Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy szefa kuchni i jurora w programie Master Chef Michela Moran. Przygotował dla nas pyszne dania z jeżyn i brzoskwiń: delikatny krem mascarpone z jeżynami, zupę z brzoskwiń i jeżyn ze świeżą miętą oraz pierś z kaczki z brzoskwinią. Palce lizać!Warzywa marynowane ze świeżymi ziołami i szynką parmeńską
Składniki:
1 bakłażan
1 cukinia
1 pomidor
1 czosnek
0,5 l oliwa z oliwek
0,5 l ocet balsamiczny
100 g szynka parmeńska
100 g parmezan
tymianek
rozmaryn świeże
250 g roszponki
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w centymetrowe plastry, czosnek kroimy w pióra, dodajemy sól, pieprz, oliwę, ocet. Warzywa wrzucamy na patelnię na ok. 1-1,5 min. Potem przekładamy na blachę i wkładamy na ok. 5 min. do pieca nagrzanego do 180 st. C. Po pieczeniu warzywa muszą trochę poleżeć. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy, Szynkę kroimy w cienkie plastry i lekko suszymy w piecu (ok. 2-3 min. w niskiej temperaturze). Parmezan kroimy w cienkie płatki. Na talerzu układamy warzywa w wachlarz, na środku układamy bukiet sałat, polewamy marynatą powstałą po pieczeniu, a na sałacie ser i szynkę. Danie idealne jako zimna przekąska lub dodatek do ryb i mięsa z grilla. Bez szynki to doskonałe danie wegetariańskie.
Pierś z kaczki z brzoskwinią
Składniki:
4 brzoskwinie
2 piersi z kaczki
0,5 l ocet cydrowy
świeży tymianek
mały słoik miodu
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pierś przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy od strony skóry, bez tłuszczu, na dużym ogniu. Skóra powinna mieć ładny, rumiany kolor, obracamy po kilku minutach i smażymy z drugiej strony (ok. 2-3 min. z każdej strony). Potem wkładamy na ok. 8 min. do pieca nagrzanego do 180 st. C, po wyjęciu przykrywamy folią aluminiową na ok. 5-10 min. dla utrzymania temperatury. Brzoskwinie kroimy na ćwiartki, smażymy na tej samej patelni co kaczka i na pozostałym po niej tłuszczu, smażymy lekko, na małym ogniu, żeby miały ładny kolor. Do brzoskwiń dodajemy miód, tymianek, 1-2 łyżeczki octu cydrowego. Powstanie lekki sos. Przed wydaniem kaczkę wkładamy do pieca, żeby podgrzać, potem kroimy na 3-4 części i polewamy sosem z brzoskwiniami.
Delikatny krem mascarpone z jeżynami
Składniki:
0,5 kg jeżyn
200 ml śmietany 36%
200 g mascarpone
200 g cukru
1 cytryna
100 g migdałów (płatki)
kruszonka (biorę swoją)
Przygotowanie:
Lekko ubijamy śmietanę, dodajemy mascarpone i mieszamy. Połowę jeżyn (250 g) gotujemy w wodzie z odrobiną cukru, Gdy się lekko podgotują, przecieramy przez sito, powstanie coulis. Dodajemy trochę cytryny, żeby coulis było lekko kwaśne. Mieszamy kruszonkę z płatkami migdałów. Do szklanych pucharków nakładamy następujące warstwy: coulis z jeżyn, kruszonkę z migdałami, mascarpone, owoce jeżyn, mascarpone, kruszonkę z migdałami i coulis.
Zupa z brzoskwiń i jeżyn ze świeżą miętą
Składniki:
6 brzoskwiń
400 g jeżyn
200 g cukru
świeża mięta
cytryna
sorbet miętowy
Przygotowanie:
Gotujemy wodę z cukrem. Robimy syrop. Jeżyny grubo kroimy, wrzucamy do syropu, dodajemy miętę i sok z 1/2 cytryny. Dalej gotujemy na bardzo wolnym ogniu, aby powstała lekka zawiesina. Brzoskwinie parzymy w gorącej wodzie, obieramy ze skóry i kroimy w ósemki, Do szklanej salaterki nalewamy naszą zupę, na wierzchu układamy cząstki brzoskwiń i całość wkładamy do lodówki. Osobno możemy podać bitą śmietanę, albo gałkę sorbetu miętowego.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"