi z przepisu powyżej. Do rozwałkowanego i poporcjowanego ciasta należy dodawać farsz i lepić pierożki.

                                                                                        Składniki:

                                                                                        • 200 g kapusty pekińskiej (poszatkowanej na cienkie paseczki),
                                                                                          • 1 marchewka (starta na małych oczkach),
                                                                                            • 1 czerwona papryka (starta na małych oczkach),
                                                                                              • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany),
                                                                                                • 1 cebula (bardzo drobno posiekana),
                                                                                                  • 50 g odsączonych grzybów mun,
                                                                                                    • sól,
                                                                                                      • 2 łyżki sosu sojowego.

                                                                                                        Sposób wykonania:

                                                                                                        1. Wszystkie składniki połącz ze sobą i nadziewaj gotowe ciasto.
                                                                                                          1. Gotowe pierożki paruj 15 minut, a następnie smaż przez 2 minuty, ustawione falbanką do góry.
                                                                                                            1. Podawaj od razu po przygotowaniu.

                                                                                                              Jiaozi z warzywami i drobiem - przepis krok po kroku

                                                                                                              Do przygotowania potrzebne będzie ciasto na pierogi z przepisu powyżej. Do rozwałkowanego i poporcjowanego ciasta należy dodawać farsz i lepić pierożki.

                                                                                                              Składniki:

                                                                                                              • 200 g piersi z kurczaka (drobno posiekanej),
                                                                                                                • 1 cebula (drobno posiekana),
                                                                                                                  • 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekane),
                                                                                                                    • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
                                                                                                                      • szczypta chilli,
                                                                                                                        • 60 odsączonych grzybów mun,
                                                                                                                          • 1 łyżka czerwonej fasoli.

                                                                                                                            Sposób wykonania:

                                                                                                                            1. Wszystkie składniki dobrze ze sobą połącz, a następnie nadziewaj przygotowane ciasto.
                                                                                                                              1. Pierożki paruj przez 20 minut, a następnie przez 2 minuty smaż ustawione falbanką do góry.
                                                                                                                                1. Podawaj od razu po przygotowaniu. 

                                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                                  Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości