Lekarze często zapominają o tym, że podstawą leczenia jest odpowiednia dieta. W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska, autorka cyklu "Naturalnie!" i dr med. Danuta Myłek, autorka książki "Od lekarza do kucharza" opowiedziały o tym, jak czerpać moc z natury.
Warzywa pieczone z przyprawami zdrowia podawane z kaszą gryczaną i brokułami
Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, warzywa myjemy i czyścimy szczotką, nie obieramy.
Cebule kroimy w plasterki 1 cm, dokładamy grube plastry kapusty, pietruszkę, marchew kroimy na kawałki 7-8 milimetrów, dodajemy obok dynię pokrojoną w kostkę.
Wszystko układamy w brytfance, smarujemy masłem lub olejem kokosowym nierafinowanym.
Solimy, dodajemy przyprawy: estragon, goździki, czarnuszkę, kurkumę, cynamon i chili do dyni.
Pieczemy ok 15 min.
Kaszę gryczaną płuczemy i gotujemy na wodzie. Do niej również możemy dodać przyprawy czarnuszkę, estragon, sól.
Brokuły gotujemy najlepiej na parze, możemy posmarować masłem, posypujemy startami orzechami włoskimi, skrapiamy cytryną, bo brokuł kocha się w cytrynie tak jak pomidor w bazylii.
Koktajl energii i zdrowia
Składniki:
Jarmuż
Jabłko
Siemię lniane całe ziarnka (moczymy w gorącej wodzie wcześniej przez 2 godz.
2-3 plasterki imbiru
Miód
Ksylitol
1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
Przygotowanie:
Jarmuż i jabłko, blendujemy, dodajemy łyżkę siemienia lnianego wcześniej namoczonego, 2 plasterki imbiru, łyżeczkę miodu i łyżkę oleju kokosowego nierafinowanego i dalej blendujemy.
Pijemy z intencją zdrowia.
Energetyczna zupa pomidorowa
1/2 główki czosnku
Cebule
Pomidory w sezonie świeże, zimą ze słoika
Nierafinowany olej kokosowy
Awokado
Świeża bazylia
Kasza quinoa
Oliwa z oliwek
Pieprz czarny zmielony-cytryne
Słonecznik, który podsmażamy na patelni na oleju kokosowym
Pieprz czerwony
Kurkuma
Czarnuszka
Sól himalajska
Chili
Pieprz cayen
Przygotowanie:
Cebule i czosnek obieramy i lekko podsmażamy/dusimy na oleju kokosowym w garnku pod przykryciem w którym będziemy gotować zupę.
Dodajemy pomidory.
Kiedy zupa będzie bardzo ciepła/gorąca, ale nie wrzątek, dodajemy do garnka przyprawy łyżeczkę kurkumy, trochę pieprzu czarnego, soli himalajskiej, troszkę pieprzu cayen i chili.
W tym samym czasie gotujemy kasze quinoa w osobnym garnku.
Po nałożeniu do talerza kaszy nalewamy zupę, a na wierzch dodajemy pokrojone świeże awokado, posypujemy świeża bazylią, słonecznikiem prażonym, czarnuszką, pieprz czerwony dla smaku, wszystko skrapiamy oliwą z oliwek.
Do garnka wkładamy obrane i pokrojone na pół gruszki dodajemy laskę cynamonu kilka plasterków imbiru, 8-10 goździków, wszystko zalewamy wodą, gotujemy aż gruszki będą miękkie.
Można już po ugotowaniu i przestudzeniu dodać do szklanki troszkę miodu.