Materiał promocyjny

Jesienne wypieki, które idealnie pasują do kawy z przepisów Piotra Kucharskiego

Jesienne wypieki do kawy
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował swoje pomysły na przekąski i dodatki, które idealnie skomponują się z kawą. Nieważne, czy pijasz ją rano czy po południu, a może wieczorem. Karmelowy sos, tarta z gruszkami i migdałami oraz ciasto śliwkowe z kardamonową bezą będą smakować najlepiej z Costa Coffee, kawą w sam raz do picia w domu. Sprawdź przepisy.

Wypróbuj Caffè Crema Blend, przygotowaną specjalnie pod gusta kawowe - wyjątkowo kremową o intensywnym aromacie. 

Kawa late z karmelem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 120 g cukru
    • 60 g kremówki
      • 1 łyżka masła
        • szczypta soli morskiej
          • spienione mleko
            • podwójne espresso Costa Caffe Crema Blend
              • cynamon do posypania

                Sposób przygotowania:

                1. Na patelnię wlej wodę i dodaj cukier. Gotuj, aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć.
                  1. Wtedy zdejmij patelnię z gazu i dodaj delikatnie śmietanę, masło i energicznie wymieszaj, aż wszystko dokładnie się połączy.
                    1. Wlej 2 łyżki do szklanki, zalej spienionym mlekiem i delikatnie wlej espresso.
                      1. Górę delikatnie posyp cynamonem.

                        Tarta gruszkowa z migdałami - przepis krok po kroku

                        Składniki na ciasto:

                        • 250 g mąki pszennej tortowej
                          • 50 g cukru
                            • 120 g masła
                              • 2 jajka

                                Składniki na masę migdałową:

                                • 100 g płatków migdałowych
                                  • skórka otarta z cytryny
                                    • 100 g masła
                                      • 100 g cukru
                                        • 2 jajka
                                          • 2 łyżki mąki pszennej

                                            Składniki na wypełnienie:

                                            • 3 duże gruszki
                                              • płatki migdałów do posypania

                                                Sposób przygotowania:

                                                1. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć w palcach, aż powstanie kruszonka. Dodać jajka, wymieszać i lekko zagnieść w kulę.
                                                  1. Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy około 30 cm.
                                                    1. Przełożyć do natłuszczonej formy do tarty i wstawić na 30 minut do lodówki.
                                                      1. W tym czasie obrać i przekroić gruszki na połowę, wyciąć gniazda nasienne i podgotować w wodzie z cukrem przez 10 minut, następnie pokroić w plasterki.
                                                        1. Płatki migdałowe zmiksować na mąkę, utrzeć z masłem i cukrem na puszystą masę.
                                                          1. Dodawać po jednym jajku, dalej ucierając.
                                                            1. Na koniec dodać mąkę pszenną i wymieszać.
                                                              1. Masę migdałową wyłożyć na tartę, na wierzchu ułożyć pokrojone gruszki.
                                                                1. Całość posypać płatkami migdałowymi.
                                                                  1. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190ºC. Piec około 35-40 minut.

                                                                    Ciasto śliwkowe z kardamonową bezą - przepis krok po kroku

                                                                    Składniki:

                                                                    • 120 g masła
                                                                      • 100 g cukru
                                                                        • skórka otarta z cytryny
                                                                          • 3 żółtka
                                                                            • 140 g mąki pszennej
                                                                              • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                • duża szczypta soli
                                                                                  • 5-6 dojrzałych śliwek

                                                                                    Składniki na bezę:

                                                                                    • 140 g białka
                                                                                      • szczypta soli
                                                                                        • 180 g cukru
                                                                                          • 1 łyżeczka octu winnego
                                                                                            • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
                                                                                              • 1 łyżeczka kardamonu

                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                1. Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
                                                                                                  1. Masło utrzeć z cukrem i skórką cytrynową na jasną i puszystą masę.
                                                                                                    1. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, następnie wymieszać z masą maślaną.
                                                                                                      1. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i od środka z papieru zrobić wysoki na 15 cm kołnierz.
                                                                                                        1. Ciasto przelać do tak przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć śliwki pokrojone w ćwiartki, skórką do dołu.
                                                                                                          1. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.
                                                                                                            1. W tym czasie ubić z solą i cukrem na sztywną masę, pod koniec wmieszać w całość ocet, mąkę i kardamon.

                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                              Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości