Przepisy kulinarne

Nie tylko cynamon, czyli jesienne przyprawy, które odmieniają potrawy

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Martin Steinthaler/Getty ImagesJesienne przyprawy

Jesienne przyprawy kojarzą się przede wszystkim z korzennymi aromatami. Pogłębiają smak potraw i powodują, że po ich zjedzeniu często robi się cieplej. Na jakie naturalne wzmacniacze smaku szczególnie warto postawić właśnie o tej porze roku?

Jesienne przyprawy to intensywny, głęboki, korzenny smak i aromat. Ich obecność pogłębia smak wielu potraw, ale też deserów czy syropów korzystnie wpływających na odporność. To ważne, ponieważ jesienią jest szczególnie narażona i aby skutecznie chronić organizm, sama potrzebuje wsparcia. A to można osiągnąć między innymi dzięki sięganiu po wartościową żywność, do której z pewnością zalicza się większość przypraw.

Jesienne przyprawy to nie tylko cynamon

Cynamon, imbir, goździki, kurkuma czy anyż to przyprawy, które nie tylko sprawiają, że jedzenie lepiej pachnie i smakuje, ale też przyczynia się do wzmocnienia organizmu, zwłaszcza w jesienno-zimowym "sezonie grypowym". W tym czasie warto doprawiać potrawy wymienionymi przyprawami, ale też dodawać je do ciepłych herbat i innych napojów. Dzięki temu będą jeszcze bardziej rozgrzewające.

Jesienne przyprawy do ryb

Jeśli w diecie są obecne ryby, to powinny być możliwie najlepszej jakości i ze sprawdzonych, pewnych źródeł. Ich spożywanie będzie korzystniejsze dla zdrowia organizmu, jeśli smak wzbogacony zostanie odpowiednimi przyprawami. W tym przypadku należy być ostrożnym, ponieważ przyprawami można stłumić łagodny smak rybiego mięsa. Poza standardowymi solą, pieprzem i sokiem z cytryny, warto doprawiać ryby ziołami. Nadadzą się zarówno świeże, jak i suszone, razem i osobno:

  • koperek,
  • majeranek,
  • rozmaryn,
  • kolendra.

Jesienne przyprawy do mięsa

Wieprzowina to swego rodzaju klasyk kuchni polskiej. Nie oznacza to jednak, że nie można go podać w nieco zmienionej wersji. Wszystko za sprawą, oczywiście, przypraw. Jesienną alternatywą dla schabowego może być lżejsze, pieczone mięso wieprzowe, obtoczone wcześniej mieszanką aromatycznych przypraw. Jedną z ciekawszych propozycji jest kompozycja, która zawiera:

  • imbir,
  • curry,
  • kolendrę,
  • czosnek,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie.

Wołowina w Polsce najczęściej przyjmuje postać steków i burgerów. Z użyciem dobrej jakości mięsa i różnych, aromatycznych przypraw, można przygotować doskonałe wersje domowe. Wołowina najlepiej smakuje, gdy na kilka godzin przed podaniem zostanie zamarynowana. Doskonałą, jesienną marynatę można stworzyć dzięki połączeniu przypraw takich jak:

  • kmin,
  • kolendra,
  • papryka wędzona,
  • tymianek,
  • cynamon,
  • czosnek,
  • anyż.

Kurczak to mięso zdecydowanie najczęściej trafiające na polskie stoły. Aby nieco odmienić dobrze znany smak, można go przyprawić aromatyczną mieszanką cząbru, czosnku, papryki wędzonej oraz curry. Jeśli z kolei chcemy poczuć nieco orientalnej nuty, wówczas warto korzystać z gotowej kompozycji przypraw garam masala, która jest jedną z podstaw kuchni indyjskiej. W zależności od ilości, można ją dodawać tak naprawdę do wszystkiego, nawet do pysznego, jesiennego brownie.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Jesienne warzywa z działki

Autor:Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Martin Steinthaler/Getty Images

Pozostałe wiadomości